Ένα από τα σημαντικότερα έργα του Ψηφιακού Μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας θεωρείται, κατά κοινή παραδοχή, ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ο οποίος τίθεται άμεσα σε δοκιμαστική λειτουργία, με στόχο την έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας του το καλοκαίρι.

Το project που φέρνει «επανάσταση» στον τομέα των ακινήτων, συνολικού προϋπολογισμού 35,7 εκατ. ευρώ, είναι συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας), ενώ η NetcompanyIntrasoft, με Διευθύνοντα Σύμβουλο τον Αλέξανδρο Μάνο, έχει ηγηθεί της κοινοπραξίας που το υλοποίησε.

Πριν από μερικές ημέρες, η μεγάλη μεταρρύθμιση του ΤΕΕ, παρουσιάσθηκε στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σε εκδήλωση στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος,, αλλά πιθανόν δεν έχει, προς το παρόν, κατανοήσει ο πολύς κόσμος το σύνολο των δυνατοτήτων που προσφέρει, αλλά και την αναπτυξιακή ώθηση που μπορεί να προσδώσει σε νευραλγικούς τομείς της εγχώριας οικονομίας, όπως το real estate και οι τουριστικές επενδύσεις σε ακίνητα.

Στο ερώτημα τι είναι ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης του ΤΕΕ, η απάντηση δείχνει απλή:
Για πρώτη φορά δημιουργείται ένα πλήρες πληροφοριακό σύστημα, το οποίο συγκεντρώνει σε μία ενιαία ηλεκτρονική πλατφόρμα όλη τη γεωχωρική πληροφορία που τηρείται από τους φορείς της δημόσιας διοίκησης και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Πρόσβαση στην πλατφόρμα θα έχουν οι πολίτες, οι μηχανικοί, τα στελέχη των δημόσιων φορέων, καθώς και υποψήφιοι επενδυτές.

Όπως αναφέρουν εμπλεκόμενες πηγές, η πλατφόρμα συγκεντρώνει την εξής πληροφορία:

α) ψηφιοποίηση των θεσμικών γραμμών, των εγκεκριμένων χρήσεων γης και των όρων δόμησης,
β) απεικόνιση των περιοχών προστασίας (π.χ. τις περιοχές Natura, το αρχαιολογικό κτηματολόγιο, τις ζώνες αιγιαλού και παραλίας) χάρη στη διαλειτουργικότητα του Χάρτη με τους αρμόδιους φορείς,
γ) τεκμηρίωση του δομημένου περιβάλλοντος και τη δημιουργία πλήρους μητρώου κτιρίων στα μεγάλα πολεοδομικά συγκροτήματα και
δ) δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου των οικοδομικών αδειών με ψηφιοποίηση των φακέλων των Υπηρεσιών Δόμησης ή μέσω διαλειτουργικότητας με το σύστημα e-Άδειες του ΤΕΕ.

Βελτίωση υπηρεσιών για όλους

Οι ίδιες πηγές εξηγούν ότι τα οφέλη που προκύπτουν από τη χρήση του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη του ΤΕΕ είναι πολλαπλά για τον πολίτη, τους ιδιώτες μηχανικούς, τις επιχειρήσεις, τους επενδυτές και το περιβάλλον.

Το εμβληματικό έργο αναμένεται να βελτιώσει το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών του Δημοσίου προς τρίτους (πολίτες, επιχειρήσεις, δημόσιους και κοινωνικούς φορείς, κ.λπ.), να μειώσει τον χρόνο διεκπεραίωσης θεμάτων που αφορούν αδειοδοτήσεις και να αυξήσει τη διαφάνεια των διοικητικών διαδικασιών.

Αναλυτικότερα:

1. Τα οφέλη για τους πολίτες και τους μηχανικούς:

Bελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών με τη δυνατότητα λήψης έγκυρης και ολοκληρωμένης πληροφορίας για το ισχύον θεσμικό καθεστώς, τους περιορισμούς, τους όρους και τις προϋποθέσεις από ένα σημείο, με ένα κλικ, χωρίς ο πολίτης να χρειαστεί να επισκεφτεί τις διάφορες υπηρεσίες (π.χ. Πολεοδομία, Εφορίες, Αρχαιολογία κ.λπ.) αν θέλει να επενδύσει ή να μεταβιβάσει ακίνητα, να εκδώσει οικοδομική άδεια κ.ο.κ.

