Η πληροφορία είναι… χρυσός στην αγορά. Και πάνω σε αυτό το δεδομένο η ICAP στα 60 χρόνια λειτουργίας της κατάφερε όχι μόνο να αποκτήσει σημαντική θέση, αλλά και να φτάσει να έχει πλέον θεσμικό ρόλο ως φορέας πιστοληπτικής αξιολόγησης και ως ο κορυφαίος ομιλος εταιρειών στην αγορά Λύσεων Πιστωτικού Κινδύνου και Επιχειρηματικής Πληροφόρησης. «Η Moody’s της Ελλάδος», όπως θα έσπευδε να πει κάποιος, αν και συγκρίσεις δεν μπορούν να γίνουν.

Τα τελευταία τρία χρόνια η εταιρεία διάγει μια νέα εποχή υπό την ομπρέλα του ιταλικού ομίλου CRIF, μιας πολυεθνικής με παρουσία σε 34 χώρες και ετήσιο κύκλο εργασιών περίπου 850 εκατ. ευρώ, η οποία ειδικεύεται στα συστήματα Επιχειρηματικής Πληροφόρησης, στα Γραφεία Πίστης, στα Analytics, στις υπηρεσίες Outsourcing και Processing, στις προηγμένες ψηφιακές λύσεις και στο Open Banking. Πεδία στα οποία και η ICAP CRIF, όπως ονομάζεται πλέον η εταιρεία, εμβαθύνει και επεκτείνεται, πατώντας όμως πάνω στον πυρήνα της παραδοσιακής δραστηριότητάς της, δηλαδή την επιχειρηματική πληροφόρηση μέσα από τον πλούτο της βάσης δεδομένων της που τροφοδοτεί διαρκώς νέες υπηρεσίες, δραστηριότητες κ.ο.κ.

Σε αυτή τη νέα εποχή οι επιμέρους δραστηριότητες, όπως η διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, η συμβουλευτική κ.λπ., έγιναν ξεχωριστές, ανεξάρτητες εταιρείες (ICAP Outsourcing και ICAP Advisory) και πλέον χαράζουν τη δική τους πορεία υπό νέα ιδιοκτησία. Ο πυρήνας έχει μείνει υπό τη διοίκηση του κ. Νικήτα Κωνσταντέλλου, του ανθρώπου που τα τελευταία 16 χρόνια γιγάντωσε την εταιρεία, δημιούργησε τις προϋποθέσεις ώστε τελικά να τεθεί υπό τη σκέπη ενός ισχυρού ξένου στρατηγικού επενδυτή του κλάδου, και πλέον χτίζει τη νέα εποχή πάνω στις συνέργειες και τις υποδομές του ιταλικού ομίλου CRIF κοιτώντας παράλληλα την επέκτασή της σε νέες αγορές της ΝΑ Ευρώπης.

«Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι απ’ αυτόν τον “γάμο” και έχουμε πολλά σχέδια για το μέλλον της εταιρείας. Μέσα σε μία τριετία κάναμε τον μετασχηματισμό μας και παρόλο που δεν είναι εύκολο για μία εταιρεία με ιστορία 60 ετών πίσω της, καταφέραμε να πάμε πολύ εύκολα στη νέα εποχή και σήμερα να συζητάμε για το μέλλον», λέει ο κ. Κωνσταντέλλος σε μια συζήτηση που γίνεται στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στην Καλλιθέα.

Για τον ίδιο αυτός είναι ο δεύτερος μεγάλος μετασχηματισμός που προωθεί στην εταιρεία, μια και είχε αναλάβει διευθύνων σύμβουλος το 2007, όταν η τότε ICAP είχε πουληθεί από την Alpha Bank στην Global Finance, με το σύνολο των εργαζομένων τότε να τηρούν επιφυλακτική στάση καθώς από την… ασφάλεια ενός τραπεζικού οργανισμού θα περνούσαν στην ανασφάλεια της ιδιοκτησίας ενός private equity fund. Εχοντας θητεύσει αρκετά χρόνια στην KPMG, ο κ. Κωνσταντέλλος όχι μόνο κατάφερε- ακόμα και στα δύσκολα χρόνια της κρίσης που θα ακολουθούσαν- να μην επηρεαστεί η εργασία των ανθρώπων, αλλά και να δημιουργήσει έναν ευέλικτο όμιλο με επιδιώξεις εντός και εκτός Ελλάδος. Και πράγματι, έτσι βγήκε η εταιρεία και εκτός συνόρων αποκτώντας σημαντικές βάσεις σε χώρες των Βαλκανίων.

