© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Την περασμένη εβδομάδα υπήρξε μεγάλη κινητικότητα στον χώρο όπου θα δημιουργηθεί το μεγάλο Τεχνολογικό Πάρκο της Θεσσαλονίκης, Thess INTEC (Thessaloniki Innovation & Technology Center). Εκπρόσωποι του ισραηλινού επενδυτικού ομίλου JTLV και του Τεχνολογικού Πάρκου της πόλης Μπεερσεμπά προχώρησαν σε αυτοψία του χώρου και είχαν επαφές, καθώς είχαν ενδιαφερθεί εδώ και καιρό να συμμετάσχουν στο σημαντικό εγχείρημα που φιλοδοξεί να καταστήσει τη Θεσσαλονίκη διεθνή κόμβο έρευνας και τεχνολογίας.
Και μάλιστα σε μια συγκυρία αρκετά ευνοϊκή για την πόλη στον απόηχο μιας σειράς εμβληματικών αμερικανικών επενδύσεων (Deloitte, Pfizer, Cisco κ.ο.κ.).
Οπως λέει στο «business stories» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Thess INTEC, Νίκος Ευθυμιάδης, η επίσκεψη αυτή επισφραγίστηκε με την υπογραφή ενός σημαντικού μνημονίου συνεργασίας το οποίο μπορεί να θέσει τις βάσεις για την πρώτη επένδυση που θα γίνει στο πάρκο, πέραν αυτών που έχουν προϋπολογιστεί με τα κεφάλαια τα οποία έχουν ήδη εξασφαλιστεί. «Εδειξαν ενδιαφέρον να αναπτύξουν υποδομές 60.000 τ.μ. και υπογράψαμε ένα μνημόνιο το οποίο κλιμακωτά μπορεί να οδηγήσει εκεί», λέει ο κ. Ευθυμιάδης και εξηγεί: «Σύμφωνα με αυτό, τον πρώτο χρόνο θα μας βοηθήσουν με την τεχνογνωσία τους στο στήσιμο του πάρκου. Τον δεύτερο χρόνο της συμφωνίας εμείς θα κάνουμε ένα δικό μας γραφείο στο δικό τους τεχνολογικό πάρκο ώστε να υπάρξει μόνιμη διασύνδεση. Και στην τρίτη φάση θα προχωρήσουν στην ανέγερση των κτιρίων που θέλουν με δικά τους κεφάλαια, κλείνοντας ένα πολυετές μισθωτήριο συμβόλαιο σε χαμηλή τιμή».
Η συμφωνία αυτή, όπως εξηγεί ο κ. Ευθυμιάδης, είναι ιδιαίτερα σημαντική, με δεδομένο ότι είναι η πρώτη πρόθεση επένδυσης εξωτερικού επενδυτή στον χώρο που θα δημιουργηθεί, πέραν των εταιρειών και των ιδρυμάτων που είναι ήδη διασυνδεδεμένα συμμετέχοντας ή μη στο μετοχολόγιο της ομώνυμης μη κερδοσκοπικής εταιρείας η οποία έχει αναλάβει τον ρόλο να θέσει τα θεμέλια για το ψηφιακό αύριο της καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη. Κάτι για το οποίο πίεζε εδώ και χρόνια ο κ. Ευθυμιάδης, που, ως άλλος έφηβος παρά τα 77 του χρόνια, φαίνεται ότι έχει παθιαστεί με αυτό.
Ο ίδιος εξάλλου εδώ και δεκαετίες, ως επικεφαλής ενός σημαντικού ελληνικού ομίλου στον χώρο της αγροτεχνολογίας, του Ομίλου Ραιδεστός, αλλά και από την πολυετή θητεία του στη θέση του προέδρου των βιομηχάνων της Βόρειας Ελλάδας, υπογράμμιζε την ανάγκη μιας ευρύτερης συμμαχίας δυνάμεων του ιδιωτικού τομέα αλλά και της Πολιτείας προκειμένου να αλλάξουν η νοοτροπία και να δημιουργηθούν χώρος και συνεργατισμός για την παραγωγή καινοτομίας.
