Το 2019, η χρονιά πριν από την πανδημία, αποδείχτηκε ιδιαίτερα θετική για το συντριπτικό τμήμα των μεγάλων επιχειρήσεων της εν Ελλάδι βιομηχανίας παραγωγής πλαστικών και ελαστικών προϊόντων. Απόδειξη, το γεγονός ότι το ποσοστό των κερδοφόρων επιχειρήσεων αυξήθηκε σε σχέση με το προηγούμενο.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα συμπεράσματα πανελλαδικής (εν εξελίξει – καθότι η δημοσίευση των ισολογισμών συνεχίζεται) έρευνας της New Times σε 140 σημαντικές βιομηχανικές επιχειρήσεις πλαστικών-ελαστικών, το ποσοστό αυτών που εμφάνισαν κέρδη ήταν 82,1% έναντι περίπου 79% του προηγούμενου έτους. Μία ακόμη απόδειξη των προσδοκιών που είχαν καταγραφεί το 2019 και που τόσο αρνητικά επηρέασε η πανδημία. Το βέβαιο πάντως είναι ότι ο κλάδος της εν Ελλάδι βιομηχανίας πλαστικών – ελαστικών εμφάνισε σημαντικά κέρδη. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι 23 μεγάλες βιομηχανικές επιχειρήσεις του τομέα εμφάνισαν καθαρά (προ φόρων) κέρδη από 1 εκατ. ευρώ και πάνω η κάθε μία.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας της New Times, μεταξύ των πλέον κερδοφόρων βιομηχανιών του κλάδου είναι οι: Πλαστικά Κρήτης, Φιμπράν Αναστασιάδης, Flexopack, Multy Foam, Alpla Greece M. AE, Megaplast, Ντιαξον ΑΒΕΕ, Schur Flexibles, Πλαστικά Θράκης Pack, Atlas Tapes, Typerware, Μονωτέζ, Κοτρώνης K. AE, Πλαστικά Θράκης ΑΒΕΕ, Palaplast, Δάϊος Πλαστικά, Λαριπλάστ, Σιλντ Αιρ Ελλάς, Βιοπόλ και Βλασσόπουλος.
Τα συμπεράσματα της έρευνας επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι ο κλάδος διατηρεί τα χαρακτηριστικά ενός σταθερού, ανταγωνιστικού και ισχυρού μεταποιητικού τομέα και είναι ένας από τους λίγους βιομηχανικούς κλάδους της Ελλάδας, που έχει καταφέρει να κρατήσει υψηλά τα επίπεδα παραγωγής του. Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα της New Times, τα τελικά συμπεράσματα της οποίας θα ανακοινωθούν στο ψηφιακό forum Η Ελλάδα της Εξωστρέφειας – Export Leaders 2021:
Πρώτον, από το δείγμα της έρευνας οι 115 βιομηχανικές επιχειρήσεις βρέθηκαν στη «φωτεινή πλευρά του φεγγαριού» εμφανίζοντας κέρδη. Αντιθέτως 25 επιχειρήσεις (ποσοστό 17,9%) παρουσίασαν ζημιές.
Δεύτερον, αν συνυπολογίσει κανείς τα αποτελέσματα και των κερδοφόρων και των ζημιογόνων επιχειρήσεων το συνολικό αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό. Έτσι, ο συνολικός κύκλος εργασιών των 497 επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά 0,7% στα 1,53 δισ. ευρώ ενώ τα συνολικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 9,8% στα 133,4 εκατ. ευρώ. Οι εταιρείες του δείγματα βελτίωσαν τη χρηματοοικονομική τους διάρθρωση αφού αύξησαν τα συνολικά ίδια κεφαλαία τους κατά 5,9% στα 1,2 δισ. ευρώ ενώ μείωσαν ελαφρά τις συνολικές τους υποχρεώσεις στα 790 εκατ. ευρώ. Μία σχέση ιδίων προς ξένα κεφάλαια ιδιαίτερα υγιής.
