search icon

Επιχειρήσεις

Νέα «απόβαση» στο εξωτερικό για τους Ελληνες της πληροφορικής μέσω εξαγορών (pics)

Είναι πολλά τα… δισ. των ξένων αγορών για τον κλάδο. Οι κινήσεις που ετοιμάζουν εισηγμένοι ή μη όμιλοι και τα μηνύματα του Θ. Φέσσα με αφορμή την πορεία της Uni Systems

Η εξωστρέφεια των ελληνικών ομίλων πληροφορικής αποτελεί ένα κεκτημένο ετών, αλλά ταυτόχρονα και ένα… στοίχημα το οποίο παίζεται διαρκώς. Όσο τρέχουν οι εξελίξεις στον κλάδο και αυξάνονται οι ανάγκες σε επίπεδο Ψηφιακού Μετασχηματισμού για ένα πολύ μεγάλο πλήθος εταιρειών σε διάφορες χώρες, όλες σχεδόν, θα υπάρχουν «δουλειά και χρήμα για όλους». Ή τουλάχιστον για αυτούς οι οποίοι μπορούν να διεκδικήσουν ένα σημαντικό κομμάτι από τα διεθνή έσοδα της πληροφορικής.

Το θέμα «άνοιξε» και πάλι μετά από μια φράση του Θεόδωρου Φέσσα στο πλαίσιο της Γ.Σ. του ομίλου Quest σε σχέση με τις επιδόσεις και τα πλάνα της «ναυαρχίδας» του στην πληροφορική, της Uni Systems, η οποία διατηρεί στην ευρεία γκάμα της και την υλοποίηση έργων για την Ε.Ε. Ανέφερε, ανάμεσα σε άλλα, ο πολύπειρος επιχειρηματίας ότι στόχος είναι να προέλθει η περαιτέρω ανάπτυξη της θυγατρικής από έργα και συνεργασίες στο εξωτερικό, που ήδη αντιστοιχούν στο 50% του ετήσιου κύκλου εργασιών της των 214 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Φέσσα, «οι ευκαιρίες εκεί –εκτός των συνόρων- είναι πολύ καλύτερες, σε σχέση με το πλαίσιο που διαμορφώνει το RRF στην Ελλάδα», ενώ εξήγησε ότι επιδίωξη είναι να αναπτύσσεται η εταιρεία τόσο οργανικά όσο και μέσω εξαγορών.
Αυτή την εποχή ο όμιλος «σκανάρει» εταιρείες-στόχους στην ελληνική αγορά, ωστόσο όπως ο ίδιος μας είπε, υπάρχει πάντα η προοπτική εξαγορών και από το εξωτερικό, ικανών να αποφέρουν συμπληρωματικότητα και συνέργειες για την Uni Systems, κάτι το οποίο ισχύει και για τις άλλες θυγατρικές του, σε άλλες δραστηριότητες.
Σε πρόσφατο ρεπορτάζ, σχετικά με το νέο «κύμα» εξαγορών στη «σκιά» των μεγάλων deals της πληροφορικής, το newmoney ανέδειξε ένα ιδιαίτερα επίκαιρο θέμα για τον κλάδο: το γεγονός δηλαδή ότι όλοι, μηδενός εξαιρουμένου, οι βασικοί του «παίκτες» διανύουν περίοδο επενδυτικών αναζητήσεων, με σκοπό την απόκτηση πλειοψηφικών μεριδίων σε άλλες εταιρείες.

Το άλλο χαρακτηριστικό αυτών των κινήσεων, πολλές εκ των οποίων βρίσκονται στο στάδιο της προετοιμασίας και άλλες ίσως εισέρχονται σε μια πιο ώριμη φάση (άρα με τις νέες ανακοινώσεις για να θεωρούνται ζήτημα χρόνου) είναι ότι πολλοί ελληνικοί όμιλοι πληροφορικής διαπραγματεύονται νέα deals εξαγορών στο εξωτερικό. Leader στο λογισμικό για τον χρηματοοικονομικό κλάδο, με παρουσία σε πάνω από 50 χώρες και συνεργασίες με μεγάλες ξένες τράπεζες, funds και άλλους οργανισμούς, η εισηγμένη Profile Software αποκάλυψε πριν από λίγο καιρό ότι διερευνά ευκαιρίες για νέες εξαγορές και σε περιοχές που δεν ανήκουν σήμερα στο «βεληνεκές» της, όπως οι ισπανόφωνες και οι γερμανόφωνες, καθώς είχε προηγηθεί το 2021 η προσάρτηση της Σκανδιναβικής Centevo στο τεχνολογικό της «άρμα».

