search icon

Επιχειρήσεις

Μιχ. Ψαλίδας (Crowdpolicy): Ο δεκαθλητής της μαζικής συμμετοχικής χρηματοδότησης

Η εταιρεία που ειδικεύεται στον σχεδιασμό, στην ανάπτυξη και την υλοποίηση πρωτοβουλιών και πλατφορμών CrowdSourcing και CrowdFunding

Του Κώστα Τσαούση 

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο το στρογγυλό πρώην αεροφυλάκιο που στεγάζει το Innovathens στην Τεχνόπολη στο Γκάζι γέμισε από νεανική ενέργεια, ενθουσιασμό και δύναμη. Δεκάδες φοιτητές, σπουδαστές και νέοι επιστήμονες, κατανεμημένοι σε 16 ομάδες, δούλεψαν σκληρά για ένα ολόκληρο 48ωρο προκειμένου να παρουσιάσουν τις ιδέες τους με τη μορφή εφαρμογών, προϊόντων και υπηρεσιών σε ένα ευρύ φάσμα χρηματοοικονομικών συναλλαγών. Το NBG i-bank #fintech crowdhackathon -το πρώτο hackathon στην Ελλάδα με θέμα τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές- που διοργανώθηκε από την Crowdpolicy με τη δυναμική και ενεργητική υποστήριξη της Εθνικής Τράπεζας σημείωσε επιτυχία χάρη στη δουλειά, στο μεράκι και την επιμονή αυτών των νέων προγραμματιστών κ.ά. που αποτελούσαν τις 16 ομάδες.

Ο 37χρονος Μιχάλης Ψαλλίδας -διπλωματούχος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών, υποψήφιος διδάκτορας στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και μεταπτυχιακός στο International MBA στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- είναι ένα από τα δύο βασικά επιτελικά πρόσωπα της διοργανώτριας του NBG i-bank #fintech crowdhackathon. Ο Μιχάλης είναι συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της διοργανώτριας Crowdpolicy (www.crowdpolicy.com), η οποία ειδικεύεται στον σχεδιασμό, στην ανάπτυξη και την υλοποίηση πρωτοβουλιών και πλατφορμών CrowdSourcing και CrowdFunding, επιχειρώντας κάθε φορά με τα projects της να γεφυρώσει το κενό ανάμεσα στους καθιερωμένους οργανισμούς και το «πλήθος» (το μαζικό ακροατήριο των πολιτών). Επιπλέον, είναι συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Social Bank, η οποία ειδικεύεται σε θέματα Χρηματοοικονομικών Τεχνολογιών για την Κοινωνική και Αναπτυξιακή Τραπεζική.

Η Crowdpolicy ιδρύθηκε το 2012 και όπως εξηγεί ο ίδιος ο Μιχάλης Ψαλλίδας, «ξεκινήσαμε με τον Γιώργο Καραμανώλη έχοντας την εμπειρία του σχεδιασμού και της υλοποίησης μεγάλων και πολύπλοκων έργων σε επίπεδο διαχείρισης, οργάνωσης και συμμετοχής, όπως η Διαύγεια (https://diavgeia.gov.gr/), το Opengov (http://www.opengov.gr/home/) και άλλες πρωτοβουλίες ανοιχτής διακυβέρνησης, με τις οποίες ασχοληθήκαμε την περίοδο 2009-2012». Η βάση και το εφαλτήριο των δύο συνιδρυτών ήταν οι πρωτοβουλίες που, όπως επισημαίνει και ο Μιχάλης, «έχουν συμβάλει και συνεχίζουν με τον τρόπο τους να συμβάλλουν στην ενεργό συμμετοχή των πολιτών, στη διάδραση με τις αποφάσεις και τα δεδομένα του Δημοσίου, στην αξιοποίηση απόψεων και ιδεών, αποτελώντας πρωτοποριακές δράσεις που ενισχύουν τη διαφάνεια και τη λογοδοσία, καθώς κάθε πολίτης έχει άμεση πρόσβαση σε δεδομένα με εύκολο τρόπο».

