search icon

Επιχειρήσεις

Νεοφυείς επιχειρήσεις στα ραντάρ μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων

Quest Uni Systems, Guardian Telematics, όμιλος Olympia και Lamda Development είναι μερικά μόνο από τα μεγάλα επιχειρηματικά ονόματα που επένδυσαν σε startups.

Στα ραντάρ μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων με σημαντική εγχώρια αλλά και διεθνή παρουσία έχουν μπει το τελευταίο διάστημα πολλές νεοφυείς εταιρείες, αποδεικνύοντας ότι η σύμπραξη «παλαιού και νέου επιχειρείν» μπορεί να λειτουργήσει και στην περίπτωση της Ελλάδας.

Πιο αναλυτικά, σε αντίθεση με τις προ πανδημίας εποχές, όπου αντίστοιχες κινήσεις προέρχονταν κατά βάση από διεθνείς παίκτες, πλέον ήρθε και η σειρά των ελληνικών επιχειρήσεων να συνειδητοποιήσουν τη σπουδαιότητα της επένδυσης στο εγχώριο οικοσύστημα.

«Πρόκειται για μια λύση win-win. Για τη μεν startup γιατί αποκτά τους πόρους να αναπτυχθεί περαιτέρω, γεγονός που είναι το ζητούμενο, για τη δε επιχείρηση γιατί τοποθετεί τα χρήματά της -που διαφορετικά θα ήταν παρκαρισμένα σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων- στο know-how και το προϊόν της πρώτης, συνήθως αντί χαμηλού τιμήματος», σχολιάζουν στο «business stories» πηγές της αγοράς.

Quest Uni Systems και Guardian Telematics – Probotek

«Η συγκεκριμένη συνεργασία θα θέσει νέο πλαίσιο στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ startups και μεγάλων εταιρειών, όταν υπάρχει στρατηγική και επιχειρησιακή ετοιμότητα να υποστηρίξει αντίστοιχα εγχειρήματα». Προφητική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου και μετόχου της κερκυραϊκής startup Probotek, Γιώργου Δελαπόρτα, με αφορμή την απόκτηση τον περασμένο Ιανουάριο ποσοστού της 25% και 33,34% από την Quest Uni Systems και την Guardian Telematics αντίστοιχα.

Πρόκειται, άλλωστε, για την πρώτη επενδυτική συμφωνία του κλάδου για το 2021, με το deal των τριών να εστιάζει στην ανάπτυξη λύσεων drone-as-a-service, επιτρέποντας στις τεχνολογίες drone να διεισδύσουν στην καθημερινότητα των πολιτών και επιχειρήσεων και να καθιερωθούν, μέσω της ευρείας αξιοποίησής τους, σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς και κλάδους. Το δυναμικό χαρτοφυλάκιο της θυγατρικής του ομίλου Quest περιλαμβάνει λύσεις που εκτείνονται από την υποδομή μιας επιχείρησης (hardware και telecoms) μέχρι τις εξειδικευμένες κάθετες επιχειρησιακές εφαρμογές. Με επίκεντρο την Ελλάδα και επιχειρηματικές οντότητες σε Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ιταλία και Ρουμανία και με περισσότερα από 700 εξειδικευμένα στελέχη, η εταιρεία εξυπηρετεί περισσότερους από 600 πελάτες σε 30 και πλέον χώρες. Οσον αφορά την Guardian Telematics, πρόκειται για εταιρεία παραγωγής λογισμικού και προϊόντων τηλεματικής, με εξειδίκευση στον ασφαλιστικό τομέα. Ηταν, μάλιστα, η πρώτη που έφερε την τηλεματική στις ασφάλειες στην Ελλάδα και την Κύπρο, ξεκινώντας το έργο «Buy the Mile».

Ομιλος Olympia – Douleutaras

Τη συμμετοχή του ως βασικός επενδυτής στον γύρο χρηματοδότησης, ύψους 2,3 εκατ. ευρώ, του Douleutaras ανακοίνωσε το αμέσως προηγούμενο διάστημα ο όμιλος Olympia, συμφερόντων Πάνου Γερμανού.

Σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες, με την ώθηση που προσφέρει η επίμαχη επένδυση ο Douleutaras, που προτείνει real time τους διαθέσιμους και αξιόπιστους επαγγελματίες για την παροχή οικιακών υπηρεσιών, καταγράφοντας επιτυχημένη πορεία με ραγδαία ανάπτυξη και χιλιάδες πελάτες σε Ελλάδα και Κύπρο, ετοιμάζεται να διεισδύσει σε νέες διεθνείς αγορές ως «easy hero», ενώ, παράλληλα θα προσθέσει νέες τεχνολογικές δυνατότητες στην υφιστάμενη πλατφόρμα με στόχο να απογειώσει την εμπειρία των χρηστών.

«Το σχέδιό μας είναι να βγούμε άμεσα σε μια μεγάλη ευρωπαϊκή αγορά, όπως η Αγγλία ή η Γερμανία», τονίζει στο «b.s.» ο CEO και co-founder της startup Ανδρέας Γραμμάτης, διευκρινίζοντας ότι σε σχέση με τον όμιλο προφανώς και υπάρχει η πρόθεση να υπάρξει κάποια συνεργασία, μέχρι στιγμής όμως δεν έχει οριστεί σαφές χρονοδιάγραμμα. «Προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι η επέκταση και να βελτιώσουμε το προϊόν μας», προσθέτει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι συζητήσεις με τον όμιλο Olympia κράτησαν περίπου έξι μήνες, ενώ υπήρξαν επαφές και με άλλους επενδυτές στην Ελλάδα. «Αυτό που μας κέρδισε στην περίπτωση του ομίλου είναι ότι υπήρχε κοινή φιλοσοφία σχετικά με το πώς πρέπει να κινηθούμε από εδώ και στο εξής. Δηλαδή οι απόψεις μας συμβάδιζαν στο πώς έπρεπε να τρέξει η επιχείρηση, στο πόσο βάρος έπρεπε να δοθεί όχι μόνο στην ανάπτυξη, αλλά και στην κερδοφορία κ.ο.κ. Γενικά, αισθανόμασταν ότι ήμαστε με ανθρώπους με τους οποίους ταίριαζε ο τρόπος σκέψης μας», καταλήγει ο ίδιος.

Lamda Development – Stoferno.gr

Στις υπηρεσίες delivery και ταχυμεταφορών αποφάσισε να εισέλθει η Lamda Development επενδύοντας περί τα 300.000 ευρώ για να συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο της Stoferno.gr (με ποσοστό 27,27%).

Οπως είχε αναφέρει στο «b.s.» ο εις εκ των ιδρυτών, Δημήτρης Λυκούρης, όσο σημαντικό είναι ο επενδυτής να επιλέξει τη startup, άλλο τόσο είναι και το αντίστροφο. «Η αλήθεια είναι πως η ομάδα μας ήταν σε αναζήτηση επενδυτών, για να μπορέσει η εταιρεία να αναπτυχθεί πιο γρήγορα. Χτυπήσαμε αρκετές πόρτες, κυρίως εντός, αλλά και εκτός Ελλάδας (Ευρώπη και Αμερική). Κάποιοι ήθελαν να προχωρήσουμε, χωρίς, ωστόσο, να πληρούν το κριτήριό μας, να είναι, δηλαδή, πέρα από επενδυτές και συνεργάτες μας, και κάποιοι άλλοι απλά δεν είχαν στα πλάνα τους μια τέτοια επένδυση. Η Lamda Development ήταν αυτή που μας κέρδισε επιδεικνύοντας με την επένδυσή της εμπιστοσύνη σε εμάς. Η χημεία με τα στελέχη της ήταν εξαιρετική», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η σύμπραξη έχει ως στόχο την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών οι οποίες θα μπορούν να αποδώσουν αφενός στα εμπορικά κέντρα της Lamda και αφετέρου στο mega project του Ελληνικού.

Διαβάστε ακόμα:  

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Μαίνεται ο μετοχικός πόλεμος, την ώρα που η «Άκτωρ» κλυδωνίζεται

Με γεωγραφικούς περιορισμούς η επανεκκίνηση του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα

Ντέγιαν Μπέκο / Ολυμπιακή Ζυθοποιία: Απάντηση στην κρίση με νέες συνεργασίες

 

Exit mobile version