Με κεφάλαια 19,1 εκατ. ευρώ τα οποία πρόκειται να αντληθούν από την προσεχή έκδοση Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου της και η έταιρη εισηγμένη Q&R στρέφει την προσοχή της σε εταιρείες-στόχους από τους τομείς της ΑΙ, του Cyber Security και του Fintech, με κύρια προϋπόθεση, όπως τονίστηκε εκ μέρους της διοίκησης, την εξωστρέφειά τους εάν πρόκειται για ελληνικές, ή τη γεωγραφική τους εμβέλεια αν είναι ξένες.

Νέο σερί

Οι Έλληνες της πληροφορικής φαίνεται να ετοιμάζουν αυτό τον καιρό μια… δεύτερη «απόβαση» στο εξωτερικό, μέσω εξαγορών, για να διευρύνουν το διεθνές εκτόπισμά τους στον κλάδο και προφανώς είναι το timing τέτοιο και η συγκυρία που τους ωθούν σε αυτού του είδους τους σχεδιασμούς.
Πριν από λίγες ημέρες, επίσης, η εισηγμένη εταιρεία συμμετοχών Ideal Holdings επιβεβαίωσε ότι κινείται για αντίστοιχη εξαγορά στην Ελλάδα. Όμως τούτο δεν αναιρεί τα πλάνα για την διεθνή επέκταση των δραστηριοτήτων της, καθώς ιδρύθηκε νέα θυγατρική στο Μπαχρέιν με στόχευση τις αγορές της Μέσης Ανατολής στην πληροφορική και την κυβερνοασφάλεια, σε χώρες όπως το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία.

Νέες εξαγορές εξετάζει και η υπό μετάταξη από την Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών στην Κύρια Αγορά Performance Technologies, με την επενδυτική της «πυξίδα» στραμμένη προς την Ελλάδα (cyber security, software development), χωρίς όπως εξήγησε η διοίκησή της να εξαιρείται το ενδεχόμενο μιας εξαγοράς και στο εξωτερικό. Εκ παραλλήλου, ενισχύει συνεχώς τη συμμετοχή της σε Ευρωπαϊκά προγράμματα.
Αντιθέτως, η άλλη εισηγμένη στην Εναλλακτική Αγορά που μετρά αντίστροφα για το «άλμα» της στην Κύρια Αγορά, η Real Consulting, μέχρι τώρα έχει κινηθεί για εξαγορές μόνο στο εξωτερικό (Γερμανία, Κύπρος) και κατά τα φαινόμενα θα εξακολουθήσει να το πράττει (πιθανολογείται ένα τρίτο deal στην Ευρώπη τους προσεχείς μήνες).

Εξαγορές στη Ρουμανία, μια χώρα-«ορμητήριο» για τις αγορές των Βαλκανίων, προετοίμαζε η εισηγμένη Entersoft πριν αποκαλυφθεί το πλάνο… εξαγοράς της ιδίας από τον όμιλο Olympia. Λογικά, ο γενικότερος προσανατολισμός για το νέο «μπλοκ» που δημιουργείται δεν αλλάζει. Διότι και η άλλη θυγατρική του group στην πληροφορική, η SoftOne, κινείται και αυτή στη ρουμανική αγορά του business software, που χαρακτηρίζεται ως ένα από τα νέα «El Dorado» του κλάδου.
Στη Ρουμανία εδρεύει μια από τις 5 ξένες θυγατρικές της Uni Systems (σε Ισπανία, Ιταλία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο οι άλλες), σε μια αγορά στην πληροφορική που μοιάζει πολύ σε μέγεθος με την ελληνική.