Από τότε μέχρι το χρηματοοικονομικό crowdhackathon μεσολάβησαν πολλά και ενδιαφέροντα. «Στην Crowdpolicy έχουμε αναπτύξει μια σουίτα cloud εφαρμογών την οποία ονομάζουμε “Crowdapps”. Εκτός αυτών, σχεδιάζουμε και υλοποιούμε έργα σύμφωνα με τις προδιαγραφές και τις απαιτήσεις πελατών μας», επισημαίνει ο Μιχάλης Ψαλλίδας και προσθέτει: «Το τελευταίο μας έργο, για το οποίο είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι, είναι η πλατφόρμα Act4Greece της Εθνικής Τράπεζας. Εκεί παρείχαμε συμβουλευτική υποστήριξη, σχεδιασμό, υλοποίηση και υποστήριξη λειτουργίας της πλατφόρμας Crowdfunding της Εθνικής Τράπεζας Act4Greece. Αποτελεί από τα πιο σημαντικά και μεγαλύτερα έργα της Crowdpolicy, καθώς η Εθνική Τράπεζα είναι η 4η σε ευρωπαϊκό επίπεδο που υλοποιεί πλατφόρμα crowdfunding. Ενώ το crowdfunding αποτελεί μια συνηθισμένη πρακτική στο εξωτερικό, μόλις πρόσφατα κάνει τα πρώτα του βήματα στην Ελλάδα, με το Act4Greece της Εθνικής Τράπεζας, το οποίο βέβαια προς το παρόν φιλοξενεί κοινωφελείς δράσεις. Ηδη η πρώτη ολοκληρώθηκε, πετυχαίνοντας τον χρηματικό στόχο δυο μήνες πριν από τη λήξη της περιόδου χρηματοδότησης. Σύντομα, το θεσμικό πλαίσιο στην Ελλάδα θα επιτρέψει και το investment crowdfunding, το οποίο σημαίνει ότι οι εταιρείες και οι startup θα μπορούν να δημοσιεύουν το business plan ή το project τους και να χρηματοδοτούνται από το πλήθος. Εχει σημασία ότι η χρηματοδότηση από το πλήθος έχει μεγαλύτερη αξία ως προς τη δημιουργία της κοινότητας γύρω από το project σε σχέση με τα χρήματα που συγκεντρώνονται. Η υποστήριξη από τον κόσμο με τα χρήματα που δίνει μια κοινότητα υποστηρικτών ή δυνητικών πελατών για την υπηρεσία ή το προϊόν που χρηματοδοτείται. Επιπλέον, η υιοθέτηση από το πλήθος της ιδέας με χρήματα δημιουργεί μια θετική αξιολόγηση (crowdevaluation) για επένδυση από θεσμικούς επενδυτές με τη μέθοδο matching funds».
Ενας ενδεικτικός κατάλογος έργων της Crowdpolicy περιλαμβάνει:

α) Το έργο που αφορά τη συμβουλευτική υποστήριξη, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της πλατφόρμας Open Dashboard της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

β) Το έργο που αφορά τη συμβουλευτική υποστήριξη για τον σχεδιασμό, τη χρηματοδότηση και την υλοποίηση του Κόμβου Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Δήμου Αθηναίων Innovathens.

γ) Το έργο που αφορά τη συμβουλευτική υποστήριξη, τον σχεδιασμό, την υλοποίηση και την υποστήριξη λειτουργίας του Vouliwatch, www.vouliwatch.gr.

δ) Το συνΑθηνά του Δήμου Αθηναίων, μια ψηφιακή πλατφόρμα δικτύωσης ενεργών πολιτών. Η Crowdpolicy συμμετείχε επιπλέον ως Technology Partner στην πρόταση του Δήμου Αθηναίων που βραβεύτηκε από το διεθνές ίδρυμα Bloomberg με 1 εκατ. ευρώ στον διεθνή διαγωνισμό Bloomberg Mayors Challenge.

Η Εθνική Τράπεζα και το Open Bank API

Το CROWDHACKATHON είναι ένας διήμερος διαγωνισμός ανοιχτής καινοτομίας πάνω σε κάποιο θέμα που απασχολεί την κοινωνία και την οικονομία. Νέοι προγραμματιστές, επιχειρηματίες, στελέχη μάρκετινγκ και επικοινωνίας, με όρεξη, γνώση, όνειρα και ιδέες, έρχονται στο πλαίσιο μιας έγκυρης διαγωνιστικής διαδικασίας σε συνεργασία με έμπειρους μέντορες και τις υλοποιούν κατά τη διάρκεια ενός Σαββατοκύριακου. Ιδιαίτερη σημασία, όπως επισημαίνει ο Μιχάλης Ψαλλίδας, έχει το Open Bank API, το οποίο ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα στο πλαίσιο του NBG i-bank #fintech crowdhackathon. Το API της Εθνικής Τράπεζας δίνει τη δυνατότητα σε οποιονδήποτε προγραμματιστή ή εταιρεία να διασυνδέεται με ασφάλεια και κανόνες με τα συστήματα της τράπεζας και να εκτελούνται συναλλαγές σε πραγματικό χρόνο. Είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που δίνεται API από τράπεζα και από τις λίγες σε ευρωπαϊκό επίπεδο και θα ανοίξει τον δρόμο για την ανάπτυξη εφαρμογών fintech. Ειδικότερα η υιοθέτηση ενός ανοιχτού προτύπου έχει πρόσθετη σημασία, καθώς θα συμβάλει ακόμα περισσότερο στην τοπική οικονομία και ανάπτυξη. 

Exit mobile version