Αυτή ήταν η δεύτερη περίοδος στην 60ετή περίοδο της εταιρείας, όπως λέει ο κ. Κωνσταντέλλος. Η πρώτη είναι από την ίδρυσή της, το 1964 ως το 2007, και η τρίτη σήμερα, η οποία έχει ξεκινήσει τυπικά από τον Δεκέμβριο του 2021.«H Global Finance ως private equity fund έψαχνε από καιρό να δραστηριοποιηθεί και λόγω της κρίσης όλα είχαν πάει πίσω. Αυτή τη φορά είπαμε να μη στραφούμε σε χρηματοοικονομικό επενδυτή, αλλά σε έναν στρατηγικό επενδυτή που ξέρει τη δουλειά και μπορούσαμε από την πλευρά μας να βοηθήσουμε στο δικό του όραμα. Υπήρχαν διάφορες επιλογές και στο τέλος επιλέξαμε, και μας επέλεξε, η CRIF, μια ιταλική αλλά πλήρως διεθνοποιημένη εταιρεία με την οποία γνωριζόμασταν από παλιά», λέει ο ίδιος.

Η τρίτη εποχή βέβαια «πατάει» στον πλούτο της ICAP, που δεν είναι άλλος από τη βάση δεδομένων που έχει χτίσει. «Αυτή είναι η καρδιά του συστήματος. Την έχουμε εξελίξει – αυτοματοποιήσει. Μιλάμε για μία βάση που έχει σήμερα το σύμπαν των ελληνικών εταιρειών! Περίπου 1 εκατομμύριο ενεργές επιχειρήσεις κάθε είδους και κάπου 500.000 ανενεργές… Εξ αυτών το 70% είναι προσωπικές και περίπου 100.000 εκδίδουν ισολογισμό ως Α.Ε. και ΕΠΕ. Για όλες όμως αντλούμε διαρκώς στοιχεία από κάθε διαθέσιμο κανάλι πληροφόρησης, αλλά και από έρευνα που πραγματοποιούμε εμείς. Επομένως μιλάμε για βάση που διαρκώς χτίζεται. Από τα χρηματοοικονομικά, τους δείκτες, τη φερεγγυότητά τους, ακόμα και τη σχέση μεταξύ των μετόχων…», εξηγεί ο κ. Κωνσταντέλλος.

«Τα στοιχεία αυτά λοιπόν αποτελούν τη βάση της παραδοσιακής δουλειάς που έχουμε αναπτύξει γύρω από το λεγόμενο “business information”. Απαραίτητο εργαλείο κυρίως για τις Β2Β σχέσεις. Αυτή όμως η δουλειά δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό. Για παράδειγμα, κάποια εξαγωγική εταιρεία ή κάποια που θέλει να εισάγει ένα μηχάνημα θα απευθυνθεί σε εμάς για να μάθει για τον αντισυμβαλλόμενο. Το ίδιο και ξένες εταιρείες που θέλουν να εισέλθουν στην ελληνική αγορά. Σήμερα διαθέτουμε κάπου 7.500 πελάτες».

Η πλατφόρμα λειτουργεί με πρόσβαση κατόπιν συμφωνίας και όγκου πληροφοριών που θέλει κάποιος πελάτης να κάνει στο πλαίσιο της έρευνάς του. Οι μεγάλοι πελάτες, π.χ. τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες κ.ο.κ., είναι συνδεδεμένοι διαδικτυακά αποκτώντας μεγαλύτερο κομμάτι της βάσης δεδομένων.

Η περιοχή όπου δραστηριοποιείται η ICAP CRIF είναι η ΝΑ Ευρώπη. Σήμερα έχει σημαντική παρουσία σε Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία και Ρουμανία με περίπου 8,5 εκατομμύρια εταιρείες στη βάση δεδομένων και με τη διάθεση να επεκταθεί κι άλλο.

