Η εκκίνηση για το δεύτερο fund με διαχειρίστρια την DECA Investments δόθηκε με την άντληση κεφαλαίων ύψους 158 εκατ. ευρώ κατά την πρώτη περίοδο διάθεσης (first closing) του Diorama II.
Το πλάνο τρέχει πλέον χωρίς καθυστέρηση και ήδη προχωρούν οι επαφές με τις τέσσερις πρώτες εταιρείες που θέτει στο επενδυτικό του «στόχαστρο», όπως αποκαλύπτει ο Chief Executive Officer και Partner της DECA Investments AIFM (DECA) κ. Νίκος Κούλης στο newmoney.
Το Diorama II θα κινηθεί για την απόκτηση στρατηγικών συμμετοχών σε επιχειρήσεις μεγαλύτερου μεγέθους σε σύγκριση με το Diorama I, δυναμικά αναπτυσσόμενες και εξωστρεφείς οι πωλήσεις των οποίων θα κυμαίνονται σε ετήσια βάση από 20 εκατ. ως 100 εκατ. ευρώ.
Ο σχεδιασμός του νέου fund είναι επικεντρωμένος στην ελληνική αγορά, ωστόσο, υπάρχει και το περιθώριο επενδύσεων και στο εξωτερικό, σε γειτονικές χώρες.
Ο επικεφαλής της DECA «δείχνει» προς τους κλάδους των business services, τεχνολογίας – με την ευρύτερη έννοια – και food & beverage, αναφέρεται σε μια εξαιρετικής ποιότητας επενδυτική ομάδα, σε συνολικά κεφάλαια που ίσως υπερβούν τα 200 εκατ. ευρώ και δεν αποκλείει να γίνει σύντομα η πρώτη επένδυση του Diorama II.
Παράλληλα, μετά τις «εξόδους» από τις Viva και Atlas Tapes συνεχίζει να εξελίσσεται το σχέδιο αποεπενδύσεων του Diorama I, το οποίο παρουσιάζει «συνολικά μια πολύ καλή απόδοση» σύμφωνα με την αναλυτική αποτίμηση που κάνει ο κ. Κούλης.
Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο αναπτυξιακό fund της DECA υλοποίησε διψήφιο αριθμό επενδύσεων (Atlas Tapes, Damavand, InternertQ, Adam Pack, Axel Accessories, Viva Wallet Holdings, Lariplast, Μινέρβα, PharOS, ΕΖΑ) και πιθανόν να συμβεί το ίδιο για το δεύτερο.
Δεν αρνείται, τέλος, ο Αντιπρόεδρος Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος της DECA Investments την προοπτική να συσταθεί αργότερα και τρίτο fund με προτεραιότητα, πάντως, την πορεία των δυο πρώτων…
-Με ποια φιλοσοφία και με ποιους στόχους θα κινηθεί στην αγορά, κύριε Κούλη, το Diorama II;
Θα έχουμε την ίδια «φιλοσοφία» του Diorama I: Σκοπός μας είναι να εστιάσουμε σε εταιρείες με συγκριτικά πλεονεκτήματα, με προτίμηση σε εξωστρεφείς εταιρείες διοικούμενες από ανθρώπους με τους οποίους έχουμε παρόμοια επιχειρηματική προσέγγιση. Ο βασικός στόχος μας είναι να συνεισφέρουμε στην κερδοφόρο ανάπτυξη τους ώστε να ωφεληθούν οι επενδυτές μας, οι άνθρωποι που απασχολούνται σε αυτές αλλά και η ελληνική οικονομία.
-Έχετε επιλέξει μια πρώτη ομάδα εταιρειών-στόχων από τις οποίες θα αξιολογήσετε σε ποιες θα επενδύσει το νέο fund; Αν ναι, πόσες και με ποια ακριβώς κριτήρια – οικονομικά και άλλα;
Βεβαίως. Όπως είπα και παραπάνω προτιμούμε εταιρείες που διαθέτουν κάποιο συγκριτικό πλεονέκτημα και διοικούνται από ανθρώπους με όραμα αλλά και συνέπεια στις υποχρεώσεις τους. Αυτή την στιγμή είμαστε σε επαφές με τέσσερεις εταιρείες τις οποίες διακρίνουν τέτοια χαρακτηριστικά.
