«Τώρα είναι η καλύτερη εποχή για εξαγορές στην αγορά του ελαιολάδου! Πολλές επιχειρήσεις έχουν προβλήματα, η κερδοφορία έχει μειωθεί και πιστεύω ότι είναι καλή περίοδος για να τοποθετηθείς». Για τον κ. Νίκο Καραμούζη οι κρίσεις πάντα δημιουργούν ευκαιρίες. Εξάλλου με άξονα τη θέση αυτή πρωτοστάτησε στη συγκρότηση του SMERemediumCap (SMERC), ενός κατ’ ουσίαν distressed fund που ειδικεύεται στις εξαγορές και αναδιαρθρώσεις συνήθως υπερχρεωμένων εταιρειών αναγνωρίζοντας μία μελλοντική προοπτική.
Και η αλήθεια είναι πως την τελευταία διετία ο χώρος της τυποποίησης και πώλησης ελαιολάδου έχει πιεστεί πάρα πολύ απ’ την κατακόρυφη αύξηση της τιμής του αποκαλούμενου “πράσινου χρυσού”. Τα περιθώρια περιορισμένα σημαντικά, ζημιές για ένα τελικό προϊόν του οποίου η εγχώρια κατανάλωση λόγω της υψηλής τιμής πλέον μειώνεται.
Τι είδε λοιπόν ο κ. Καραμούζης με τον πάλαι ποτέ επικεφαλής της Intralot που την τελευταία δεκαετία επενδύει στον αγροδιατροφικό τομέα Κώστα Αντωνόπουλο μέσω του σχήματος «Ιnspiring Εarth» και έδωσαν τα χέρια σε ένα τριπλό deal που κατ’ ουσίαν θα ενώσει υπό ένα σχήμα τρεις διαφορετικές εταιρείες με πρόσβαση στις πλέον “χρυσές” πηγές ελαιολάδου στην Ελλάδα, την Κρήτη, την Ηλεία και τη Μεσσηνία;
«Πρώτα απ’ όλα θεωρούμε ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες και προοπτικές για εξαγωγές επώνυμου προϊοντος ελαιολάδου, και όχι bulk, σε χώρες του εξωτερικού που σήμερα δεν υπάρχει ουσιαστική παρουσία, όπως στην Αμερική, από Βορρά ως νότο, και την Ασία. Και εκεί υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες», λέει στο newmoney ο κ. Καραμούζης. «Δυστυχώς στην Ευρώπη οι Έλληνες πουλάνε bulk. Εμείς δεν θέλουμε αυτό. Γενικά θεωρούμε ότι και στο λάδι πρέπει να δημιουργηθούν πιο ισχυροί παίκτες με καθετοποιημένη μορφή. Για παράδειγμα οι αδερφοί Κοτζαμπασάκη που ίδρυσαν τον “Λατζιμά” έχουν και 50 χιλ. ρίζες ελιές, οι οποίες ενσωματώνονται σε αυτή την συναλλαγή. Και έπειτα υπάρχουν ελαιοτριβεία, υποδομές εμφιάλωσης, συσκευασίας και μία εφοδιαστική αλυσίδα που υποστηρίζει τη διαδικασία», συνεχίζει στην προσπάθεια του να εξηγήσει το σκεπτικό πίσω απ’ αυτή την ένωση δυνάμεων κατά την οποία μάλιστα το SMERC αν και θα έχει μία μετοχική πλειοψηφία που θα προσεγγίζει το 90% θα αφήσει τη διοίκηση του πρότζεκτ στον κ. Αντωνόπουλο. Ρόλο επίσης θα έχουν και οι αδερφοί Κοτζαμπασάκη διατηρώντας μάλιστα και ένα μικρό ποσοστό στο ενιαίο σχήμα.
Το deal εκκινεί από επενδύσεις 10 εκατ. ευρώ, που θα υποστηρίξουν την αναπτυξιακή πολιτική του νέου ενιαίου σχήματος ,των εταιριών, που εδρεύουν στην Κρήτη (Ρέθυμνο και Σητεία) και την Πελοπόννησο (Ολυμπία).
Η δύναμη των νέων κεφαλαίων και των επιπρόσθετων τραπεζικών χρηματοδοτήσεων θα υποστηρίξει μια αναπτυξιακή εμπορική πολιτική για την επίτευξη των στρατηγικών στόχων του ομίλου. Οι στόχοι αυτοί αφορούν στη γεωγραφική εξάπλωσή του, στην ανάπτυξη συμπληρωματικών προϊόντων και στην καθετοποίησή του με συνεργασίες και επενδύσεις στις στοχευόμενες αγορές και εταιρείες για την αύξηση του κύκλου εργασιών και της κερδοφορίας. Εξάλλου «κύριος στόχος του νέου ομίλου είναι η επέκταση της επώνυμης ετικέτας στην ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά αλλά και η περαιτέρω ανάπτυξη στις αγορές της Βόρειας Αμερικής (Η.Π.Α., Καναδά), της Νότιας Αμερικής (Βραζιλία), της Ασίας (Ιαπωνία) και της Ωκεανίας, που είναι και οι περιοχές με τις μεγαλύτερες παγκοσμίως εισαγωγές ελαιολάδου», ανέφερε η χθεσινή ανακοίνωση.