Αλλαγή νοοτροπίας
«Είναι κάτι που δουλεύω 20 χρόνια, δυστυχώς ανεπιτυχώς έως σήμερα. Ευτυχώς όμως τώρα έχει έρθει η συγκυρία ώστε να αλλάξουν τα πράγματα. Από τη μία η κυβέρνηση έχει πάρει πολύ ζεστά την ιστορία του brain regain. Από την άλλη, εμείς οι βιομήχανοι πλέον έχουμε καταλάβει ότι στον αγώνα μας στον διεθνή επιχειρηματικό στίβο χρειαζόμαστε έρευνα, ανάπτυξη και καινοτομία. Και οι καθηγητές μας πλέον ξέρουν πως εάν δεν συμπράξουν με τις βιομηχανίες δεν πρόκειται να πάρουν τις επιδοτήσεις της κοινότητας. Οπότε, έστω και αργά, όλοι έχουμε ευθυγραμμιστεί στο ότι πρέπει να συνεργαστούμε και να επενδύσουμε στο ανθρώπινο δυναμικό και την τεχνολογία. Και σήμερα λόγω της συγκυρίας μπορώ να πω ότι γίνονται όλα ταχύτατα προς αυτή την κατεύθυνση.
Και αυτό που ξεκινήσαμε να φτιάξουμε στο Thess INTEC είναι αποτέλεσμα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, που πήρε τα πράγματα στα χέρια της και το προωθεί με δικά της κεφάλαια. Την πρωτοβουλία βέβαια ήρθε και αναγνώρισε η Πολιτεία παραχωρώντας μια σημαντική έκταση, μπαίνοντας μέτοχος και παράλληλα εξασφαλίζοντας περίπου το 50% των κεφαλαίων της αρχικής επένδυσης από το Ταμείο Ανάκαμψης. Οι επιχειρήσεις μας πάλι μέσω των δωρεών συγκέντρωσαν ήδη τα απαραίτητα κεφάλαια, κάπου 3 εκατ. ευρώ, ώστε να καλύψουν αρχικά το κόστος των αδειών, των εγκρίσεων, των μελετών. Και μιλάμε για μια προσπάθεια για την οποία υπάρχει ήδη ένα μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον εντός και εκτός συνόρων».
Το Thess INTEC αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα Κέντρα Καινοτομίας και Τεχνολογίας στην Ευρώπη, με στόχο τα επόμενα 10 χρόνια να προσελκύσει επενδύσεις τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, με συνολικό οικονομικό αποτέλεσμα πάνω από 500 εκατ. ευρώ. Σε πλήρη ανάπτυξη σχεδιάζεται οι υποδομές του να φτάσουν στα 250.000 τ.μ.
Αν επιβεβαιωθεί η δεδηλωμένη πρόθεση της Πολιτείας να διευκολύνει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες αδειοδότησης του έργου, η υλοποίησή του μπορεί να ξεκινήσει την άνοιξη του 2022 και η ολοκλήρωση των υποδομών και των κτιριακών εγκαταστάσεων της α’ φάσης των 25.000 τ.μ. να επιτευχθεί μέχρι τα μέσα του 2024.
Το έργο θα δημιουργηθεί σε μια προνομιακή έκταση 760 στρεμμάτων που παραχώρησε το Δημόσιο ειδικά για το Thess INTEC, για 99 χρόνια, στον Δήμο Θερμαϊκού, δίπλα στο αεροδρόμιο, με την πρώτη φάση να αφορά κεφάλαια 70 εκατ. ευρώ, ενώ ήδη υφίστανται υπογεγραμμένα ΜοU (μνημόνια συναντίληψης) για προκρατήσεις στο 93% των κτιριακών υποδομών από περίπου 100 επιχειρήσεις και ερευνητικά ιδρύματα, με προϋπολογιζόμενες επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ εντός δεκαετίας.