-Ποιοι κλάδοι σας ενδιαφέρουν; Υπάρχει περίπτωση να προκύψει κάποια επιλογή-έκπληξη; Που βλέπετε ευκαιρίες; Εξετάζετε τον τεχνολογικό τομέα, σε μια εποχή που εξελίσσεται ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός δημόσιου και ιδιωτικού τομέα;
Ακολουθώντας τα κριτήρια που ανέφερα παραπάνω εξετάζουμε εταιρείες σε business services, τεχνολογία – με την ευρύτερη έννοια – και food & beverage. Αλλά η Ελλάδα είναι σχετικά μικρή χώρα για να επιλέξει κανείς κλάδους. Όταν βρίσκουμε μια εταιρεία με καλές προοπτικές, παθιασμένους ανθρώπους με όραμα να οικοδομήσουν κάτι σημαντικό θα το εξετάσουμε πολύ σοβαρά.
-Οι χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης αποτελούν παράμετρο του σχεδιασμού σας και αν ναι, πως;
Είναι ένα σημαντικό εργαλείο κατά την γνώμη μας. Δίνει την δυνατότητα στις εταιρείες να κάνουν περισσότερες, καλύτερες επενδύσεις σε πάγια στοιχεία ενεργητικού. Μετά από μία δεκαετία ουσιαστικά αποεπένδυσης, το ταμείο ανάκαμψης αποδεικνύεται εξαιρετικά χρήσιμο για τις ελληνικές επιχειρήσεις.
-Ελλάδα ή και εξωτερικό; Στην ιστοσελίδα της EBRD αναφέρεται η πιθανότητα επιλεγμένων ευκαιριών και από χώρες όπως οι Κύπρος, Ρουμανία, Βουλγαρία και Σερβία…
Το Diorama II θα επικεντρωθεί στην Ελλάδα. Έχει όμως την δυνατότητα να επενδύσει ένα τμήμα των κεφαλαίων του σε ελκυστικές επενδύσεις στις γειτονικές χώρες.
-Μετά την άντληση κεφαλαίων ύψους 158 εκατ. ευρώ κατά την πρώτη περίοδο διάθεσης (first closing) του Diorama ΙΙ, ο πήχης ενδέχεται να φθάσει πολύ πάνω από τα 200 εκατ. ευρώ;
Το ελπίζουμε. Προς το παρόν έχουμε πολύ καλές επαφές και προοπτικές με εξαιρετικής ποιότητας επενδυτές και είμαστε αισιόδοξοι. Βέβαια, η πορεία θα εξαρτηθεί όχι μόνο από την δική μας διαχείριση αλλά και τις εξελίξεις: διεθνείς και ελληνικές. Όπως ξέρετε, οι επενδυτές πάνω από όλα ζητούν σταθερότητα.
-Εκτός από τον κο Δημήτρη Δασκαλόπουλο, μπορείτε να μας πείτε ή να μας περιγράψετε ποιοι άλλοι επενδυτές συμμετέχουν στο fund;
Είχαμε την μεγάλη τιμή να δεχθούμε αίτηση εγγραφής από το 100% των επενδυτών του Diorama I. Το Diorama IΙ έχει επενδυτές εξαιρετικής ποιότητας: τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, διεθνείς οργανισμούς, ασφαλιστικά ταμεία και family offices Ελλήνων επιχειρηματιών – με καμία συμμετοχή να ξεπερνάει το 20%. Επιπλέον συζητούμε με διεθνείς οίκους για πιθανή συμμετοχή τους στο fund. Όπως καταλαβαίνετε, αυτό δημιουργεί μια πολύ μεγάλη ευθύνη για όλους μας.
-Πότε να περιμένουμε την πρώτη επένδυση του Diorama II; Τα πρώτα deals ποιους κλάδους είναι το πιο πιθανό να αφορούν;
Σύντομα. Εξετάζουμε μερικές πολύ ενδιαφέρουσες εταιρείες στους κλάδους που προανέφερα.
