search icon

Επιχειρήσεις

Νέες εξαγορές χωρίς βιασύνη για την Ideal Holdings – «Άνοιγμα» σε Μ.Ανατολή, θυγατρική σε Μπαχρέιν (pics)

Το χρονοδιάγραμμα για τις επόμενες επενδύσεις της εισηγμένης εταιρείας συμμετοχών - Οι ευκαιρίες σε πληροφορική και κυβερνοασφάλεια, το ανεκτέλεστο 100 εκατ. ευρώ για Adacom και Byte, η στρατηγική επέκτασης στο εξωτερικό

Η αγορά της Μέσης Ανατολής μπαίνει στο «στόχαστρο» της Ideal Holdings με φόντο τις δραστηριότητες των εταιρειών της στον τεχνολογικό τομέα και ειδικότερα στην κυβερνοασφάλεια.

Με αφορμή έργο ψηφιακών ταυτοτήτων και ψηφιακών κλειδιών (remote πιστοποιητικά) με χρήση mobile ID που ανέλαβε η Adacom στο Μπαχρέιν με προϋπολογισμό 6,3 εκατ. ευρώ, κερδίζοντας σχετικό διαγωνισμό και έχοντας υπογράψει τις συμβάσεις τον προηγούμενο μήνα, ιδρύθηκε νέα θυγατρική στην αραβική χώρα, η οποία άνοιξε γραφεία και δρομολόγησε 20 τουλάχιστον προσλήψεις σε πρώτη φάση, ενώ πρόσφατα ολοκληρώθηκε αντίστοιχο project και στην Κύπρο σε συνεργασία με την GCC.

Όπως ανέφερε ο CEO της εισηγμένης Πάνος Βασιλειάδης, μετά από το τέλος της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων, υπάρχει στρατηγική επέκτασης στο εξωτερικό, με το ενδιαφέρον της να στρέφεται γενικότερα στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, όπου εκτιμάται ότι υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες ανάπτυξης για τον κλάδο και πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι όλη η αγορά εκεί επενδύει στην κυβερνοασφάλεια και ευθυγραμμίζεται σταδιακά με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

Λίγο νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της Γ.Σ., ο πρόεδρος Δ.Σ. της Ideal Holdings, Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, απαντώντας σε ερωτήσεις τις οποίες δέχθηκε, επισήμανε ότι μελετώνται επενδύσεις σε νέες εξαγορές τους προσεχείς μήνες «χωρίς βιασύνη».

«Είμαστε εισηγμένη, εκ της φύσεώς της η εταιρεία επενδύει και αν κρίνει ότι αυτό λειτουργεί προς το συμφέρον της, προχωρά σε κάποια πώληση. Δεν είναι δυνατόν να μην συζητάμε για πιθανές επενδυτικές ευκαιρίες. Αν υπήρχε κάτι σίγουρο και έτοιμο, θα είχαμε ενημερώσει με την έκδοση ανακοίνωσης. Η αλήθεια είναι ότι εξετάζουμε 2-3 περιπτώσεις. Η λογική λέει πως ναι, μπορεί να γίνει εξαγορά και μέσα στο 2023», ήταν τα λόγια του κ. Παπακωνσταντίνου.

Το 2022 η Ideal Holdings πραγματοποίησε 3 εξαγορές, η μεγαλύτερη εκ των οποίων ήταν αυτή του ομίλου πληροφορικής της Byte Computer με αποδοχή δημόσιας προαιρετικής πρότασης με βάση μια αποτίμηση 60 εκατ. ευρώ.

Στο ενεργητικό της καταγράφηκαν ακόμα αυτές των Netbull (κυβερνοασφάλεια), Coleus (βιομηχανική παραγωγή μεταλλικών πωμάτων) και η πώληση της Three Cents με υψηλή υπεραξία. «Ο χρόνος επώασης μιας συναλλαγής, από τη στιγμή που θέλει κανείς να το αντιμετωπίζει πλήρως επαγγελματικά και προς το συμφέρον όλων των πλευρών, είναι κατά μέσο όρο 10 με 12 μήνες από σύλληψη μέχρι την εκτέλεση», εξήγησε.

Σε ενημέρωση αναλυτών τον περασμένο Μάρτιο έγινε γνωστό ότι η Ideal Holdings (εταιρεία συμμετοχών η οποία διέπεται από την φιλοσοφία ενός «πολυμετοχικού εισηγμένου private equity») εξετάζει ευκαιρίες για νέα deals σε τρεις κλάδους, τον βιομηχανικό, την πληροφορική και μια σε διαφορετικό αντικείμενο.

«Θα πάμε καλύτερα το 2023»

«Το 2023 πιστεύουμε ότι θα πάει καλύτερα από το 2022. Το εξάμηνό μας εκτιμούμε ότι θα κυμανθεί στα επίπεδα του τριμήνου. Εξαρτάται από τον στόχο που θέτεις κάθε φορά. Ο δικός μας είναι συγκεκριμένος. Μας ενδιαφέρει τα αποτελέσματα να είναι όσο το δυνατόν καλύτερα και αν παρουσιασθεί κάτι καλό, να επενδύσουμε. Το 2023 θα είναι μια καλή χρονιά για εμάς, μια σημαντική χρονιά. Διότι μετά το 2021 (σ.σ. όταν έγινε η συμφωνία με την Virtus που άνοιξε τον δρόμο για τη «νέα Ideal»), είχαμε την άνοδο του 2022.

Επιδιώκουμε να πετύχουμε το 2023 τουλάχιστον ότι και το 2022, για να αρχίσει η Ideal Holdings να καθιερώνεται. Δεν θέλουμε να είναι διάττοντας αστέρας, ένας κομήτης που εμφανίσθηκε. Με αυτά που βλέπουμε, έχουμε την πίστη ότι θα τα καταφέρουμε. Σημασία έχει να δημιουργούμε αξία για όλους, για τους εργαζόμενους, τους μετόχους και όσους συναλλασσόμαστε.

Παρότι έχουμε διευρύνει πολύ τη μετοχική μας βάση, μας τιμά η υψηλή συμμετοχή των μετόχων στη Γ.Σ.. Η εμπιστοσύνη από τον κόσμο και την αγορά μας προσδίδει επιπρόσθετη ευθύνη. Η μετοχή έχει ανέβει πάνω από 50% από πέρσι. Δεν βιαζόμαστε για επενδύσεις. Θα κάνουμε τις νέες επενδύσεις όπως μέχρι τώρα: σε δίκαιη αποτίμηση. Δεν θα πω φθηνά ή ακριβά. Αυτός είναι ο στόχος, όσο εγώ θα βρίσκομαι εδώ.», είπε επίσης ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου.

Η Γ.Σ. ενέκρινε τη νέα επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους (0,19 ευρώ ανά μετοχή, όπως πέρσι σχεδόν αλλά σε μια δόση) και τον Νοέμβριο θα αποφασισθεί εάν θα υπάρξει επιπλέον καταβολή ανάλογα με το αν θα έχει υλοποιηθεί έως τότε επενδυτική κίνηση για τις ανάγκες της οποίας θα πρέπει να αντληθούν κεφάλαια.

Ο πρόεδρος Δ.Σ. της εισηγμένης συνδύασε την αύξηση των μεγεθών της και την ισχυρή κερδοφορία της (αύξηση 10% στα EBITDA το πρώτο τρίμηνο του 2023, συνολικά EBITDA 27,4 εκατ. ευρώ το 2022) με την επιβράβευση των στελεχών σε επίπεδο αποδοχών και την παροχή κινήτρων, όσο και με τη δυνατότητα διάθεσης των ιδίων μετοχών ως bonus στο προσωπικό.

Ανεκτέλεστο 100 εκατ. ευρώ

Για τις προοπτικές του κλάδου της πληροφορικής μίλησε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ideal Holdings Πάνος Βασιλειάδης, αποκαλύπτοντας μετά το πέρας της Γ.Σ. μεταξύ άλλων ότι το ανεκτέλεστο της Byte και της Adacom (κυβερνοασφάλεια) αγγίζει τα 100 εκατ. ευρώ, για έργα που πρόκειται να υλοποιηθούν μέχρι τα αμέσως επόμενα χρόνια, χωρίς να προσδιορίσει ακριβή «ορίζοντα».

Επιβεβαίωσε ότι εξετάζονται νέες εξαγορές («Η πληροφορική τοποθετείται πάντα στην κορυφή του ενδιαφέροντος») αλλά και συνέργειες εντός ή εκτός Ελλάδας στον τεχνολογικό τομέα και πρόβλεψε διψήφια ανάπτυξη στο «μέτωπο» της πληροφορικής και της κυβερνοασφάλειας, με κύριους «πόλους» τις Byte και Adacom και προτεραιότητα την ενίσχυση της εξωστρέφειας.

Με «βραχίονα» την Byte, η Ideal Holdings διατηρεί παράλληλα μια ισχυρή παρουσία στην ελληνική αγορά της πληροφορικής, κάνοντας focus τόσο σε έργα που αφορούν τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του δημόσιου τομέα όσο και του ιδιωτικού.

Η Adacom και η νέα θυγατρική στο Μπαχρέιν σηκώνουν σε αυτό το timing το «βάρος» της διεθνοποίησης των δραστηριοτήτων της Ideal στις λύσεις και τις υπηρεσίες της κυβερνοασφάλειας.

Στο project των ψηφιακών ταυτοτήτων μάλιστα η ελληνική holding υπέγραψε σύμβαση ενός έτους και για το operation, στο πλαίσιο του διαγωνισμού όπου ανακηρύχθηκε ανάδοχος. Το προσωπικό του ομίλου αριθμεί συνολικά 450 άτομα και ο κ.Βασιλειάδης δεν αρνήθηκε ότι η αναζήτηση για την κάλυψη θέσεων εργασίας στον κλάδο της πληροφορικής δεν σταματά, προκειμένου να υλοποιηθεί εντός χρονοδιαγραμμάτων ο όγκος των έργων που αναλαμβάνει. Σε αυτή την προσπάθεια συμβάλει και η συνεργασία με τα 3 μεγάλα ελληνικά Πανεπιστήμια.

Διαβάστε ακόμη

«Σαρώνουν» οι συναλλαγές με κάρτες – Έως €10 οι μισές πληρωμές με πλαστικό χρήμα

Το ΠΑΣΟΚ παίζει με τους φόρους (μη, τζιζ), οι… προλήψεις του Μητσοτάκη, ο Γρύλλος παίρνει πλοία της Attica Group και η μάχη της ακτοπλοΐας

Νέες εξαγορές χωρίς βιασύνη για την Ideal Holdings – «Άνοιγμα» σε Μ.Ανατολή, θυγατρική σε Μπαχρέιν (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ
Exit mobile version