2. Τα οφέλη για τις επιχειρήσεις:

Αποδοτική και ταχύτερη διαχείριση των αδειοδοτήσεων και έκδοσης βεβαιώσεων από την Πολιτεία με αποτέλεσμα την αποτελεσματική εξυπηρέτηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Ενίσχυση οικονομικών και επενδυτικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τη δόμηση και τον χωρικό σχεδιασμό στους τομείς του τουρισμού, των παραγωγικών-επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, της ανάπτυξης δημοσίων ακινήτων και της κατοικίας στο σύνολο.

3. Τα οφέλη για το περιβάλλον:

Καταγραφή και ενημέρωση του υφιστάμενου καθεστώτος προστασίας των περιοχών περιβαλλοντικού και πολιτιστικού πλούτου.
Μετριασμός και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Ε.Ε και τη διεθνή κοινότητα.
Αντιμετώπιση περιπτώσεων έκτακτης ανάγκης και ακραίων φυσικών φαινομένων.

Το τέλος ενός «γολγοθά»

Όλα τα προηγούμενα, μπορούν να περιγραφούν πιο λεπτομερώς, μέσα από κάποια καθημερινά, πρακτικά παραδείγματα.

Ένα από αυτά: Για να επενδύσει κανείς σε ακίνητο πριν τη λειτουργία του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη, θα έπρεπε να επισκεφθεί ηλεκτρονικά διάφορους ιστότοπους και πληροφοριακά συστήματα, καθώς και με φυσική παρουσία πολλές υπηρεσίες προκειμένου να συγκεντρώσει πληροφορίες.

Ο «γολγοθάς» αυτός τελειώνει, το ίδιο και τα χαρτοβασίλεια που ταλαιπώρησαν επί δεκαετίες, εκατομμύρια φορολογουμένους και επαγγελματίες, με ότι αυτό σήμαινε ως τώρα σε εργατοώρες και παραγωγικό χρόνο…

Με τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη, απαντούν αρμόδιες πηγές, όλη η απαιτούμενη πληροφορία (π.χ. αντικειμενική αξία, όρια κτηματολογίου και ΚΑΕΚ, αρχαιολογικό κτηματολόγιο, ρυμοτομικό σχέδιο, όροι δόμησης, πολεοδομική μελέτη, όριο οικισμού, υφιστάμενη οικοδομική άδεια, ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου κ.λ.π.), υπάρχει συγκεντρωμένη σε μία ενιαία πλατφόρμα, η οποία μάλιστα τροφοδείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες σε πραγματικό χρόνο και είναι προσβάσιμη με λίγα κλικ.

Η χρησιμότητα του έργου αποκτά ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις, στην περίπτωση ενός επενδυτή που ενδιαφέρεται για τουριστική επένδυση σ’ ένα νησί, με τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη θα μπορεί εύκολα και γρήγορα να βρει τις απαραίτητες πληροφορίες, όπως: Σε ποιες περιοχές μπορεί να προχωρήσει σε επένδυση, ανάλογα με τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης του εγκεκριμένου σχεδίου (ρυμοτομικού ή γενικού πολεοδομικού σχεδίου ή Τοπικού Πολεοδομικού ή Ειδικού Σχεδίου), τους ισχύοντες όρους και περιορισμούς δόμησης, τα διατάγματα προστασίας της περιοχής, τους δασικούς χάρτες, τον αιγιαλό και την παραλία.

Σε αντίθετη περίπτωση, είναι υποχρεωμένος να αντιμετωπίσει συχνά ένα… χάος, ιδίως σε περιοχές και νησιά όπου ενδεχομένως διαπιστώνονται απώλειες ή φθορές απαραίτητων εγγράφων προερχόμενων από τα έγχαρτα αρχεία φορέων.

Από το «παζλ» του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη δεν λείπει και άλλο ένα κομμάτι: όταν ένας ιδιώτης ενδιαφέρεται να ξεκινήσει μια οικονομική δραστηριότητα, μπορεί άμεσα να διερευνήσει τις κατάλληλες περιοχές για εγκατάσταση με συνδυασμό κριτηρίων, όπως οι επιτρεπόμενες γενικές και ειδικές χρήσεις γης, ο Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας, η αντικειμενική αξία, η ύπαρξη επαγγελματικών χώρων στα υφιστάμενα κτίρια, το ελάχιστο επιτρεπόμενο εμβαδό του οικοπέδου κ.ο.κ.

Διαβάστε ακόμη 

Mytilineos: Απόλυτα επιτυχές το placement – Ψήφος εμπιστοσύνης στον δρόμο για το LSE

Προχωρά το πλάνο για τη FiberGrid, παίρνει «προίκα» από τη ΔΕΗ (pics)

Επαγγελματίες: Ένας στους 700 αμφισβητεί το εκκαθαριστικό

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