Προς επίλυση του ακανθώδους ζητήματος της εξεύρεσης χώρων για την εγκατάσταση νέων βιομηχανικών επενδύσεων κινείται το υπουργείο Ανάπτυξης, λαμβάνοντας την απόφαση να στηρίξει το σχέδιο της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ για την επέκταση υφιστάμενων ή τη δημιουργία νέων συγκροτημένων βιομηχανικών πάρκων στη χώρα,  συμπεριλαμβανομένων της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο σε πρώτη φάση αφορά έως οχτώ νέους χώρους, οι οποίοι μάλιστα συνδέονται με τρία πολύ μεγάλα επενδυτικά σχέδια βιομηχανιών, τα οποία βρίσκονται στη φάση των διαπραγματεύσεων.

Το ένα αφορά το γνωστό πρότζεκτ του gigafactory του Ομίλου Sunlight, επένδυση ύψους 2 δισ. ευρώ. Το δεύτερο, το ενεργό ενδιαφέρον που έχει επιδείξει ξένος μεγάλος όμιλος για τη δημιουργία επίσης ενός gigafactory για την κατασκευή μπαταριών με προϋπολογισμό 1,5 δισ. ευρώ και το τρίτο, τη δημιουργία εργοστασίου για την παραγωγή φωτοβολταϊκών πάνελ, για το οποίο έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον γαλλικός όμιλος.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα, η κίνηση αυτή σε συνδυασμό με τις αλλαγές στις προϋποθέσεις του καθεστώτος για τις «Μεγάλες Επενδύσεις» του Αναπτυξιακού Νόμου που αναμένεται να «τρέξει» φέτος θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ώστε να υπάρξει επιτάχυνση των βιομηχανικών επενδύσεων στη χώρα.
«Αφενός θα λυθεί το μεγάλο πρόβλημα της μη ύπαρξης χώρων σήμερα σε οργανωμένους υποδοχείς για μεγάλες επενδύσεις που θα δημιουργηθούν εκ του μηδενός. Οπότε αυτομάτως οι όποιες διαδικασίες επένδυσης θα επιταχύνονται κατά πολύ. Αφετέρου, με τις παρεμβάσεις μας στο καθεστώς των μεγάλων επενδύσεων του Αναπτυξιακού Νόμου στοχεύουμε στη δημιουργία στη χώρα μας οικοσυστημάτων γύρω από τη λεγόμενη Clean Tech Βιομηχανία, τη βιομηχανία δηλαδή που υποστηρίζει την ενεργειακή μετάβαση και τις βιώσιμες περιβαλλοντικά λύσεις που προωθεί η Ευρώπη μέσω της εγχώριας παραγωγής των απαραίτητων υποδομών, εξοπλισμών κ.ο.κ. για την ελληνική αγορά, αλλά με προοπτική εξαγωγών.

Είναι κάτι που δεν είναι ανεπτυγμένο σημαντικά και στην υπόλοιπη Ευρώπη και υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον στο να δημιουργηθεί κάτι εδώ. Είτε μιλάμε για μπαταρίες και γενικά την αποθήκευση ενέργειας, είτε για την παραγωγή φωτοβολταϊκών συστημάτων, ανεμογεννητριών κ.ο.κ. Γενικά ο στόχος είναι η παραγωγή. Και από εκεί και έπειτα η στόχευσή μας είναι να δούμε πώς μπορούμε να αναπτύξουμε κρίσιμες πρώτες ύλες με μεγάλη ζήτηση λόγω των νέων ευρωπαϊκών και παγκόσμιων αναγκών, όπως το γάλλιο, το μαγνήσιο, το κοβάλτιο κ.ά. Στο πλαίσιο αυτό ίσως εξαρτηθεί τελικά και το τι θα γίνει με τη ΛΑΡΚΟ».

Οι βιομηχανικές περιοχές

Σε ό,τι αφορά τις βιομηχανικές περιοχές, μετά τις ευρωεκλογές αναμένεται να υπάρξουν νέες διατάξεις προκειμένου να διευκολυνθούν έτι περαιτέρω περιπτώσεις αδειοδοτήσεων οργανωμένων υποδοχέων. Την ίδια ώρα, έχει δημιουργηθεί ένα απόθεμα 150 εκατ. ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης προκειμένου να χρηματοδοτηθούν εν μέρει οι συγκεκριμένες επενδύσεις, ενώ αναζητούνται περίπου άλλα 100 εκατ. ευρώ από δημόσιους πόρους.

