Στην τελική ευθεία φαίνεται να μπαίνει η ολοκλήρωση του mega διαγωνισμού συνολικού προϋπολογισμού 309,8 εκατ. ευρώ από το ν.π.δ.δ. Ελληνικό Κτηματολόγιο για την ψηφιοποίηση των έγχαρτων αρχείων 630 εκατ. σελίδων 390 υποθηκοφυλακείων της χώρας.
Πρόκειται, για το μεγαλύτερο από τα έργα ψηφιοποίησης στην Ελλάδα που μετά από αρκετή αναμονή, λόγω των ιδιαίτερα υψηλών απαιτήσεων του, τίθεται σε τροχιά υλοποίησης και υπόσχεται να βάλει σταδιακά τέλος σε ένα «χαρτοβασίλειο» δεκαετιών το οποίο ταλαιπώρησε εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, αλλά και επαγγελματιών του κλάδου, καθώς υπήρξε η ανακήρυξη του πρώτου αναδόχου.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σημερινή σχετική ανάρτηση στην Διαύγεια ακριβούς αντιγράφου εκ του βιβλίου πρακτικών για τις αποφάσεις σε πρόσφατη (5/5/2022) συνεδρίαση του Δ.Σ., που υπογράφει ο Πρόεδρος του, Καθ. Δημήτριος Σταθάκης, επιβεβαιώνονται αρχικώς:
Η αποδοχή των δικαιολογητικών συμμετοχής και της τεχνικής προσφοράς της της Ένωσης Εταιρειών «INTRASOFT INTERNATIONAL S.A. – PROFILE SYSTEMS & SOFTWARE A.E.» για το Τμήμα 1, όπως και της οικονομικής προσφοράς με προσφερόμενη τιμή 16.496.547,56 € πλέον ΦΠΑ.
Και κατόπιν αυτών, η ανάδειξη ως προσωρινού αναδόχου του μοναδικού διαγωνιζόμενου οικονομικού φορέα για το Τμήμα 1, ήτοι της Ένωσης Εταιρειών «INTRASOFT INTERNATIONAL S.A. – PROFILE SYSTEMS & SOFTWARE A.E.».
Εξαγορά και αλλαγή επωνυμίας
Εν συνεχεία, υπάρχει έμμεση αναφορά και στο deal των 235 εκατ. ευρώ για την εξαγορά της ΙNTRASOFT INTERNATIONAL από την εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Κοπεγχάγης NETCOMPANY.
Αποφασίσθηκε, εν ολίγοις, και η αποδοχή των δικαιολογητικών κατακύρωσης, εκ των οποίων προκύπτει ότι σε μεταγενέστερο χρόνο από την υποβολή της προσφοράς του προσωρινού αναδόχου άλλαξε η επωνυμία της διαγωνιζόμενης Εταιρείας «ΙNTRASOFT INTERNATIONAL S.A.» σε «ΝΕΤCOMPANY – INTRASOFT S.A.» και αυτή του Ελληνικού Υποκαταστήματος αυτής από «ΙNTRASOFT INTERNATIONAL S.A. Ελληνικό Υποκατάστημα» σε «ΝΕΤCOMPANY – INTRASOFT S.A. Ελληνικό Υποκατάστημα», παραμένοντας όμως ίδια το νομικό πρόσωπο της Εταιρείας, η έδρα και ο αριθμός φορολογικού μητρώου της Εταιρείας/ Ελληνικού Υποκαταστήματος και η εκπροσώπηση.
Συνεπώς, η απόφαση αφορά την ανάθεση στην Ένωση Εταιρειών «NETCOMPANY – INTRASOFT S.A.», που εδρεύει στο Λουξεμβούργο και την PROFILE SYSTEMS & SOFTWARE A.E, της σύμβασης για το Τμήμα 1 της Συμφωνίας – Πλαίσιο σε Τμήματα με αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών «Ψηφιοποίησης αρχείου υποθηκοφυλακείων για το Εθνικό Κτηματολόγιο» αξίας 16.496.547,56 € πλέον ΦΠΑ.
Επισημαίνεται δε, ότι επί της παρούσας απόφασης χωρεί προδικαστική προσφυγή σύμφωνα με τη διακήρυξη και τον ν. 4412/2016, όπως ισχύει. Το έργο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Τα 6 σχήματα
Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε στις 12/11/2021 και η ημερομηνία αποσφράγισης των προσφορών είχε μετατεθεί στις 18/01/2022. Άρα, η πρώτη απόφαση για το Τμήμα 1 –που εκδόθηκε ταχύτερα προφανώς επειδή υπήρχε μια υποψήφια κοινοπραξία- ήρθε μετά από 3,5 περίπου μήνες και ενδελεχή έλεγχο των δικαιολογητικών.
Αναμένονται πλέον οι αντίστοιχες αποφάσεις και τα υπόλοιπα 4 τμήματα του mega διαγωνισμού.
Προσφορές έχουν υποβάλει 6 σχήματα και συμμετέχουν: οι 3 τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, ΟΤΕ, Vodafone και Wind, μεγάλες εταιρείες πληροφορικής και για πρώτη φορά σε έργο ψηφιοποίησης ο όμιλος Μυτιληναίου. Ο Όμιλος ΟΤΕ, που δίνει ιδιαίτερο βάρος στα έργα ΤΠΕ τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται να ενδιαφέρεται για τα τμήματα 2,3,4 και 5.
- Η Vodafone με τις Cosmos Business Systems, Geoanalysis και Q&R για τα 3 και 5.
- Η Wind με την αμερικανική Iron Mountain για τα 2 και 4.
- Η Uni Systems (θυγατρική του ομίλου Quest) με την Onex για τα 3 και 5.
- Η κοινοπραξία των Globitel – Master – όμιλος Μυτιληναίου για όλα, πλην του 1 για το οποίο όπως προαναφέρθηκε κατέβηκαν μαζί Intrasoft και Profile (50%-50%).
Οι 5 γεωγραφικές ενότητες
Οι 5 γεωγραφικές ενότητες-τμήματα για τα 390 υποθηκοφυλακεία:
1ο: Καλλιθέας, Νέας Σμύρνης, Πειραιώς και Νήσων και Αθηνών.
2ο: Κρήτης και περιοχών της Αττικής.
3ο: Ηπείρου, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, υπόλοιπο Αθηνών (εκτός Νέας Σμύρνης, Καλλιθέας και Αθηνών), Νοτίου Αιγαίου.
4ο: Κεντρικής Μακεδονίας, Βορείου Αιγαίου, Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.
5ο: Δυτικής Μακεδονίας, Ιονίων Νήσων, Πελοποννήσου και Δυτικής Μακεδονίας.
Η εκτιμώμενη αξία ανά τμήμα (χωρίς δικαιώματα προαίρεσης και ΦΠΑ): 1ο: 16,515 εκατ. ευρώ, 2ο: 33,132 εκατ. ευρώ, 3ο: 48,137 εκατ. ευρώ, 4ο: 45,774 εκατ. ευρώ και 5ο: 48,670 εκατ. ευρώ.
Διαβάστε ακόμη:
Μητσοτάκης στο Άμπου Ντάμπι: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει πύλη εισόδου φυσικού αερίου από τη Μ. Ανατολή