-Ποια είναι η αποτίμηση σας για τις επιδόσεις των επενδύσεων του πρώτου fund της DECA Investments, Diorama I; Αν μπορείτε να μας το αναλύσετε λίγο και ανά εταιρεία…
Η απόδοση του Diorama I είναι πολύ καλή. Έχουμε τέσσερεις επενδύσεις με υψηλές διψήφιες ετήσιες αποδόσεις, τρείς με θετικές αποδόσεις και τρείς στις οποίες θα έχουμε ζημιά. Το χαρτοφυλάκιο επηρεάζεται δυσανάλογα από τις τέσσερεις πρώτες με αποτέλεσμα να έχει συνολικά μια πολύ καλή απόδοση. Βέβαια, κανείς πρέπει πάντα να είναι προσεκτικός μέχρι την τελευταία στιγμή. Ένας ευρύτερος πόλεμος, για παράδειγμα μπορεί να επιδεινώσει τις εξελίξεις.
-Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα των επόμενων αποεπενδύσεων του Diorama I; Τι ακολουθεί μετά τις «εξόδους» από Viva και Atlas Tapes;
Το χαρτοφυλάκιό μας αποτελείται σήμερα από οκτώ εταιρείες. Από αυτές, έχουμε συμφωνήσει να πουλήσουμε την θέση μας στην μια, και για άλλες δύο είμαστε σε επαφές/ διαπραγματεύσεις με ενδιαφερόμενους αγοραστές. Οι υπόλοιπες θα ακολουθήσουν. Έχουμε πλέον την πολυτέλεια να μην είμαστε κάτω από χρονική πίεση σε καμία εταιρεία αλλά, αντιθέτως, να επικεντρωνόμαστε στο να μεγιστοποιήσουμε το όφελος των εταιρειών και των επενδυτών μας.
-Η Μινέρβα θεωρείται η μεγαλύτερη επένδυση της DECA. Θέλετε να εξελιχθεί σε όμιλο τροφίμων, με νέες εξαγορές; Ποιες είναι οι σκέψεις σας για την επόμενη μέρα της; Είναι άκαιρο να μιλήσουμε για μελλοντική αποεπένδυση;
Η Μινέρβα είναι όντως μια εξαιρετική εταιρεία η οποία εξελίσσεται, όπως λέτε, με τις στοχευμένες εξαγορές. Εδώ θα πρέπει να σας πω ότι οι εξαγορές που κάναμε βοηθούν σημαντικά στην άμβλυνση των επιπτώσεων της κρίσης στην εφοδιαστική αλυσίδα. Προφανώς στα επόμενα 2-3 χρόνια θα αποεπενδύσουμε. Στόχος μας όμως, όπως και στις άλλες επενδύσεις, δεν είναι η γρήγορη αποεπένδυση. Είναι η ανάπτυξη της εταιρείας προς όφελος των επενδυτών, των απασχολουμένων και τελικά της ελληνικής οικονομίας.
-Να αναμένουμε και το… Diorama ΙΙΙ;
Προς το παρόν η προσοχή μας είναι στραμμένη στο να διατηρήσουμε τις καλές αποδόσεις του Diorama I και να διαχειριστούμε με επιτυχία το Diorama II. Αργότερα όταν επιτύχουμε αυτούς τους στόχους, βλέπουμε.