Εξάλλου, στο επενδυτικό σχέδιο που είχε συγκροτήσει από πέρυσι η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ είχαν τεθεί δύο σημαντικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη κάθε νέας βιομηχανικής περιοχής. Η πρώτη είναι η εξεύρεση της γης και η απλοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών και η δεύτερη η επιχορήγηση σε ποσοστό 50% από κάθε διαθέσιμο φορέα.
Η γη έχει βρεθεί ήδη για οκτώ νέες βιομηχανικές περιοχές ή για επεκτάσεις υφισταμένων.

Σε αυτό το πρώτο γκρουπ εντάσσονται:

■ Η δημιουργία νέας Βιομηχανικής Περιοχής στη Μαγούλα Αττικής, εμβαδού 5.000 στρεμμάτων.
■ Η επέκταση της Βιομηχανικής Περιοχής στη Σίνδο Θεσσαλονίκης που έχει κορεστεί. Στο πλαίσιο αυτό έχει βρεθεί ικανοποιητικός χώρος δυτικά της υφιστάμενης ΒΙΠΕ, ενώ παράλληλα έχουν γίνει κρούσεις και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την έκταση 550 στρεμμάτων που κατέχει εντός της ΒΙΠΕ, καθώς προϋπήρχε και παραμένει ανεκμετάλλευτη.
■ Η δημιουργία Βιομηχανικής Περιοχής στο Λιτόχωρο Πιερίας.
■ Η δημιουργία Βιομηχανικής Περιοχής στη Φαρκαδόνα Τρικάλων, με παραχώρηση της σχετικής έκτασης από τον δήμο.
■ Η δημιουργία νέας Βιομηχανικής Περιοχής στο Ηράκλειο Κρήτης, και συγκεκριμένα στη θέση Κορακιά, με παραχώρηση της σχετικής έκτασης από τον δήμο.
■ Η επέκταση του επιχειρηματικού πάρκου Κοζάνης πάνω από τα 1.100 στρέμματα μετά και την πρόσφατη μεταβίβαση έκτασης 454 στρεμμάτων από τον δήμο προς την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ.

Παράλληλα, υπάρχουν άλλες τρεις υποψήφιες περιοχές στην Κρήτη για την ανάπτυξη νέων οργανωμένων υποδοχέων βιομηχανικών εγκαταστάσεων. Τα πρώτα και πιο «ώριμα» από τα παραπάνω πρότζεκτ μπορούν να ξεκινήσουν ακόμα και φέτος, όπως λέει ο κ. Ψαθάς, εφόσον υπάρξει ομαλή εξέλιξη με τις πρωτοβουλίες που θα λάβει το υπουργείο Ανάπτυξης. Από την πλευρά του ο κ. Σκρέκας εκφράζει την άποψη ότι εντός διετίας όλοι οι παραπάνω χώροι θα μπορούν να είναι λειτουργικοί.

«Μοχλός πίεσης» είναι το ενδιαφέρον για τρεις μεγάλες επενδύσεις στη χώρα μας που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε αναζήτηση των απαραίτητων χώρων. Η πρώτη αφορά την επένδυση της Sunlight για το gigafactory παραγωγής μπαταριών, για το οποίο η εταιρεία περιμένει εδώ και δύο χρόνια να ξεκαθαρίσει το θέμα της χωροθέτησης, προειδοποιώντας μάλιστα ότι έχει προσφορά γης από τη Γαλλία, οπότε και θα αναγκαστεί στο τέλος να επενδύσει εκεί. Τον περασμένο Δεκέμβριο ο Δήμος Κοζάνης μεταβίβασε στην ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ την απαραίτητη γη που μαζί με την έκταση του υφιστάμενου επιχειρηματικού πάρκου υπερκαλύπτει τον χώρο των 1.000 στρεμμάτων που ζητεί η Sunlight για την ανέγερση του εργοστασίου. Η δεύτερη επένδυση αφορά τη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής φωτοβολταϊκών συστημάτων 4-5 GW ετησίως από γαλλικό όμιλο. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η συγκεκριμένη εταιρεία έχει ήδη λάβει σχετικό φάκελο με τις προτεινόμενες τοποθεσίες, καθώς και όλων των κινήτρων που μπορεί να λάβει. Το ίδιο και ο έτερος όμιλος, ανταγωνιστής της Sunlight, που ενδιαφέρεται για τη δημιουργία gigafactory μπαταριών και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας.

Κίνητρα

Ως «τυράκι» στις συγκεκριμένες επενδύσεις, και όχι μόνο, αναμένεται να λειτουργήσει και το καθεστώς των «Μεγάλων Επενδύσεων» που αναμένεται να τρέξει φέτος. Κι αυτό διότι προωθούνται τροποποιήσεις που πλέον δίνουν προτεραιότητα και κίνητρο σε επενδύσεις προστιθέμενης αξίας.