Τις ευκαιρίες ανάπτυξης από το διεθνές περιβάλλον, με ότι αυτές περιλαμβάνουν, σχεδιάζει να αξιοποιήσει και η ηγεσία της Epsilon Net, μετά από την σύναψη της τριπλής συμμαχία μεταξύ του μεγαλομετόχου της Ι.Μίχου, της Τράπεζας της Ελλάδας και του αμερικανικού mega fund General Atlantic και την κοινή πρωτοβουλία τους για την εξαγορά των μετοχών της μειοψηφίας στην εισηγμένη.


Την μεγαλύτερη επέκτασή της στο εξωτερικό επιθυμεί και η Space Hellas (με παρουσία σε Γερμανία, Κύπρο, Ιορδανία, Σερβία, Μάλτα, Ολλανδία), δίχως μέχρι στιγμής να είναι ξεκάθαρο εάν αυτό αφορά και μια νέα εξαγορά ξένης ομοειδούς εταιρείας.

Κορεσμός και ευκαιρίες

Συνοψίζοντας, οι κινήσεις που πραγματοποιούνται από τους ελληνικούς ομίλους πληροφορικής για την μεγαλύτερη διείσδυσή τους στις αγορές του εξωτερικού, (πόσο μάλλον όταν διαπιστώνονται σοβαρές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, αριθμητικά, όχι ποιοτικά, απέναντι στον τεράστιο όγκο έργων για τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με συνέπεια να γεννιούνται αμφιβολίες για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων) ίσως να δίνει την αίσθηση σε ορισμένους εκτός κλάδου, ότι προσπαθούν να προβλέψουν έναν πιθανό μελλοντικό κίνδυνο… κορεσμού της ελληνικής αγοράς «μετά RRF» και «φορτώνονται» με ανεκτέλεστα τα οποία δεν θα καταφέρουν να εκτελέσουν.

Η άλλη όψη του νομίσματος είναι ότι μέσω των εξαγορών τους στο εξωτερικό οι ελληνικοί όμιλοι πληροφορικής εξασφαλίζουν, ανάμεσα σε άλλα, άμεση πρόσβαση σε ολόκληρες ομάδες εξειδικευμένου προσωπικού.
Η αλήθεια είναι μάλλον διαφορετική, αν «διαβάσει» κανείς πιο προσεκτικά τα δεδομένα. Τα αθροιστικά έσοδα των μεγαλύτερων «παικτών» της πληροφορικής στην Ελλάδα έχουν ήδη υπερβεί το «φράγμα» του 1 δισ. ευρώ ετησίως και συνάμα κουβαλούν ένα συνολικό «απόθεμα» συμβασιοποιημένων έργων άνω των 2 δισ. ευρώ για τα επόμενα 3-4 έτη (από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, όπως και από το εξωτερικό).
Οι μέσοι ρυθμοί ανάπτυξης του κλάδου είναι σταθερά διψήφιοι και προβλέπεται ότι θα παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα.

Το μέγεθος των… ευκαιριών στον διεθνή χώρο, την ίδια ώρα, τίθεται υπεράνω κάθε σύγκρισης: οι επικαιροποιημένες μελέτες δείχνουν ότι στο ICT, η προβλεπόμενη αύξηση της παγκόσμιας αγοράς του System Integration θα αυξηθεί από 400 δισ. δολ. το 2023 σε 963 δισ. δολ. το 2032 και του cyber security από 166 δισ. δολ. το 2023 σε 274 δισ. δολ. το 2028. Είναι, τελικά, πάρα πολλά τα δισ. για την πληροφορική στο εξωτερικό…

Διαβάστε ακόμη:

Τα 9 SOS για τον καθαρισμό των οικοπέδων (pic)

Δρ Νίκος Τσάκος: Επιπλέον ένα $δισ. για το πρασίνισμα του στόλου της ΤΕΝ (pics)

Τα ψιλά γράμματα στα νέα στεγαστικά δάνεια για νέους

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version