Μπορεί ένας πανίσχυρος επενδυτής να αλλάξει ριζικά την μοίρα ενός ποδοσφαιρικού συλλόγου; Να τον μετατρέψει από μόνιμο κομπάρσο σε μεγάλο πρωταγωνιστή;
Οι οπαδοί της Νιούκαστλ έχουν κάθε δικαίωμα να ονειρεύονται μεγαλεία, από τίτλους στο αγγλικό πρωτάθλημα μέχρι… Champions League, από την ώρα που ανέλαβαν τις τύχες της οι πλουσιότεροι, ίσως, άνθρωποι στον κόσμο, με συνολική περιουσία άνω των 320 δισ. λιρών.
Μετά την έγκριση της Premier League για την μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της Νιούκασλ από τον επιχειρηματία Μάικ Άσλεϊ στο κρατικό fund του πρίγκιπα Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν PIF (80%) από τη Σαουδική Αραβία και τους συνεταίρους του στην ίδια κοινοπραξία, PCP Capital Partners (10%) και RB Sports & Media (10%), επικρατεί παντού ένα σοκ.
Μια έκπληξη. Μια απορία, για το τι τελικά θα θελήσει να πετύχει με την εμπλοκή του στον «βασιλιά των σπορ» στα 36 του ο πολυσυζητημένος (και αμφιλεγόμενος για πολλούς) διάδοχος του θρόνου και ποιες είναι οι αληθινές σκοπιμότητες του. Πόσο μάλλον, όταν το 2019 και το 2020 τα ρεπορτάζ τον ήθελαν να έχει υποβάλει αλλεπάλληλες μυθικές προτάσεις ύψους έως και 3,8 δισ. λιρών για να εξαγοράσει την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από την αμερικανική οικογένεια των Γκλέιζερ!
Επιδιώκει να ενισχύσει την διεθνή επιρροή του ο Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν μέσω του αθλήματος που ανέκαθεν αποτελούσε το «όπιο των λαών»; Να «μπει στα πόδια» των άλλων κροίσων ιδιοκτητών ομάδων της Premier League (π.χ. οι σχέσεις του με τα αφεντικά της Σίτι δεν ήταν ποτέ οι καλύτερες) και να ανατρέψει τις ισορροπίες στο ακριβότερο πρωτάθλημα της γης; Να υπερασπισθεί την φήμη του και να βελτιώσει το δικό του προφίλ και της χώρας του, ύστερα από την ανάμιξη του ονόματος του σε διάφορες περίεργες ιστορίες; Η, τελικά, αγαπά τόσο πολύ το ποδόσφαιρο;
Η επιθυμία του να επενδύσει στο βρετανικό ποδόσφαιρο άγγιζε τα όρια της …εμμονής, όπως φαινόταν τους προηγούμενους μέσα από τις αναφορές των ταμπλόιντς του «νησιού» και τελικά η «μπίλια έκατσε» στους «ανθρακωρύχους» (ή «καρακάξες») με ένα deal μόλις 300 εκατ. λιρών (ή 353,7 εκατ. ευρώ).
Το δίλημμα αν «οι ομάδες ’’χτίζονται’’ ή αγοράζονται», το οποίο είχε τεθεί παλαιότερα στην Ελλάδα, δεν απασχολεί καθόλου τους φίλους της Νιούκασλ (…παρότι συνήθως η αλήθεια βρίσκεται στην μέση) από την στιγμή που τα μεγέθη πλέον ξεφεύγουν από κάθε φαντασία και τα παραδείγματα είναι …δίπλα τους: η γείτονας στην Βρετανία Μάντσεστερ Σίτι, αλλά και η Παρί Σεντ Ζερμέν στην Γαλλία βγήκαν από την αφάνεια δεκαετιών και «γιγαντώθηκαν» στα χέρια των Αράβων ιδιοκτητών τους, του Σεΐχη Μανσούρ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν από το Αμπου Ντάμπι η πρώτη και του Νασέρ Αλ-Κελαϊφί από το Κατάρ η δεύτερη.
Με αξία ρόστερ 1,08 δισ. ευρώ και 998,95 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα, Σίτι και Παρί θεωρούνται τα ακριβότερα κλαμπ του πλανήτη, με το αντίστοιχο της …φτωχής Νιούκασλ σήμερα να μην κοστολογείται πάνω από 245,40 εκατ. ευρώ. (Πηγή: Transfermarkt.de).