-Πώς συμβάλει ένα private equity fund όπως τα Diorama Ι και ΙΙ στην ανάπτυξη μιας εταιρείας;
Με πολλούς τρόπους. Εάν αγοράσουμε ένα ποσοστό από τον ιδιοκτήτη του δίνουμε την δυνατότητα να μην έχει «όλα τα αυγά σε ένα καλάθι» και παράλληλα να πουλήσει αργότερα το υπόλοιπο ποσοστό του σε υψηλότερη αποτίμηση μια και θα βοηθήσουμε στην επιτάχυνση της ανάπτυξης. Επιπλέον, συνήθως συνεισφέρουμε κεφάλαια στην εταιρεία τόσο για επενδύσεις όσο και για κεφάλαιο κίνησης. Αλλά αυτά είναι μόνο η αρχή. Το πως συμβάλουμε εξαρτάται από την κατάσταση και τις ανάγκες κάθε εταιρείας. Έχοντας εξαιρετικές σχέσεις με τις τράπεζες βοηθάμε στην βελτιοποίηση του δανεισμού, όταν υπάρχει ανάγκη. Σχεδόν πάντα συμβάλουμε σε βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησης η οποία με τη σειρά της ανοίγει άλλες πόρτες. Σε άλλες περιπτώσεις βοηθάμε στην προσέλκυση νέων πελατών, την βελτίωση της παραγωγικότητας, τη μεγέθυνση της εταιρείας, την επιλογή καλών επενδύσεων ή εξαγορών.
-Μετά την ύφεση, η πανδημία και τώρα η ενεργειακή κρίση, ο πληθωρισμός και ο πόλεμος στην Ουκρανία. Οι σημερινές συνθήκες επηρεάζουν την υλοποίηση των σχεδίων σας;
Την πανδημία και τις άμεσες επιπτώσεις της τις γνωρίζαμε. Αλλά η αποδιοργάνωση της εφοδιαστικής αλυσίδας και ο μεγάλος εισαγόμενος πληθωρισμός προφανώς επηρεάζουν πωλήσεις, κόστη, κερδοφορία και αποτιμήσεις. Είμαστε όμως πεπεισμένοι ότι αυτοί οι παράγοντες θα υποχωρήσουν σταδιακά. Οι εταιρείες που εξετάζουμε έχουν την δυνατότητα – και με την συνδρομή μας – να αναπτυχθούν και να δημιουργήσουν σημαντική αξία μέσα σε αυτό το περιβάλλον.
-Ως άνθρωπος με χρόνια εμπειρίας στην αγορά, για ποια προβλήματα θα προτείνατε λύσεις και ποιες; Η άποψη σας για την κατάσταση της οικονομίας;
Αφήνοντας στην άκρη τα σοβαρά διεθνή προβλήματα όπως είναι ο πληθωρισμός, και η τεράστια αναστάτωση στην ενεργειακή και την εφοδιαστική αλυσίδα πρέπει κανείς να επικεντρωθεί σε θέματα που οι εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις μπορούν να επηρεάσουν. Έχει γίνει πολύ σημαντική πρόοδος σε θέματα όπως η αξιοπιστία της χώρας, η είσοδος της ψηφιακής τεχνολογίας στις συνδιαλλαγές με τον δημόσιο τομέα και βέβαια η αύξηση της διαθεσιμότητας τραπεζικού δανεισμού. Χρειάζεται όμως επιτάχυνση της προόδου για να έχουμε μια ισχυρή εξωστρεφή οικονομία με στιβαρές βάσεις. Θα ξεχώριζα δύο σημαντικά σημεία: πρώτα από όλα μια ουσιαστική βελτίωση του χρόνου απονομής της δικαιοσύνης, ένα καίριο θέμα για το οποίο έχει γίνει μικρή πρόοδος. Αυτό απαιτεί πολιτική βούληση και σύγκρουση με συμφέροντα. Αλλά μια μείωση του χρόνου κατά 40%-50%, για τέτοιου μεγέθους βελτίωση αναφέρομαι, θα δημιουργούσε μεσοπρόθεσμα τεράστιο όφελος στην ελληνική κοινωνία και οικονομία. Το δεύτερο είναι η μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας. Το σύστημα της δημόσιας ασφάλισης πρέπει βεβαίως να υπάρχει και – πιστεύω – να ενισχυθεί, αλλά σήμερα είναι έντονα προβληματικό και απορροφά πολλούς πόρους από τις επιχειρήσεις, ενώ επιστρέφει λίγα στους εργαζόμενους. Η μεταρρύθμισή του απαιτεί τόλμη και πολιτική βούληση.
Διαβάστε ακόμα:
Πληθωρισμός: Ο αντίκτυπος στην κερδοφορία των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών