search icon

Επιχειρήσεις

Νέα ώθηση στα έσοδα των εταιρειών πληροφορικής- Οι υπογραφές για έργα του ‘24 και ο «αγώνας δρόμου»

Οι διαγωνισμοί που φτάνουν στο τέλος τους, οι νέες προκηρύξεις, οι προθεσμίες, ο «χορός» των εκατομμυρίων και το... νέο deal

«Καλό φθινόπωρο» λένε οι ελληνικές εταιρείες πληροφορικής, καθώς μια σειρά εξελίξεων σε διάφορα μέτωπα της αγοράς φαίνεται να οδηγεί τον κλάδο σε νέα σημαντική αύξηση εσόδων.

Ένα από αυτά αφορά τα χρηματοδοτούμενα έργα για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του δημόσιου τομέα, για τον οποίο έγιναν μέσα στο καλοκαίρι οι σχετικές προκηρύξεις σε ένα νέο σερί διαγωνισμών αθροιστικής αξίας 220 εκατ. ευρώ (μόνο σε ένα τρίμηνο, χωρίς να υπολογίζονται όσα προηγήθηκαν εντός του έτους). Πράγμα που σημαίνει ότι για αρκετά από αυτά οι διαδικασίες ανάθεσης συνεχίζονται, παρότι το RRF οδεύει θεωρητικά προς το… finish του.

Η διεκδίκηση των συγκεκριμένων έργων «συμπίπτει» με την υλοποίηση άλλων projects που έχουν ξεκινήσει και βρίσκονται σε διάφορες φάσεις, με συνολικούς προϋπολογισμούς εκατοντάδων εκατ. ευρώ, αλλά το ίδιο και με τις υπογραφές σε ορισμένες νέες συμβάσεις.
Χαρακτηριστική θεωρείται η περίπτωση ενός από τα πιο εμβληματικά έργα, αυτού της Ψηφιοποίησης Αρχείων του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, με προϋπολογισμό 117 εκατ. ευρώ, με δεδομένο ότι η Κοινωνία της Πληροφορίας απηύθυνε μόλις πριν από μερικά 24ωρα την Πρόσκληση Ανάθεσης Εκτελεστικών Συμβάσεων στους ομίλους που είτε συμμετέχουν στις κοινοπραξίες οι οποίες αναδείχθηκαν ανάδοχοι για τα οκτώ τμήματά του είτε υπέβαλαν αυτόνομα τους φακέλους τους.

Δηλαδή, οι εταιρείες Intrakat, ΟΤΕ, Μυτιληναίος και οι ενώσεις εταιρειών «Netcompany Intrasoft- Qualco», «Uni Systems – Αρχειοθήκη», «Nova – Profile», «Vodafone – Inform – Cosmos Business Systems», Globitel -Συστημάτων Ανώνυμη Εταιρεία Μάστερ Κέντρο Κατάρτισης-Συμβουλευτικής Ανώνυμη Εταιρεία Ψηφιοποίησης Υγείας.
Συνολικά εκτιμάται ότι θα ψηφιοποιηθούν περίπου 173 εκατομμύρια αρχεία σε έναν ορίζοντα 19 μηνών.
Σχεδόν ταυτόχρονα, κλήθηκαν από την ΚτΠ για τις υπογραφές συμβάσεων οι ανάδοχοι και για δυο μικρότερου μεγέθους έργα, Υπηρεσίες Εξειδικευμένης Τεχνικής και Επιχειρησιακής Υποστήριξης Ψηφιακών Δράσεων και Υπηρεσίες Εξειδικευμένης Τεχνικής και Επιχειρησιακής Υποστήριξης Ψηφιακών Δράσεων, με budget 1.327.700 ευρώ και 1.406.500 ευρώ χωρίς τον Φ.Π.Α.

«Παράλληλες» πηγές εσόδων

Με τις εξελίξεις να μην σταματούν στους διαγωνισμούς για τα ψηφιακά έργα του Δημοσίου, ορισμένοι από τους άλλους μεγάλους «παίκτες» της ελληνικής αγοράς πληροφορικής (οι ειδικοί του business software) ρίχνουν το βάρος των δικών τους προσπαθειών σε άλλα πεδία, κυρίως στον «μαραθώνιο» της ψηφιοποίηση των λειτουργιών εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα και σε ανάλογες συνεργασίες τους στο εξωτερικό.
Ψηφιακά έργα εκτός συνόρων αναλαμβάνουν ελληνικοί όμιλοι και σε επίπεδο Ε.Ε., ενώ η ραγδαία ανάπτυξη σε άλλα κομμάτια του τεχνολογικού γίγνεσθαι (ΑΙ, κυβερνοασφάλεια, fintech) δημιουργεί προοπτικές νέων εσόδων από «παράλληλες» πηγές.
Οι αυξανόμενες ανάγκες στον κλάδο του cyber security βάζουν άλλωστε στο «παιχνίδι» και νέους «παίκτες» και προσελκύουν νέες επενδύσεις από ισχυρούς επιχειρηματίες.

Πιο πρόσφατο παράδειγμα, η ανακοίνωση για την ίδρυση μιας νέας εταιρείας κυβερνοασφάλειας, της ThreatScene, στη μετοχική σύνθεση της συμμετέχει το family office του Γιάννη Β. Βαρδινογιάννη, όπως ανέφερε το newmoney.
Η παραδοχή που προκύπτει πάντως μέσα από τα ευρήματα ερευνών ότι οι μισές από τις μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις εξακολουθούν να υστερούν έναντι των ευρωπαϊκών δίνει και ένα θετικό συμπέρασμα, υπό τη λογική πως θα πρέπει να «πιεστούν» για να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις της νέας εποχής…
Μικροί και μεγάλοι όμιλοι (ή εταιρείες) αξιοποιούν τις ευκαιρίες της εποχής, ωστόσο το στοίχημα για όσους «τρέχουν» τα έργα του Δημοσίου παραμένει η επιτάχυνση των διαδικασιών και των ρυθμών υλοποίησής τους, άρα και της απορρόφησης των κονδυλίων από τις χρηματοδοτήσεις, για να μη χαθούν οι προθεσμίες.

Έργα πληροφορικής «βγαίνουν» και από άλλους φορείς, όπως ενδεικτικά αυτό της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας του υπουργείου Ανάπτυξης για το έργο «TH2ORAX – Εξελίξιμο Ολιστικό Υβριδικό Επιχειρησιακό Αυτόνομο Σύστημα με ποσό 60.698.000 ευρώ που φέρεται να καταλήγει σε συγκεκριμένη κοινοπραξία μετά από διαγωνισμό. Κάτι το οποίο φαίνεται να ισχύει και για δυο τμήματα του διαγωνισμού του ΕΔΥΤΕ με αντικείμενο την παροχή ΝεφοΥπολογιστικών Υποδομών και υπηρεσιών (Cloud Services) με προϋπολογισμό 36 εκατ. ευρώ.

«Ράλι» με υψηλές ταχύτητες

Η αύξηση εσόδων και κερδών συνεχίζεται και φέτος με ισχυρά διψήφια μέσα ποσοστά για τον κλάδο, δίχως μάλιστα να προκύπτει ένδειξη ότι θα ανακοπούν οι ταχύτητες του ούτε το 2025.

Η εικόνα του πρώτου εξαμήνου για όσους έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα ή έχουν προβεί σε σχετικές εκτιμήσεις για την πορεία των εταιρειών τους μέσα στο 2024 επιβεβαιώνει τη φετινή δυναμική του τομέα της πληροφορικής.

Επιπλέον, η αγορά αναμένει με εξαιρετικό ενδιαφέρον τις επόμενες επενδυτικές κινήσεις των πρωταγωνιστών της σε επίπεδο εξαγορών, καθώς τα «χρυσά» deals των πρώτων μηνών του έτους με την εμπλοκή ισχυρών εταίρων από την Ελλάδα και το εξωτερικό ενδεχομένως ανοίγει… την όρεξη και άλλων.
Τις τελευταίες εβδομάδες μάλιστα έχει αναπτυχθεί μια φημολογία που θέλει να κυοφορείται άλλη μια σημαντική συμφωνία στον κλάδο, χωρίς να δίνεται το timing των ανακοινώσεων.

Διαβάστε ακόμη

Aνοίγει την επενδυτική ατζέντα του 2025 το road show του Χ.Α.

ΑΑΔΕ: Ερχονται οι έλεγχοι στην αγορά για IRIS – POS

Βασίλης Φουρλής: Χρονιά ορόσημο το 2024 για την Trade Estates ΑΕΕΑΠ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version