Το γεγονός μάλιστα ότι αποτελεί από το 2011 αποκλειστικό συνεργάτη της αμερικανικής Dun & Bradstreet, παγκόσμιας ηγέτιδας στην επιχειρηματική πληροφόρηση με ιστορία 180 ετών, αποτέλεσε και αποτελεί το «κλειδί» με το οποίο διασυνδέθηκε σε ένα παγκόσμιο δίκτυο άμεσης πληροφόρησης. Ο πλούτος της βάσης δεδομένων πρώτα απ’ όλα τροφοδοτεί τις κλαδικές μελέτες που εδώ και περίπου 25 χρόνια διεξάγει τακτικά η εταιρεία. «Είμαστε οι μόνοι που κάνουμε 70 κλαδικές μελέτες τον χρόνο. Και φυσικά κάνουμε και έρευνες κατά παραγγελία», σημειώνει κ. Κωνσταντέλλος.

Ο κ. Νικήτας Κωνσταντέλλος

Αξιολογήσεις

Σε σημαντικό πυλώνα δραστηριότητας έχει εξελιχθεί από το 2011 η αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας επιχειρήσεων. Ως ο μόνος πιστοποιημένος οργανισμός στη χώρα και εποπτευόμενος από τις ευρωπαϊκές αρχές, η ICAP CRIF διεξάγει αξιολογήσεις που της προσδίδουν έναν θεσμικό ρόλο πια.

«Το λέω χωρίς κομπασμό. Είμαστε αυτή τη στιγμή η Moody’s της Ελλάδας. Αυτή τη στιγμή βοηθάμε το τραπεζικό σύστημα για την κεφαλαιακή επάρκειά του. Αξιολογούμε π.χ. το δανειακό χαρτοφυλάκιο και τις εταιρείες», λέει ο κ. Κωνσταντέλος. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, από το 2011 ως σήμερα έχουν αξιολογηθεί συνολικά πάνω από 5.700 εταιρείες με περιουσιακά στοιχεία που υπερβαίνουν συνολικά τα 200 δισ. ευρώ. Μάλιστα από το περασμένο καλοκαίρι η συγκεκριμένη δραστηριότητα διασπάστηκε σε μία νέα θυγατρική της ICAP CRIF, την ICAP CRIF Ratings, προκειμένου, όπως λέει ο κ. Κωνσταντέλλος,να έχει μεγαλύτερη ανεξαρτησία και καλύτερη διοίκηση.

«Πρόκειται για μια εταιρεία τεράστιας σημασίας για την οικονομία, που ενισχύει τη διαφάνεια μεταξύ των επιχειρήσεων, βοηθάει στο υγιές επιχειρείν και τελικά ωθεί τις ίδιες τις εταιρείες να γίνουν καλύτερες καθώς η αξιολόγηση βοηθάει στο κλίμα εμπιστοσύνης στην αγορά», επισημαίνει.

Η τεχνογνωσία της CRIF

Σε αυτούς τους δύο βασικούς πυλώνες δραστηριότητας έρχεται πλέον να προστεθεί ένας ακόμη, ως αποτέλεσμα της εισαγωγής της τεχνογνωσίας της CRIF στην ελληνική θυγατρική και του σχεδίου δημιουργίας συνεργειών στο πλαίσιο του ομίλου. «Είναι καθαρά έτοιμες λύσεις της CRIF, τις οποίες πλέον έχουμε φέρει στην Ελλάδα, αλλά και στις υπόλοιπες τρεις αγορές όπου δραστηριοποιούμαστε. Χωρίζονται σε τρεις επιμέρους κατηγορίες: Digital Transformation, Customer Credit Journey και Regulatory Analytics και περιλαμβάνουν λύσεις για το ESG, το Open Banking κ.ά. Οι δε υπηρεσίες γύρω από το ESG θα έλεγα ότι αποτελούν την αιχμή του δόρατος.