To SMERemediumCap ως πλειοψηφών μέτοχος της κοινής Εταιρείας θα συμβάλει στην χρηματοοικονομική αναδιάρθρωση των Εταιρειών του ομίλου και θα διασφαλίσει την πρόσβαση σε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και δανειακά κεφάλαια.
«Απ’ τη φύση μας εμείς στη SMERC κάνουμε αναδιάρθρωση εταιρειών που έχουν προβλήματα. Ο ‘Λατζιμάς’ είχε σοβαρά χρηματοοικονομικά προβλήματα. Επομένως ερχόμαστε να βάλουμε Κεφάλαια. Οι τράπεζες και οι servicers απ’ την πλευρά τους απομειώνουν τις απαιτήσεις τους και έτσι κάναμε μία πολύ δυνατή αναδιάρθρωση με σκοπό η εταιρεία να γυρίσει σε κερδοφορία και σε καλή χρηματοικονομική κατάσταση. Η εταιρεία έχει καλό όνομα στο ελληνικό Σούπερ Μάρκετ και αυτό θα το χτίσουμε και στο εξωτερικό, σημειώνει ο κ. Καραμούζης στο newmoney. «Παράλληλα αγοράσαμε την μικρή εταιρεία την Έλαια Σητείας-LASITIA Α.Ε, η οποία έχει επώνυμο προϊόν, το οποίο εξάγει διαθέτοντας παράλληλα και δικό της ελαιοτριβείο. Και έπειτα στο νέο σχήμα ο κ. Αντωνόπουλος έβαλε την εταιρεία Olympian Green International η οποία έχει επίσης υποδομές», προσθέτει.
«Σε αυτό το ενιαίο σχήμα χωράνε κι άλλες προς εξαγορά εταιρείες;», τον ρωτάμε. «Δεν το αποκλείω. Αν βρούμε κάτι που είναι συμπληρωματικό θα το δούμε», απαντά.
Η «Λατζιμάς Α. Ε.», είναι από τις σημαντικότερες ελληνικές εταιρείες του κλάδου με ιδιαίτερη παρουσία στην ελληνική και την ευρωπαϊκή αγορά. Έχει έδρα το Ρέθυμνο και διαθέτει πλήρη και καθετοποιημένη παραγωγική υποδομή ενώ παράλληλα έχει πρόσβαση σε ιδιόκτητους ελαιώνες, γεγονός που συντείνει στην ανταγωνιστικότητα των προϊόντων της. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις το 2022 είχε πωλήσεις 26,8 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 7,52% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, και καθαρές ζημιές 476,1 χιλ. ευρώ. Το καθαρό χρέος της εταιρείας έφθανε στο τέλος στου 2022 14,12 εκατ. ευρώ και το σύνολο των υποχρεώσεων έφθανε τα 21,16 εκατ. ευρώ και το καθαρό χρέος 14,128.288,26
Η «Έλαια Σητείας-LASITIA Α.Ε.” ιδρύθηκε πριν από τέσσερα χρόνια, τυποποιεί και εμπορεύεται το διεθνώς αναγνωρισμένο και περιζήτητο ελαιόλαδο Π.Ο.Π. Σητείας από τους αγροτικούς συνεταιρισμούς της περιοχής και διαθέτει εγκαταστάσεις εμφιάλωσης με δυνατότητα τυποποίησης 90 τόνων ημερησίως. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις ο καθαρός κύκλος εργασιών της εταιρείας το 2022 ήταν 981,5 χιλ. ευρώ και είχε καθαρές ζημιές ύψους 315,6 χιλ. ευρώ και σύνολο υποχρεώσεων 1,5 εκατ. ευρώ.
Η «Olympian Green International Α.Ε.» απ’ την πλευρά της τυποποιεί εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο από τη Δυτική Πελοπόννησο με έμφαση στο ελαιόλαδο Π.Γ.Ε. Ολυμπίας. Η Εταιρεία είναι μεταξύ των πέντε ελληνικών brands με τις περισσότερες βραβεύσεις και διακρίσεις κύρους, έχοντας αποσπάσει πάνω από 60 διεθνή βραβεία. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις ο κύκλος εργασιών της της εταιρείας το 2022 ήταν 830,8 χιλ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη μόλις 3.900. Το σύνολο των υποχρεώσεων της στο τέλος εκείνης της χρήσης έφθαναν τα 900 εκατ. ευρώ.
Διαβάστε ακόμη
Attica Bank – Παγκρήτια: Εντός εβδομάδας οι εγκρίσεις του ΤΧΣ
ΑΑΔΕ: Έως 50% υψηλότεροι ρυθμοί υποβολών Ε1 από πέρυσι
«Ελίκη»: Ο πλειστηριασμός, η «ναυμαχία» στον Φλοίσβο και το… άλλο μνημόνιο (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