Με 4 μόνο τίτλους στο πρωτάθλημα και άλλους 6 στο κύπελλο στο ενεργητικό της από το 1892 και πιο πρόσφατες κατακτήσεις τους αυτές του …1927 και του 1955, οι φίλαθλοι της Νιούκαστλ έχουν κάθε λόγο για να φιλοδοξούν να την δουν να μετεξελίσσεται σε μια «νέα Μάντσεστερ Σίτι», η οποία σταμάτησε να παίρνει τρόπαια το 1968-69 και επί των ημερών του Σεΐχη Μανσούρ «σαρώνει» – με επενδύσεις που υπολογίζονται σε 2,5-3 δισ. από το 2008.
Μέχρι που θα ανεβάσει τον πήχη ο Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν και με ποια κριτήρια επέλεξε την Νιούκασλ; Στα ατού της ομάδας συγκαταλέγονται οι ισοσκελισμένοι ισολογισμοί της σε βάθος 3ετίας, οι «συγκρατημένες» ζημιές της παρά την πανδημία, η ευρεία οπαδική της «βάση» και το δελεαστικό αντίτιμο των 353,7 εκατ. ευρώ (για το οποίο «ευθύνονται» η …αντιπάθεια των φιλάθλων στον Μάικ Άσλεϊ και η σπουδή του να αποχωρήσει και να απαλλαγεί από την περιπέτεια). Βέβαια, οι κανονισμοί της Premier League δεν επιτρέπουν στους νέους ιδιοκτήτες να ξοδέψουν πάνω από 150 εκατ. λίρες την πρώτη τριετία, αλλά για όλα υπάρχει τρόπος.
Αν αυξηθούν τα έσοδα του συλλόγου (π.χ. από την συμμετοχή στην Ευρώπη, τις χορηγίες, τα εισιτήρια ή και τις οικονομικές «ενέσεις» από συγγενικές εταιρίες του ιδιοκτήτη κ.α.) στα πρότυπα των Σίτι και Παρί, το μπάτζετ ενδέχεται ακόμα και να 4πλασιασθεί συμπεριλαμβανομένων των μεταγραφών και της πρόσληψης νέου προπονητή.
Επιχειρηματικά, η Νιούκαστλ δείχνει μια ευκαιρία για έναν επενδυτή τέτοιου μεγέθους, με το βλέμμα στις μελλοντικές της «υπεραξίες», αν και παραμένει καθηλωμένη στην προτελευταία θέση της βαθμολογίας…
Οικογενειακή περιουσία 1,4 τρισ. ευρώ
Όσο για το ακριβές μέγεθος της περιουσίας των 15.000 μελών της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας ο …μύθος «μιλά» για ποσό κοντά στο 1,4 τρισ. ευρώ, το οποίο αρκεί για να αγορασθούν οι παίκτες και των 20 ομάδων της Premier League (αξίας 10 δισ.) επί 140 φορές!
Στις προσωπικές business του πρίγκιπα κερδίζουν έδαφος οι ΑΠΕ. Παράδειγμα, η «πράσινη» πόλη πρότυπο που θα εξαρτάται ενεργειακά μόνο από ανανεώσιμες πηγές, χωρίς εξάρτηση από το πετρέλαιο (την μεγαλύτερη πηγή πλούτου της πατρίδας του), χωρίς αυτοκίνητα και χωρίς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ένα project προϋπολογισμού 500 δισ. δολ., ενώ στις τουριστικές επενδύσεις που επίσης τον ενδιαφέρουν φέρεται να είχε συμπεριλάβει προ πανδημίας την δημιουργία μονάδας στο νησάκι Τσουγκριά της Σκιάθου.
Είδε, ταυτόχρονα, τον πετρελαϊκό γίγαντα της Aramco να φθάνει σε σε κεφαλαιοποίηση 2 τρισ. δολ.!