Είναι το κανάλι μέσω του οποίου μια εταιρεία μπορεί και πρέπει να επιστρέψει πράγματα στην κοινωνία και μακροπρόθεσμα θα κερδίσει πολλαπλώς. Εκεί λοιπόν ερχόμαστε να προσφέρουμε υπηρεσίες, βοηθώντας τις εταιρείες να μετασχηματιστούν προς αυτή την κατεύθυνση με βάση τους κανόνες που θέτει είτε η χώρα είτε η Ε.Ε., που για κάποιους μάλιστα είναι και υποχρεωτικοί.

Στην Ελλάδα υπολογίζω ότι είναι κάπου 2.200 εταιρείες που πρέπει να αποδεικνύουν ότι κάνουν ενέργειες σε αυτή την κατεύθυνση και παράλληλα υποχρεούνται να ελέγξουν την αλυσίδα των προμηθευτών τους βοηθώντας στη δημιουργία ενός μεγαλύτερου οικοσυστήματος. Και για όλους αυτούς πλέον συγκεντρώνονται στοιχεία μέσω της παγκόσμιας ψηφιακής πλατφόρμας της CRIF, Synesgy, που αξιολογεί τον βαθμό βιωσιμότητας των εταιρειών και πιστοποιεί τον βαθμό συμμόρφωσής τους στα κριτήρια ESG». Μάλιστα, όπως λέει ο κ. Κωνσταντέλλος, η συγκεκριμένη πλατφόρμα έχει πολύ σημαντικές επιδόσεις στην ελληνική αγορά ήδη, δίνοντάς της τη δεύτερη θέση μεταξύ των 30 χωρών στις οποίες λειτουργεί με 768 πιστοποιημένες εταιρείες.

Σημαντική λύση που πλέον η ICAP CRIF παρέχει με βάση την τεχνογνωσία των Ιταλών μετόχων είναι το λεγόμενο Physical Risk. «Τώρα ειδικά με τις καταστροφές στη Βαλένθια ή πέρυσι στη Θεσσαλία είναι κάτι παραπάνω από επιτακτικό. Τι κάνουμε; Εξετάζουμε πώς το ρίσκο καταστροφών με βάση διάφορα σενάρια μπορεί να επηρεάσει μια εταιρεία με βάση την περιοχή όπου έχει βάση. Και αφορά όλη την αλυσίδα του επιχειρείν και όλα τα σενάρια, όχι μόνο π.χ. τις περιπτώσεις καταστροφής υποδομών.

Επειτα στο “Global CRIF”, όπως ονομάζουμε τις υπηρεσίες που πλέον εισάγουμε απευθείας από τη μητρική, εντάσσονται και τα έργα γύρω από την ψηφιακή μετάβαση των επιχειρήσεων. Για όλα αυτά έχουν δημιουργηθεί ομάδες τοπικά, οι οποίες συνδέονται άμεσα και με το Competence Center που διατηρεί η CRIF προκειμένου να υποστηρίξει τις συγκεκριμένες υπηρεσίες. Με όλο αυτό το μπουκέτο λύσεων και υπηρεσιών η ICAP CRIF επιδιώκει να εδραιώσει τη θέση της ως ο leader στη Νοτιοανατολική Ευρώπη για την CRIF. Συνεχίζουμε να κάνουμε εξαγορές και οργανική ανάπτυξη και θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα και τις καινούριες επιχειρήσεις, που έχουν ευοίωνες προοπτικές τώρα να κάνουν καλύτερο management, να εξαλείψουν τους κινδύνους και να είναι κοντά στο υγιές επιχειρείν».

Σημειωτέον πως για φέτος η διοίκηση της ICAP CRIF προβλέπει νέο ρεκόρ εσόδων και προσαρμοσμένων κερδών. «Προβλέπουμε έσοδα 29 εκατ. ευρώ με αύξηση 15% σε σύγκριση με το 2023», λέει κλείνοντας ο κ. Κωνσταντέλλος.

Διαβάστε ακόμη

Πυκνώνουν τα σύννεφα στον ουρανό των ευρωπαϊκών logistics το 2025

Πρώτο ξενοδοχείο του ομίλου Hyatt στην Ελλάδα (pic)

Αυτές θα είναι οι εταιρείες που θα βγουν πραγματικά κερδισμένες από την τεχνητή νοημοσύνη

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα