Επίκεντρο του αγροτικού κόσμου από όλη τη χώρα αλλά και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων αποτέλεσε η 30ή Διεθνής Έκθεση Γεωργικών Μηχανημάτων, Εξοπλισμού και Εφοδίων, Agrotica, η οποία υποδέχθηκε περισσότερους από 150.000 επισκέπτες από την 1 έως τις 4 Φεβρουαρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Helexpo της Θεσσαλονίκης.

Με άξονα την ψηφιοποίηση, την καινοτομία και την υψηλή τεχνολογία στην αγροτική παραγωγή, η φετινή Agrotica έθεσε για άλλη μια φορά εμφατικά τις κυρίαρχες προτεραιότητες του πρωτογενούς τομέα σε διεθνές επίπεδο.

Η-Διευθύνουσα-Σύμβουλος-της-NEUROPUBLIC-Ρόζα-Γαργαλάκου-με-τον-Υπουργό-Αγροτικής-Ανάπτυξης-και-Τροφίμων-Λευτέρη-Αυγενάκη.

Φυσικά, από την καταξιωμένη διοργάνωση δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η NEUROPUBLIC, η εταιρεία που οδηγεί τις εξελίξεις στην γεωργία και, συγκεκριμένα, στον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό του αγροτικού κόσμου. Μάλιστα, η επιχείρηση Τεχνολογίας και Πληροφορικής με έδρα στον Πειραιά βρέθηκε στην Agrotica με δικό της περίπτερο όπου παρουσίασε όλες τις τελευταίες της καινοτομίες, αλλά και τα τεχνολογικά «εργαλεία» που έχει αναπτύξει προκειμένου να βοηθήσει τον αγρότη να βελτιώσει και να εξορθολογίσει την παραγωγή του.

Ο Γιώργος Στρατάκος, Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Λευτέρης Αυγενάκης, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Χριστόδουλος Αντωνιάδης, Πρόεδρος της NEUROPUBLIC και ο Ιωάννης Μαυρου.jpg

Αναλυτικά, ο κόσμος που πέρασε τις πύλες της φετινής Agrotica είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τους εκπροσώπους της NEUROPUBLIC πώς μπορεί να βελτιώσει την αγροτική του παραγωγή και να δει από κοντά:

το gaiaTRAP, την πλέον ολοκληρωμένη λύση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς, η οποία στηρίζεται σε ηλεκτρονικές δακοπαγίδες τελευταίας τεχνολογίας και ηλεκτρονική πλατφόρμα, με τη χρήση Α.Ι. (Τεχνητή Νοημοσύνη) που έχει αναπτυχθεί σε συνεργασία με τον τεχνοβλαστό Smart Sension του Ιονίου Πανεπιστημίου, τις νέες λειτουργικότητες της εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα gaiasense app και, συγκεκριμένα, τη συμβουλή θρέψης και το ισοζύγιο θρεπτικών στοιχείων που βοηθούν τον παραγωγό να υπολογίσει τις ανάγκες της καλλιέργειάς του σε θρεπτικά στοιχεία, να πάρει προσωποποιημένες συμβουλές και να επωφεληθεί από τις ενισχύσεις των Οικολογικών Προγραμμάτων, τις δυνατότητες της πλατφόρμας Smart Weather by gaiasense, η οποία προσφέρει 5νθήμερη πρόγνωση καιρού σε όλη την Ελλάδα, αλλά και ιστορικά δεδομένα τελευταίου 24ώρου από τους 400 αγρομετεωρολογικούς σταθμούς του δικτύου gaiasense.

Την ίδια στιγμή, από το πρόγραμμα δεν έλειψαν οι εκδηλώσεις. Έτσι, η NEUROPUBLIC διοργάνωσε την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου δείπνο εργασίας με τίτλο «Η Κοινή Αγροτική Πολιτική σήμερα και στο μέλλον: οικολογικός και ψηφιακός μετασχηματισμός για μια βιώσιμη ελληνική γεωργία» και την παρουσία εκλεκτών εκπροσώπων του πολιτικού, ακαδημαϊκού, επιχειρηματικού και αγροτικού κόσμου.

Συγκεκριμένα, στην εκδήλωση, την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λευτέρης Αυγενάκης, ενώ συμμετείχαν με τοποθετήσεις τους οι κ.κ. Χριστόδουλος Αντωνιάδης, Πρόεδρος της NEUROPUBLIC, Χρήστος Αυγουλάς, Πρόεδρος της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, Ρόζα Γαργαλάκου, Διευθύνουσα Σύμβουλος της NEUROPUBLIC, Paolo de Castro, Μέλος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πρώην Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας & Ανάπτυξης της Υπαίθρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Catherine Geslain-Lannéelle, Διευθύντρια Δ/νσης Στρατηγικής & Ανάλυσης Πολιτικής της Γενικής Δ/νσης Γεωργίας & Ανάπτυξης της Υπαίθρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γιώργος Κατσούλης, Πρόεδρος Συνδέσμου Αγροτικών και Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΑΣΟΕΕ), και Έλλη Τσιφόρου, Διευθύνουσα Σύμβουλος της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ.

Επιχειρήσεις από όλο το φάσμα της αγροτικής παραγωγής και τεχνολογίας, πληθώρα συνδέσμων, οργανισμών και φορέων, αλλά και εκπαιδευτικά ιδρύματα, καθώς απλοί αγρότες βρέθηκαν στους χώρους της 30ής Agrotica προκειμένου να φέρουν στο προσκήνιο όλα τα κρίσιμα ζητήματα της ελληνικής γεωργίας, αλλά και τη δυναμική του πρωτογενούς τομέα, ενώ δεν παρέλειψαν να αναδείξουν τα προϊόντα, τις υπηρεσίες, τις καινοτομίες και την τεχνολογία που αλλάζουν το «πρόσωπο» της αγροδιατροφής.