Ο μελλοντικός βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, έχει αντικρίσει αρκετές φορές την φωτογραφία του σε πρωτοσέλιδα και ρεπορτάζ πότε εξ’ αιτίας της ανάμιξης του ονόματος του στην πολύκροτη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, των δεκάδων εκτελέσεων στην πατρίδα του ή των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πότε για τα αμύθητα πλούτη και τα πανάκριβα γούστα του.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι άσπονδοι εχθροί του τον αποκαλούν «μικρό Σαντάμ». Γιος του βασιλιά Σαλμάν και της τρίτης συζύγου του, ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, ή MBS (τα αρχικά του) είναι απόφοιτος της Νομικής του Πανεπιστημίου «King Saud», εργάσθηκε σε πολλές κρατικές υπηρεσίες πριν αναλάβει καθήκοντα ειδικού συμβούλου του πατέρα του και προκαλεί συχνά με τις επιλογές και την χλιδή του.
Όπως π.χ. το 2015 με την αγορά του Πύργου στη Γαλλία, Chateau Louis XIV του 17ου αιώνα, αντί 300 εκατ. δολ. σε μια έκταση 50.000 στρεμμάτων, με το παλάτι να καταλαμβάνει 4.645 τετραγωνικά μέτρα και να περιλαμβάνει συντριβάνια, τάφρο, ιδιωτικό κινηματογράφο, night club, γήπεδο τένις και σκουός, δύο αίθουσες χορού, δύο εσωτερικές πισίνες και μία εξωτερική, 10 υπνοδωμάτια, αίθουσα κινηματογράφου και θεάτρου, βιβλιοθήκες και κελάρι με περισσότερες από 3.000 φιάλες κρασιού και σαμπάνιας κ.α.
Η, με την απόκτηση του 5ου πιο ακριβού γιοτ στον κόσμο, του Serene Yacht, μήκους 134 μ., με δύο ελικοδρόμια, ανέσεις 5άστερου ξενοδοχείου, ένα δωμάτιο με γυάλινο πυθμένα για υποβρύχια παρατήρηση, κινηματογράφο κ.ά., αξίας 560 εκατ. δολ., ιδιωτικών τζετ και ελικοπτέρων!
Άλλη «τοποθέτηση» του υπήρξε η αγορά του αριστουργήματος «Ο Σωτήρας του Κόσμου» (“Salvator Mundi”) του Λεονάρντο Νταβίντσι σε δημοπρασία των Christies αντί 450 εκατ. δολ.
Απεχθάνεται δε την κριτική και αυτό θα πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη τους media και οπαδοί της Νιούκασλ…
Εκτελεστικός πρόεδρος της ομάδας διορίζεται, πάντως, ο Γιασίρ Αλ-Ρουμαγιάν, επικεφαλής της PIF και πιθανότατα θα είναι αυτός που θα αναλάβει να αναλύσει και να εξηγήσει τα σχέδια των νέων ιδιοκτητών της που έχουν «10 φορές μεγαλύτερη περιουσία από ατούς της Μάντσεστερ Σίτι και 50 φορές από της Παρί Σεν Ζερμέν»!
Οι business της Στέιβλι στην Ελλάδα
Η Aμάντα Στέιβλι, πρόσωπο-«κλειδί» στο deal για την Νιούκασλ, θεωρείται η μια από τις δυο «Σιδηρές Κυρίες» οι οποίες διαφεντεύουν το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Η άλλη είναι η Ρωσο-Kαναδή μάνατζερ Mαρίνα Γκρανόφσκαγια, η «τσαρίνα» της Τσέλσι και «εξ απορρήτων» του billionaire Ρόμαν Αμπράμοβιτς.
Η Στέιβλι, πιο «παλιά» στην πιάτσα, έχει μετατρέψει σε «επιστήμη» τις ποδοσφαιρικές business και στα 48 της έχει πια διαλύσει κάθε …ταμπού, από τον καιρό που ίδρυσε την PCP Capital Partners (νυν κατόχου του 10% της Νιούκαστλ), πάνω από μια δεκαπενταετία (από το 2005). H αγορά εκτιμά ότι έχει εμπλακεί σε επενδύσεις πολλών δισ. λιρών και η προσωπική της περιουσία ξεπερνά τα 115 εκατ. λίρες.