Συγκεκριμένα, τομείς προτεραιότητας χαρακτηρίζονται οι εξής:

■ Μεταποίηση στρατηγικών πρώτων υλών
■ Αλυσίδα αξίας αλουμινίου
■ Ναυπηγεία/Παραγωγή εξοπλισμού πλοίων
■ Μεταποίηση τροφίμων και ποτών
■ Εκκοκιστήρια/Κλωστοϋφαντουργία
■ Παραγωγή ολοκληρωμένων συστημάτων Ρομποτικής ή παραγωγή εξοπλισμών/συσκευών Ρομποτικής.
■ Παραγωγή ανελκυστήρων και εξοπλισμού προσβασιμότητας.
■ Παραγωγή εξοπλισμού προστασίας ακραίων καιρικών φαινομένων (π.χ. αλεξικέραυνα/κλωβοί, εξοπλισμός προστασίας ηλεκτρικών συσκευών, αντιπλημμυρικός εξοπλισμός κ.λπ.).
■ Παραγωγή μηχανοκίνητων οχημάτων ή/και εξαρτημάτων τους.
■ Παραγωγή συγκεκριμένων συσκευών/εξοπλισμών/προϊόντων που υποστηρίζουν την πράσινη μετάβαση.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, για την ένταξη των επενδυτικών σχεδίων που θα καταθέσουν αίτηση, πλέον έχει αυξηθεί πολύ η βαθμολογία στα κριτήρια ωριμότητας (αδειοδότηση περιβαλλοντική/δόμησης/εγκατάστασης), η διαθεσιμότητα του τόπου εγκατάστασης και η εγκατάσταση σε οργανωμένους χώρους υποδομής.

Μάλιστα, για τη μοριοποίηση που θα επηρεάσει και την κατάταξη κάθε αίτησης θα λαμβάνονται υπόψη:

■ Η συμμετοχή κάποιου ερευνητικού ιδρύματος ή νεοφυούς εταιρείας (εγγεγραμμένης στο Elevate Greece), η έκθεση αειφορίας ESG.
■ Η περιβαλλοντική διαχείριση ( ISO 14001 ή EMAS).
■ Η εξωστρέφεια της επιχείρησης μέσω των εξαγωγών.
■ Εάν η εταιρεία είναι προϊόν συγχώνευσης/απορρόφησης/εξαγοράς.
■ Τυχόν διπλώματα ευρεσιτεχνίας, καθώς στόχευση παραμένει η καινοτομία.
■ Η προσβασιμότητα στην εργασία για όλους (ΑμεΑ κ.ο.κ).
■ Η αύξηση της απασχόλησης και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για νέους έως 39 ετών μετά την υλοποίηση της επένδυσης.

Στις αλλαγές που προωθούνται είναι επίσης τα έξτρα μόρια γι’ αυτούς που έχουν ήδη έγκριση δόμησης σε σχέση με αυτούς που διαθέτουν προέγκριση. Σε ό,τι αφορά το ποσοστό της αιτούμενης ενίσχυσης, αυτό θα αξιολογείται σε σχέση με το ποσοστό ενίσχυσης που δικαιούται συνολικά το επενδυτικό σχέδιο. Η έγκριση δανείου αποτελεί επίσης προϋπόθεση για τις νέες επενδύσεις και η προέγκριση για τις υφιστάμενες.

Αφαιρούνται

Την ίδια ώρα, όμως, θα αφαιρεθούν και όροι που το υπουργείο έχει κρίνει πως δεν ευνοούν τις μεγάλες επενδύσεις. Αυτά που θα απαλειφθούν είναι:

■ Η άδεια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.
■ Η χρηματοοικονομική ανάλυση της επένδυσης.
■ Ο δείκτης ικανότητας αποπληρωμής τοκοχρεωλυσίων.
■ Η αύξηση της απασχόλησης και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (σ.σ.: χωρίς ηλικιακό όριο) μετά την υλοποίηση της επένδυσης.
■ Το ποσοστό πτυχιούχων (πανεπιστήμιο, ΤΕΙ) στις νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται με το επενδυτικό σχέδιο.
■ Το ποσοστό πτυχιούχων μέσων επαγγελματικών σχολών (ΙΕΚ, ΔΙΕΚ κ.ά.) στις νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται.

Διαβάστε ακόμη

Morgan Stanley: Ποντάρετε στις ευρωπαϊκές μετοχές για το β’ εξάμηνο του έτους (πίνακες)

ΥΠΕΝ: Γιατί το υπουργείο θέλει νυχτερινό τιμολόγιο το μεσημέρι και πορτοκαλί τιμολόγια

Ο χαλκός χτυπάει ιστορικό ρεκόρ: Για πρώτη φορά πάνω από τα $11.000 – Ανησυχία για έλλειψη (γράφημα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