Απλούστευση των διαδικασιών για τις ίδιες δηλώσεις των εταιρειών, όπως οι αποφάσεις ΓΣ, οι αλλαγές ΔΣ και οι ισολογισμοί, διαλειτουργικότητα με άλλα εθνικά μητρώα όπως το taxis και το ΕΦΚΑ, πιστοποιητικό καλής λειτουργίας για τους συνεπείς και τσουχτερά πρόστιμα για τους… αμελείς, προβλέπει μεταξύ άλλων οι νέες διατάξεις για το ΓΕΜΗ που τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση. Σημαντικό στοιχείο επίσης αποτελεί η σύσταση μητρώου χειριστών Υπηρεσιών ΓΕΜΗ (ΥΓΕΜΗ) στο οποίο εντάσσονται και οι συμβολαιογράφοι το οποίο μάλιστα θα προβλέπει αυστηρό χρονικό πλαίσιο εντός του οποίου θα πρέπει να γίνεται ο έλεγχος πληρότητας και νομιμότητας και η υλοποίηση της εμπορικής δημοσιότητας από τις ΥΓΕΜΗ.

Στο πλαίσιο αυτό μειώνεται στις 5 ημέρες από 10 που είναι σήμερα ο έλεγχος νομιμότητας των στοιχείων δημοσιότητας των εταιρειών. Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα ανάρτησης των στοιχείων από τον ίδιο τον υπόχρεο και ο έλεγχος από την Υ.Γ.ΕΜ.Η θα γίνεται δειγματοληπτικά. Από την αυτοματοποιημένη καταχώριση και δημοσίευση των πράξεων και στοιχείων εξαιρούνται οι πράξεις Εταιρικών Μετασχηματισμών του ν. 4601/2019 (Α’ 44).

Επιπλέον προβλέπεται πως σε περίπτωση άρνησης της αρμόδιας Υ.Γ.Ε.ΜΗ. να κάνει δεκτή καταχώριση, μεταβολή ή διαγραφή ή η παράλειψη της επί 21 ημέρες να απαντήσει αιτιολογημένα σε αίτηση γεννούν δικαίωμα στον έχοντα έννομο συμφέρον να ζητήσει από το αρμόδιο δικαστήριο να διατάξει την καταχώριση, μεταβολή ή διαγραφή. Αρμόδιο δικαστήριο είναι το Μονομελές Πρωτοδικείο της Περιφέρειας, όπου εδρεύει η αρμόδια Υ.Γ.Ε.ΜΗ.

Πρόστιμα

Το σχέδιο νόμου προβλέπει τσουχτερά πρόστιμα σε περιπτώσεις παράβασης του νόμου. Αυτά σε πρώτη φάση μπορούν να φθάσουν τα 100.000 ευρώ ενώ εάν υπάρξει υποτροπή εντός τριετίας τότε θα διπλασιάζονται, φθάνοντας ως και τα 200.000 ευρώ. Σε περίπτωση μάλιστα που η επιχείρηση υποπέσει στην ίδια παράβαση εκ νέου τότε το αρχικό πρόστιμο μπορεί να τριπλασιαστεί, φθάνοντας μάξιμουμ τα 300.000 ευρώ.

Κάτι που θα αποτελέσει και ένα φόβητρο για τις εταιρείες που σήμερα προτιμούν να μη δημοσιεύουν ισολογισμό μιας και το πρόστιμο είναι μόλις 500 ευρώ!

Σημειώνεται πως τα ειδικότερα κριτήρια επιβολής, το ύψος του προστίμου ανάλογα με το είδος και τη βαρύτητα της παράβασης, η διαδικασία επιβολής και είσπραξης των προστίμων, το ποσοστό κατανομής μεταξύ των δικαιούχων και κάθε άλλο σχετικό θέμα θα καθοριστούν με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Πιστοποιητικό καλής λειτουργίας

Στον αντίποδα όσοι είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις δημοσιότητας, θα λαμβάνουν «πιστοποιητικό καλής λειτουργίας» το οποίο θα χρησιμοποιούν για τις συναλλαγές τους, είτε με άλλες επιχειρήσεις είτε με το δημόσιο. Το Πιστοποιητικό έχει ισχύ για δύο μήνες και εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις, θα ανανεώνεται.