«Το έργο συμβάλλει και έχει στόχο τον μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου της χώρας με αιχμή τους τομείς της Τεχνολογίας, της Ερευνας και της Ανάπτυξης στην Ελλάδα. Είναι κάτι που λείπει από την Ελλάδα, μια και στην υπόλοιπη Ευρώπη υπάρχουν 366 τέτοιου είδους κέντρα. Επομένως, μπορεί να σηματοδοτήσει μια μεγάλη αλλαγή και στροφή του τρόπου που παράγουν και καινοτομούν η ελληνική οικονομία και το επιχειρείν», επισημαίνει ο κ. Ευθυμιάδης.
Στο Τεχνολογικό Πάρκο του Thess INTEC θα εγκατασταθούν συμπράξεις καινοτόμων εξωστρεφών επιχειρήσεων με ερευνητικά εργαστήρια ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων, νεοφυείς επιχειρήσεις, startups/spinoffs, Τμήματα Ερευνας και Τεχνολογίας (R&D) καινοτόμων επιχειρήσεων, εγχώριοι και διεθνείς επενδυτές.
Εντός της Πολεοδομικής Ενότητάς του έχουν οριστεί τρεις ζώνες. Συγκεκριμένα:
■ Ζώνη Τεχνολογικού Πάρκου στην οποία εκτός των ερευνητικών και παραγωγικών εγκαταστάσεών του περιλαμβάνονται συνεδριακό κέντρο και χώροι για τις συνοδευτικές και βοηθητικές εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης (κτίρια και εγκαταστάσεις έργων υποδομών, χώροι στάθμευσης κ.λπ.), καθώς και κοινόχρηστος χώρος, ο οποίος θα οριστεί χωρικά με το ρυμοτομικό σχέδιο εφαρμογής.
■ Ζώνη Τουρισμού Αναψυχής στην οποία περιλαμβάνονται ξενοδοχειακή εγκατάσταση και θεματικό πάρκο εκπαίδευσης και αναψυχής (ενυδρείο).
■ Ζώνη Κοινόχρηστου Χώρου Πρασίνου κατά μήκος του βόρειου παράκτιου τμήματος του ακινήτου.
Με βάση το σχέδιο θα δημιουργηθούν σύγχρονες εγκαταστάσεις έρευνας και επιχειρηματικότητας και θα αναπτυχθούν συνέργειες (mega projects) για την ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων με στόχο την παγκόσμια αγορά.
Τα 6 mega projects στα οποία θα επικεντρωθεί αρχικά το ερευνητικό έργο που θα παραχθεί στο Πάρκο αφορούν τους παρακάτω κλάδους:
■ Προηγμένα υλικά και διαδικασίες βιομηχανικής παραγωγής
■ Εφαρμογές εύκαμπτων οργανικών υλικών νανοτεχνολογίας
■ Τεχνητή Νοημοσύνη και εφαρμογές προσομοίωσης
■ Καινοτόμες λύσεις καθαρής ενέργειας
■ Ανάπτυξη δεξιοτήτων για ένταξη καινοτόμων λύσεων στις επιχειρήσεις και την εφοδιαστική αλυσίδα
■ Τεχνολογίες και εφαρμογές κινητικότητας του μέλλοντος
Το σχέδιο
Με βάση το πλάνο, το Thess INTEC θα αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα Κέντρα Καινοτομίας και Τεχνολογίας στην Ευρώπη, που τα επόμενα 5-10 χρόνια θα προσελκύσει επενδύσεις από επιχειρήσεις τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, με συνολικό οικονομικό αποτέλεσμα πάνω από 500 εκατ. ευρώ, δημιουργία σταδιακά 7.000 θέσεων εργασίας και συμβολή 2% στο ΑΕΠ της Κεντρικής Μακεδονίας.
Hδη περισσότερες από 100 επιχειρήσεις και ερευνητικές ομάδες έχουν εκδηλώσει εγγράφως την πρόθεσή τους να συνεργαστούν και να συνεγκατασταθούν στους χώρους του Thess INTEC, μεταξύ αυτών και ξένες εταιρείες που μπορεί να έχουν εμπορική παρουσία στην Ελλάδα, πλέον όμως σκοπεύουν να επενδύσουν και στο κομμάτι της Eρευνας – Tεχνολογίας.
«Η συνεργασία των ομάδων αυτών έχει ήδη ξεκινήσει κaι αυτό είναι μια επιτυχία του απώτερου σκοπού μας, δηλαδή της συνεργασίας μεταξύ των επιχειρήσεων, των ιδρυμάτων και των φορέων του Δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που συμμετέχουν στο πρότζεκτ. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα πραγματικό: έρχεται μια εταιρεία διέλασης και ζητεί από την ερευνητική και επιστημονική κοινότητα τη βοήθειά της με στόχο την ανάπτυξη εξίσου αποδοτικών και ποιοτικών προφίλ αλουμινίου, που θα είναι πιο ελαφρύ και άρα λιγότερο κοστοβόρο», λέει ο κ. Ευθυμιάδης και συνεχίζει: «Αρα φανταστείτε τις συνέργειες, τις ζυμώσεις, τις καινοτομίες που μπορούν να βγάλουν οι ομάδες που θα έχουν βάση στο Τεχνολογικό Πάρκο του Thess INTEC. Θα είναι ένας ζωντανός οργανισμός που μπορεί να παίζει σημαντικό περιφερειακό ρόλο, καθώς θα είναι τόσο κοντά στις πρωτεύουσες των χωρών των Βαλκανίων, αλλά και μια πύλη συνεργασίας με μεγάλες εταιρείες και ιδρύματα του εξωτερικού.
Η συγκυρία είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή για την πόλη της Θεσσαλονίκης, αφού έχει δημιουργηθεί μια ξεκάθαρη τάση αναβάθμισης του τομέα των ψηφιακών δεξιοτήτων και της έρευνας με σειρά επενδύσεων που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια. Επενδύσεις που με τη δημιουργία του Τεχνολογικού Πάρκου μπορούν να πολλαπλασιαστούν αφού ήδη υπάρχουν πολλές εταιρείες που βλέποντας το παράδειγμα των Pfizer, Deloitte, Cisco κ.ο.κ. θέλουν να πάρουν θέση σε μια πόλη ανερχόμενη».
Επειτα, όπως εξηγεί, πνέει και ούριος άνεμος εκ Βρυξελλών… «Η Ε.Ε. έχει επιλέξει το Thess INTEC ως ένα από τα πέντε υπό δημιουργία τεχνολογικά πάρκα που θα παρουσιάσει στην Expo Dubai ως πετυχημένα παραδείγματα συνεργασίας του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Βλέπει και η ίδια ένα λαμπρό μέλλον, το οποίο μπορεί να βασιστεί σε μια μεγάλη δεξαμενή ταλέντων που βγαίνουν από τα τρία πανεπιστήμια της πόλης».
Στη μετοχική σύνθεση του Thess INTEC ο ιδιωτικός τομέας συμμετέχει με ποσοστό 58%, ενώ ο δημόσιος με 42%. Στους μετόχους από πλευράς του Δημοσίου είναι ενδεικτικά η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας Α.Ε., ο Δήμος Θερμαϊκού, το Εθνικό Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Διεθνές Πανεπιστήμιο. Από πλευράς του ιδιωτικού τομέα είναι ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, οι Μυτιληναίος, Αλουμύλ, Κleemann, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Ελληνικός Χρυσός, Κ&Ν Ευθυμιάδης, Raycap κ.ά.
Χρηματοδότηση και επενδυτές
Η χρηματοδότηση του έργου περιλαμβάνει έναν συνδυασμό ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών κεφαλαίων, κοινοτικών πόρων και δανεισμού από ευρωπαϊκή τράπεζα. Η α’ φάση του αφορά την υλοποίηση των βασικών υποδομών για το σύνολο της έκτασης και το 10% των κτιριακών εγκαταστάσεων που περιλαμβάνει το master plan του Thess INTEC. Η υλοποίηση του υπόλοιπου 90% των κτιρίων προβλέπεται να αναπτυχθεί καθαρά και μόνο με ιδιωτικά κεφάλαια επενδυτών στους οποίους θα μπορούν να παραχωρηθούν (leasing) επιμέρους τμήματα της συνολικής έκτασης για κατασκευές εργαστηριακών χώρων, σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας και τις προδιαγραφές του Thess INTEC.
Ειδικά σε σχέση με τη χρηματοδότηση των αρχικών υποδομών (70 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ), είναι ήδη διασφαλισμένα συνολικά 41 εκατ. ευρώ, 35 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, 3 εκατ. ευρώ από δωρεές επιχειρήσεων και επιπλέον 3 εκατ. ευρώ από τον πρώτο επενδυτή, το ΕΚΕΤΑ. Υπό διαπραγμάτευση είναι επιπλέον χρηματοδοτήσεις από άμεσα υποψήφιους επενδυτές, το ΑΠΘ, το Be’erSheva – TechPark, το Cyber Security Center, κεφάλαια από Ελλάδα, ΗΠΑ, Ισραήλ και Κίνα.
Στους πιο μεσοπρόθεσμους επενδυτές συγκαταλέγονται μεγάλα ονόματα όπως οι Amazon, Huawei, EY κ.ά., πέραν φυσικά των δωρεών που θα προκύψουν από ιδρύματα ή μακροπρόθεσμα δάνεια από ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως οι ΕΙΒ, EBRD κ.ά. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα ενεργειών, το 2022 προβλέπονται η εφαρμογή των οριστικών τεχνικών μελετών και η κατασκευή των βασικών έργων υποδομής που απαιτεί ο νόμος περί επιχειρηματικών πάρκων.
Το έργο προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2024 με την κατασκευή των υπόλοιπων έργων υποδομής και των κτιριακών εγκαταστάσεων που προορίζονται για τη συνεγκατάσταση καινοτόμων επιχειρήσεων, ερευνητικών ιδρυμάτων, νεοφυών επιχειρήσεων στο πλαίσιο των έξι μέχρι σήμερα mega projects που περιλαμβάνει η α’ φάση του Thess INTEC, με τον προϋπολογισμό των 70 εκατ. ευρώ.
Προσωπικό στοίχημα
Για τον κ. Ευθυμιάδη η επιτυχία του Thess INTEC είναι και ένα προσωπικό στοίχημα.
«Η εταιρεία μου ασχολείται στον τομέα της αγροτεχνολογίας, με νέα προϊόντα σε έναν κρίσιμο χώρο, αυτόν της πρωτογενούς παραγωγής. Είμαστε προσανατολισμένοι στην καινοτομία, έχουμε φτάσει πλέον στα 500 άτομα, με τζίρο 100 εκατ. ευρώ. Πλέον η τρίτη γενιά της οικογένειας είναι μέσα και ασχολείται ενεργά, οπότε είναι η ώρα η δεύτερη γενιά να δώσει πίσω στην κοινωνία. Η οικογένειά μου καταστράφηκε οικονομικά και ήρθαμε πρόσφυγες από τη Ραιδεστό. Ξεκινήσαμε από το μηδέν και καταφέραμε πολλά. Νιώθω λοιπόν ότι σε αυτή τη νέα πατρίδα οφείλω πολλά. Οπότε και μπήκα στους χρηματοδότες αυτής της προσπάθειας, αλλά και εθελοντής. Τώρα ένα όνειρο αρχίζει και μετουσιώνεται και θέλουμε να φτιάξουμε έναν χώρο που θα χαίρει διεθνούς εκτίμησης, θα διασυνδέσει την έρευνα με την οικονομία, το επιχειρείν αλλά και την καθημερινότητα παίζοντας καταλυτικό ρόλο σε ένα μέλλον ευμάρειας».
Διαβάστε ακόμα:
Η Όλγα Κεφαλογιάννη με τον σύζυγό της Μίνω Μάτσα και τα μωρά τους
Lloyd’s Awards 2021: Βραβεύτηκαν οι κορυφαίοι της ελληνικής ναυτιλίας (pics)