search icon

Επιχειρήσεις

Νίκος Καραμούζης στο newmoney: Στα τρόφιμα το επόμενο «χτύπημα»

Και πώς η απόκτηση της SKYMAR Service , που ανακοινώθηκε χθες, ολοκληρώνει το σχέδιο για τη δημιουργία του «παίκτη» leader στην αγορά του facility management συνολικού ύψους 1,6 δισ ευρώ! – Η προοπτική για τα 68 δάνεια ξενοδοχείων που πουλά η Intrum – Γιατί ανησυχεί για το οικονομικό περιβάλλον

Σε λιγότερο από ένα χρόνο και με τρεις διαδοχικές εξαγορές το επενδυτικό ταμείο SMERemediumCap (SMERC) με διαχειριστή τον κ. Νίκο Καραμούζη έχει καταφέρει να δημιουργήσει τον «παίκτη» leader στην αγορά του facility management που αν και κατακερματισμένη τζιράρει 1,6 δισ. ευρώ ετησίως!

Η χθεσινή ανακοίνωση για την εξαγορά μέσω του νεοσύστατου ομίλου Cordia, όπως μετονομάστηκε η πρώην Engie Hellas, της εταιρείας SKYMAR Services του Λεωνίδα Καμπάνη, μίας εταιρείας με πολυετή εμπειρία, διακεκριμένο πελατολόγιο και παρουσία στον τομέα του Καθαρισμού και της Τροφοδοσίας κτιρίων έρχεται να συμπληρώσει το στόχο που είχε τεθεί για τη δημιουργία ενός «one stop shop», του πρώτου γι αυτήν την τεράστια αγορά, όπως εξηγεί στο newmoney ο κ. Καραμούζης. Ένα σχήμα στο οποίο οι βασικοί επενδυτές είναι το SMERC και το Latsco Family Office με συμμετοχή 75-25.

Μόνο που αυτό δεν αποτελεί μοναδική προτεραιότητα του private equity fund του κ. Καραμούζη. Διότι, όπως υπογραμμίζει ο ίδιος, το SMERC είναι σήμερα μεταξύ των διεκδικητών της short list της Intrum στο διαγωνισμό για τα 68 δάνεια ξενοδοχείων (από κοινού με εταιρεία συμφερόντων Λασκαρίδη καθώς και με τον ισραηλινό όμιλο Brown), με τα αποτελέσματα να αναμένονται κατά πάσα πιθανότητα την επόμενη εβδομάδα.

Παράλληλα ο κ. Καραμούζης αποκαλύπτει πως η επόμενη συμφωνία εξαγοράς του SMERC θα κλείσει σύντομα και θα αφορά τον κλάδο των τροφίμων. «Μάλλον εντός του μήνα. Πρόκειται για εταιρεία που δραστηριοποιείται στο χώρο των οσπρίων», σημειώνει χαρακτηριστικά μην κρύβοντας, ωστόσο, την ανησυχία του για την αστάθεια του μακροοικονομικού περιβάλλοντος.

«Στο κομμάτι του facility management ολοκληρώσαμε τις κινήσεις που ήταν να κάνουμε. Πλέον έχουμε καλύψει όλο το φάσμα που μπορεί να προσφέρει ένας Όμιλος στην αγορά αυτή. Κοινώς, φύλαξη – ηλεκτρονική και με ανθρώπους – καθαρισμό, συντήρηση και νέες τεχνολογίες. Από ενεργειακές μελέτες και εγκαταστάσεις ως φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων κοκ. Ήδη έχουμε δημιουργήσει έναν όμιλο με ετήσιο τζίρο 80 εκατ. ευρώ ο οποίος απασχολεί 4.000 ανθρώπους», λέει ο ίδιος.

Σημειωτέον πως πέρυσι το φθινόπωρο το SMERemediumCap εξαγόρασε από κοινού με το Latsco Family Office την πρώην Engie Hellas, ηγέτιδα στην παροχή σύγχρονων υπηρεσιών τεχνικής συντήρησης ακινήτων, καθώς και στην παροχή ενεργειακών υπηρεσιών και λύσεων υψηλής τεχνολογίας. Το νέο σχήμα μετονομάστηκε σε CORDIA αποτελώντας πλέον το «όχημα» της στρατηγικής να συγκεντρωθούν όλες οι πιθανές υπηρεσίες που χρειάζονται στη διαχείριση κτιρίων σε ένα εταιρικό σχήμα. Στο πλαίσιο αυτό στις αρχές της χρονιάς το επενδυτικό ταμείο έλαβε τον πλειοψηφικό μετοχικό έλεγχο της ESA Security Solutions, της μεγαλύτερης και ταχύτερα αναπτυσσόμενης εταιρεία του κλάδου επανδρωμένων φυλάξεων και ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας στην Ελλάδα, και χθες ανακοίνωσε την απόκτηση της SKYMAR Services δημιουργώντας έναν καθετοποιημένο όμιλο παροχής ολοκληρωμένων υπηρεσιών και λύσεων προς εταιρικούς πελάτες, ιδρύματα και δημόσιους οργανισμούς, σε ό,τι αφορά τη διαχείριση ακινήτων, την τεχνική συντήρηση, τη φύλαξη, τον καθαρισμό, τις ενεργειακές λύσεις, κοκ.

«Τώρα πρέπει να προωθήσουμε αυτό το νέο concept του «οne stop shop» και να ενισχύσουμε τις επενδύσεις που κάνουμε στην τεχνολογία», σημειώνει.

Από εκεί και έπειτα το SMERC, όπως λέει ο κ. Καραμούζης εξετάζει σήμερα αρκετές περιπτώσεις επενδύσεων, αν και με επιφύλαξη λόγω των αναταράξεων και του νέου οικονομικού περιβάλλοντος. Ο ίδιος μάλιστα δεν κρύβει την ανησυχία του για τον αντίκτυπο που θα έχει στο επιχειρείν α) το πληθωριστικό σπιράλ μέσω της συρρίκνωσης των περιθωρίων κέρδους λόγω της αύξησης του κόστους, όπως αυτή εξελίσσεται ακόμα και στους «καυτούς» κλάδους της οικονομίας, όπως του τουρισμού, β) η συρρίκνωση της αγοράς λόγω της μειωμένης αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, γ) η αύξηση των επιτοκίων (ακόμα και στο 2% εντός του 2023) που θα αυξήσουν σημαντικά τα βάρη των υπερχρεωμένων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων

Διαβάστε ακόμα:

Κίνητρα για επιστροφή στο πετρέλαιο θέρμανσης και εξοικονόμηση ενέργειας μελετά η κυβέρνηση

Ο εκλογικός νόμος, η μάχη Ελλάκτωρ-Grimaldi και το σφυρί του Πύργου Αθηνών

Τέλη κυκλοφορίας 2023: Όλα μαζί ή για όσους μήνες κινείται το ΙΧ

Exit mobile version