Χωρίς ουσιαστικές επιπτώσεις στα αποτελέσματα του ομίλου εκτιμά η Μυτιληναίος ότι θα εξελιχθεί για την εταιρεία, η λειτουργία του νέου μηχανισμού τιμολόγησης που προγραμματίζεται να τεθεί σε εφαρμογή στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, από την 1 Ιουλίου.
Μιλώντας την Πέμπτη το μεσημέρι από το βήμα της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων του Ομίλου, ο κ. Βαγγέλης Μυτιληναίος, πήρε για πρώτη φορά δημόσια θέση και για το θέμα της εισφοράς που καλούνται να πληρώσουν οι παραγωγοί ενέργειας για τα έκτακτα κέρδη που αποκόμισαν κατά την περίοδο της ενεργειακής κρίσης.
Απαντώντας σε ερωτήσεις μετόχων είπε ότι η εταιρεία «τον χαρακτηρισμό υπερκέρδη δεν τον παραδέχεται». Η Μυτιληναίος όπως τόνισε έχει εξαιρετικά στελέχη στον τομέα της ενέργειας και φέρνει καλύτερα αποτελέσματα από τον ανταγωνισμό. Στις δυτικές οικονομίες, ανέφερε, αυτή η παραδοχή δεν φέρνει υπερκέρδη και πρόσθεσε ότι αν το θέμα τεθεί διαφορετικά ως μια συνεισφορά σε μια έκτακτη συνθήκη όπως είναι αυτή που διανύουμε, θα μπορούσε να γίνει μια άλλη συζήτηση.
«Να σου λένε όμως ότι φέρε από αυτά που έκλεψες, εμείς δεν μπορούμε να το δεχτούμε».
Η διοίκηση της εταιρείας ξεκαθάρισε πάντως ότι δεν κινδυνεύει από τη φορολόγηση των κερδών των ηλεκτροπαραγωγών και ότι έχει γίνει πρόβλεψη στα αποτελέσματα για την καταβολή τους.
«Όταν πριν 1,5 χρόνο, η ελληνική αγορά εναρμονίστηκε με το μοντέλο του target model, η εταιρεία τήρησε τις επιταγές της ενιαίας αγοράς επακριβώς, δεν το χρησιμοποίησε για να δημιουργήσει πρακτικές που θα απέφεραν αθέμιτα κέρδη και έκανε ότι όριζε ο νόμος». Για αυτό όπως είπε, έχει ελεγχθεί δέκα φορές.
Δεν αναθεωρούνται οι στόχοι
Για την πορεία των οικονομικών αποτελεσμάτων σημείωσε ότι η αρνητική διεθνής συγκυρία δεν αναθεωρεί τους στόχους για το 2022. Με βάση τις προβλέψεις θα παρουσιάσει υπερδιπλάσια κέρδη από το 2020 (σ.σ. 130 εκατ. ευρώ) κάτι που σημαίνει ότι όχι μόνο θα επιτευχθεί ο διπλασιασμός αλλά και είναι πάνω από τις προβλέψεις των 260 εκατ. ευρώ.
Σε ότι αφορά τις επενδύσεις δήλωσε ότι φέτος θα ξεπεράσουν τα 600 εκατ. ευρώ και θα είναι διπλάσιες σχεδόν από το 2021, ενώ αποκάλυψε την αυξητική συνεισφορά του τομέα RSD που όπως είπε θα συνεισφέρει 100 εκατ. ευρώ φέτος από 20 εκατ. πέρσι με στόχο τα 150 εκατ. ευρώ το 2023.
Η γενική συνέλευση αποφάσισε την διανομή μερίσματος 0,40 ευρώ με ημερομηνία αποκοπής στις 24 Ιουνίου και καταβολή από την 1 Ιουλίου.
Διαβάστε ακόμα:
Solmeyea: Η ελληνική πατέντα που μπορεί να σώσει τον πλανήτη από τους ρύπους της βιομηχανίας (pics)
Όμιλος Aldemar: To νέο πλάνο των 300 εκατ. μετά το deal με τον όμιλο Μήτση