Στενή συνεργάτιδα αραβικών βασιλικών οικογενειών και επενδυτών της Μέσης Ανατολής, πρωταγωνιστής σε πολλά big deals, ποδοσφαιρικά και μη, εμφανίζει μια ευρύτερη επιχειρηματική δράση και το όνομά της ενεπλάκη πριν από λίγα χρόνια σε πιθανή επένδυση 2 δισ. σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια ελληνικών τραπεζών!
Tελευταία «μάχη» της, ήταν η 18άμηνη προσπάθεια πώλησης της Nιούκαστλ στον όμιλο Public Investment Fund, του Άραβα πρίγκιπα Mοχάμεντ μπιν Σάλμαν και των αδερφών Pουμπέν, που «κόλλησε» λόγω και του …κορωνοϊού.
Το «πάγωμα» των διαπραγματεύσεων αποδόθηκε, ωστόσο, και σε άλλες παραμέτρους: τις νομικές δεσμεύσεις που ζητήθηκαν και ικανοποιήθηκαν για να επικυρωθεί η συμφωνία, ότι δεν θα υπάρχει κρατικός έλεγχος από την Σαουδική Αραβία και την κάμψη των αντιδράσεων σε επίπεδο ιδιοκτητών και διευθυντών της Premier League κατά την εξέταση των υποψηφίων επενδυτών…
Αντιδράσεις οι οποίες προέκυπταν από την αίσθηση ότι η Σαουδική Αραβία θέλει να αποτινάξει από πάνω της τη φήμη μιας χώρας όπου δεν υπάρχει κανένας σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και να εξαγνιστεί μέσω του αθλητισμού.
H άλλοτε… σερβιτόρα, μοντέλο και… εστιάτορας, απέκτησε γρήγορα «υψηλές» επαφές (π.χ. με τον Σεΐχη Mοχάμεντ μπιν Pασίντ αλ Mακτούμ από το Nτουμπάι, τον Aμπντουλάχ μπιν Aλ-Xουσεΐν, βασιλιά της Iορδανίας κ.α., κ.α.) και καταγράφει στο πλούσιο ενεργητικό της deals από την επένδυση 7,3 δισ. λιρών των βασιλικών οικογενειών του Άμπου Nτάμπι και του Κατάρ για διψήφιο ποσοστό της τράπεζας Barclays (την πρώτη συμφωνία επένδυσης κεφαλαίων από την Mέση Aνατολή), μέχρι την μεσολάβησή της για την πολυσυζητημένη πώληση της Mάντσεστερ Σίτι από τον τέως πρωθυπουργό της Tαϊλάνδης, Tακσίν Σιναβάτρα, στον Σεΐχη Mανσούρ μπιν Zαγέντ αλ Nαγιάν, με αντίτιμο 210 εκατομμυρίων λιρών, συμφωνία που λέγεται πως απέφερε στην ίδια ως αμοιβή 10 εκατ. λίρες, συν μια έπαυλη αξίας άλλων 11 εκατ. λιρών!
Το… ελληνικό παρελθόν των «ανθρακωρύχων»
Η Νιούκασλ είναι μια ομάδα με έντονο …ελληνικό παρελθόν. Από τις τάξεις της «παρέλασαν» σημαντικοί Έλληνες ποδοσφαιριστές ή με θητεία στα ελληνικά γήπεδα, όπως οι Νίκος Νταμπίζας, Γ.Χ. Γεωργιάδης και ο Γεωργιανός Τιμούρ Κετσπάγια.
Το 1998 προκάλεσε αίσθηση στην Ευρώπη η μεταγραφή του Νταμπίζα από τον Ολυμπιακό στους «ανθρακωρύχους» με ποσό ρεκόρ για εκείνα τα χρόνια (με αντίτιμο 2 εκατ. υπολογισμένο σε ευρώ), μετά από τις εκπληκτικές εμφανίσεις του διεθνή αμυντικού. Ήταν ο πρώτος παίκτης των «ερυθρόλευκων» στην ιστορία που έπαιξε στο φημισμένο βρετανικό πρωτάθλημα και μάλιστα έγινε ο ρέκορντμαν συμμετοχών…
Διαβάστε ακόμη:
Επιστροφή σε προ πανδημίας επίπεδα εντός 12μήνου βλέπουν 6 στις 10 επιχειρήσεις
Worldline: Οι πρώτες κινήσεις του Gilles Grapinet για τα ελληνικά POS και την Cardlink