Τρίτον, παρατηρώντας τα αποτελέσματα των κερδοφόρων επιχειρήσεων η εικόνα είναι ελαφρώς διαφοροποιημένη. Συγκεκριμένα,
- Οι συνολικές πωλήσεις των κερδοφόρων επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 2,2% για να φτάσουν τα 1,31 δισ. ευρώ
- Τα συνολικά τους κέρδη αυξήθηκαν κατά 16,5% για να υπερβούν τα 144 εκατ. ευρώ
- Τα συνολικά ίδια κεφάλαιά τους αυξήθηκαν κατά 7,3% για να υπερβούν κατά τι τα 1,1 δισ. ευρώ
- Οι συνολικές υποχρεώσεις τους παρέμειναν σχεδόν σε σταθερά επίπεδα στα 583 εκατ. ευρώ
Τέταρτον, αντιθέτως η εικόνα των ζημιογόνων επιχειρήσεων εμφανίζει έντονα στοιχεία κατάρρευσης. Συγκεκριμένα, οι 25 ζημιογόνες επιχειρήσεις
- Μείωσαν κατά 7,1% τις συνολικές τους πωλήσεις για να φτάσουν τα 216 εκατ. ευρώ
- Αύξησαν τις συνολικές ζημιές τους από 2,2 εκατ. ευρώ το 2018 στα 10,7 εκατ. ευρώ
- Μείωσαν τα συνολικά ίδια κεφάλαιά τους κατά 13,9% στα 65,2 εκατ. ευρώ και
- μείωσαν τις συνολικές τους υποχρεώσεις κατά 5,8% αγγίζοντας σχεδόν τα 207 εκατ. ευρώ – μία σχέση ιδίων προς ξένα κεφάλαια άκρως αρνητική.
Πέμπτον, σύμφωνα με τα παραπάνω και στον κλάδο των βιομηχανικών πλαστικών – ελαστικών έχουμε έναν διχασμό ανάμεσα στο υγιές και το προβληματικό κομμάτι του επιχειρείν. Παρατηρώντας κανείς τα αποτελέσματα εύκολα μπορεί να οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι πέραν των απωλειών υπεραξίας που είχαμε στη δεκαετία της κρίσης θα προστεθούν και νέες απώλειες αφού ορισμένες εταιρείες έχουν συσσωρεύσει ζημίες, που σπρώχνουν προς τα κάτω ολόκληρο το κλάδο. Το γεγονός δε ότι προέκυψε και η πανδημία, το ζημιογόνο και προβληματικό τμήμα της βιομηχανίας αναμένεται να διευρυνθεί επικίνδυνα.
Οι κερδοφόρες επιχειρήσεις
Σύμφωνα με την έρευνα, στις πρώτες θέσεις της λίστας των πλέον κερδοφόρων επιχειρήσεων, που εμφάνισαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στα κέρδη τους συμπεριελήφθησαν και οι: Glassart (3.918%), Πολυφόρμα Διογκ. Πολυστερίνη (1489%), Alpla Greece (426%), Σακαλάκης Ι. ΑΒΕΕ (401%), Πλαστικά Θράκης (237%), Σταματίου Κ. (235%), Αφοί Τουτσίδη (127%), Στυροπάν Ι. Κατσαουνίδης (103%), Πανόπουλοι Πανχαρτ (124%), Multy Foam (113%), BIOMES (86%), Ριζάκος Γ.Κ. (71%), Πρόκος. Μ. (56%), SAKOS (52%), Βλασσόπουλος Αναστάσιος Neoplast (48%), MST Ταστσιάν (46%), Γιαννακουδάκης (40%), Πλαστικά Θράκης Pack (40%), Eurofilm Μάντζαρης (38%) και Ρόδα ΑΕ (19%).
Στη «σκοτεινή πλευρά»
Αντιστοίχως στη «σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού» βρέθηκαν οι επιχειρήσεις που εμφάνισαν υψηλές ζημιές. Μεταξύ αυτών είναι και οι: Polisan Hellas, Μόρνος ΑΕ, Contitech ΙΜΑΣ, Polieco Hellas, Matrix Pack, Βοναπλαστ, Μακ Πακ και Pipelife Hellas.
Δείτε εδώ τα οικονομικά αποτελέσματα βιομηχανιών πλαστικών – ελαστικών κατά το 2019
Διαβάστε ακόμα:
Βγαίνουν από τον «πάγο» οι χειμερινές εξοχικές κατοικίες μετά από 10 χρόνια