Το συγκεκριμένο πιστοποιητικό θα δίδεται εφόσον το εγγεγραμμένο πρόσωπο:
α. δεν έχει διαγραφεί,
β. δεν βρίσκεται σε κατάσταση λύσης και σε διαδικασία εκκαθάρισης,
γ. δεν έχει κατατεθεί για το πρόσωπο αυτό αίτηση συλλογικής διαδικασίας ικανοποίησης των πιστωτών (ιδίως πτώχευσης, εξυγίανσης, συνδιαλλαγής, ειδικής διαχείρισης, ειδικής εκκαθάρισης), εκτός αν υπάρχει τέτοια αίτηση και το πρόσωπο αυτό έχει υπαχθεί στην συλλογική διαδικασία, αλλά έχει εξέλθει αυτής ή υπάρχει καταχώριση του άρθρου 3 παρ. 4 του ΠτωχΚ (Ν. 3588/2007) ή έχει επικυρωθεί το σχέδιο αποπληρωμής των πιστωτών από το δικαστήριο ή έχει απαλλαγεί,
δ. έχει εκπληρώσει την υποχρέωση δημοσίευσης πράξεων ή νομίμως έχει απαλλαχθεί από την υποχρέωση αυτή.

Οι αλλαγές

Επιγραμματικά οι αλλαγές που επέρχονται στη λειτουργία του ΓΕΜΗ είναι οι εξής:

1. Απλούστευση διαδικασιών μέσω του εκτεταμένου περιορισμού των πράξεων και στοιχείων που απαιτούν έλεγχο νομιμότητας και της θέσπισης αυτοματοποιημένων καταχωρίσεων που θα πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά από τους ίδιους τους υπόχρεους.

2. Διεύρυνση των Υπηρεσιών ΓΕΜΗ με την ένταξη των συμβολαιογράφων, προκειμένου οι υπόχρεοι να έχουν εναλλακτική επιλογή και δυνατότητα ταχείας εξυπηρέτησης καταχώρισης πράξεων και δημοσίευσης στο ΓΕΜΗ.

3. Μείωση της γραφειοκρατίας με την ενοποίηση της διαδικασίας ελέγχου νομιμότητας και καταχώρισης στο ΓΕΜΗ, σε ένα σημείο, μέσω της κατάργησης της σχετική αρμοδιότητας από τις Δ/νσεις Ανάπτυξης των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας και της απόδοσης της στις ΥΓΕΜΗ

4. Επικαιροποίηση υπόχρεων εγγραφής στο ΓΕΜΗ

5. Σύσταση μητρώου πιστοποιημένων χρηστών ΓΕΜΗ και ΥΜΣ

6. Πρόβλεψη κανόνων οργάνωσης και λειτουργίας των ΥΓΕΜΗ

7. Θεσμοθέτηση πιστοποιητικού καλής λειτουργίας για όλες τις εταιρείες

8. Θέσπιση υποχρέωσης διαλειτουργικότητας με άλλα εθνικά μητρώα, με ιδιαίτερη έμφαση στην διασύνδεση με το taxis, προκειμένου να απαλλαγούν οι επιχειρήσεις από την υποχρέωση υποβολής παρεμφερών δηλώσεων με τα ίδια ή παρεμφερή στοιχεία σε περισσότερες κρατικές υπηρεσίες.

9. Καταγραφή όλων των πράξεων και στοιχείων που καταχωρίζονται στο ΓΕΜΗ, για τους κυριότερους νομικούς τύπους.

10. Πρόβλεψη συνεπειών για υπόχρεους έγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ που δεν εκτελούν την εμπορική δημοσιότητα, πέραν των προστίμων.

11. Πρόβλεψη αυστηρού χρονικού πλαισίου εντός του οποίου θα πρέπει να γίνεται ο έλεγχος πληρότητας και νομιμότητας και η υλοποίηση της εμπορικής δημοσιότητας από τις ΥΓΕΜΗ.

Αναλυτικά τις νέες διατάξεις μπορείτε να τις δείτε ΕΔΩ