To τέλος των ΑΠΕ όπως τις γνωρίζουμε σήμερα με έργα που θα έχουν χαμηλότερες αποδόσεις και θα είναι λιγότερα ελκυστικά για τους επενδυτές προέβλεψε χθες από το βήμα της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετοχών ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της METLEN, όπως είναι από χθες το νέο όνομα της Μytilineos.

Ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος εκτίμησε ότι θα καταργηθούν τελείως οι επιδοτήσεις (Feed in Tariff) στα έργα και οι άδειες σύνδεσης. «Όποιος θέλει να κάνει ένα έργο ΑΠΕ θα πρέπει να αναλάβει το ρίσκο, γνωρίζοντας ότι κάποιες ώρες της ημέρας θα πουλάει το ρεύμα σε μηδενικές τιμές αν είναι τυχερός γιατί κάποιες άλλες φορές θα του το  κόβουν», ανάφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μυτιληναίος, επισημαίνοντας ότι πρόβλημα θα υπάρξει και με τις τράπεζες που έχουν δώσει δάνεια για την ανάπτυξη των έργων.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις αντοχές των δικτύων, τα οποία καλούνται να «σηκώσουν» τεράστιες ποσότητες ενέργειας για τις οποίες δεν είχαν προετοιμαστεί. «Βάλαμε το κάρο μπροστά από το άλογο» είπε χαρακτηριστικά και έφερε ως παράδειγμα την Πορτογαλία η οποία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι περιορίζει τους στόχους της ως προς την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ.

Όπως επισήμανε αυτή η νέα πραγματικότητα θα φέρει την συγκέντρωση σε ισχυρούς ομίλους που θα μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτή την κατάσταση. Εκείνοι όπως εκτίμησε η διοίκηση της ΜΕΤLEN που θα επιβιώσουν είναι οι λίγοι  καθετοποιημένοι όμιλοι με υψηλή τεχνογνωσία για να ανταποκριθούν στις σύγχρονες προκλήσεις της ενεργειακής αγοράς, όπως είναι για παράδειγμα οι αρνητικές τιμές στην αγορά. Όποιος παίκτης,  δεν είναι καθετοποιημένος και έχει ένα πάρκο 5 MW για μόνιμο έσοδο, θα αρχίσει να έχει προβλήματα. Πρόκειται για μια εξέλιξη που η διοίκηση της ΜΕΤLEN απέδωσε στην αλόγιστη ανάπτυξη των ΑΠΕ όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη. «Όποιος είχε λεφτά επένδυε σε ένα φωτοβολταϊκό γιατί πίστευε ότι θα έχει έσοδο για μια ζωή» είπε ο κ. Μυτιληναίος όπως γινόταν παλιά με τις μετοχές της Εθνικής που συνιστούσαν για τον κόσμο μια επένδυση ή ακόμη και με τα video club που ξεφύτρωναν 4 σε κάθε γειτονιά και απέδειξαν ότι την «καλή» ιδέα την είχαν σκεφτεί και πολλοί άλλοι!

Ο κ. Μυτιληναίος επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η αναντιστοιχία ανάμεσα στην προμήθεια (suplly) και την ζήτηση (demand), υποχρεωτικά θα οδηγήσει σε ανάσχεση των ρυθμών ανάπτυξης των ΑΠΕ όπως ίσχυαν μέχρι σήμερα.

Πηγαίνουμε όπως είπε σε μια νέα αγορά, όπου κάθε επένδυση ΑΠΕ θα συνοδεύεται με το ανάλογο merchant risk, το οποίο μέχρι σήμερα «εξαφανιζόταν» υπό το καθεστώς των επιδοτήσεων feed in tariff.

«Σε λίγο θα δούμε σοβαρές αρνητικές τιμές. Η αντιμετώπισή τους είναι από τα μεγαλύτερα ζητήματα των ενεργειακών εταιρειών σήμερα. Ωστόσο, οι καθετοποιημένες βρίσκουν σιγά σιγά τις λύσεις προς όφελος των ίδιων και των πελατών τους.

Για την νέα κούρσα των διεθνών τιμών στο TTF είπε ότι οφείλεται στην αδυναμία της Αυστρίας να πληρώσει το Ρωσικό φυσικό αέριο. Για άλλη μια φορά ο κ,. Μυτιληναίος επέκρινε  την πολιτική της Κομισιόν λέγοντας ότι μια Εσθονή πολιτικός (σ.σ Κάντρι Σίμσον Επίτροπος Ενέργειας), καθημερινά υποστηρίζει ότι πρέπει να σταματήσουν οι εισαγωγές φυσικού αερίου από την Ρωσία. «Χωρίς όμως να λέει τί θα γίνει όταν το TTF φτάσει στα 120 ευρώ η μεγαβατώρα (από 35 ευρώ σήμερα) και η χονδρεμπορική τιμή εκτοξευτεί στα 300 ευρώ η μεγαβατώρα.

Εξαγορές

Η μεγέθυνση του ομίλου κατά τον κ. Μυτιληναίο θα προέλθει από την ωρίμανση των επενδύσεων και πιθανώς από εξαγορές.  Η προοπτική των εξαγορών παραμένει στις επιλογές της διοίκησης, ωστόσο κατέστησε σαφές χθες ότι αυτή επιλέγεται εφόσον μια αντίστοιχη κίνηση υπηρετεί την αύξηση της καθαρής κερδοφορίας του ομίλου κι όχι απλώς μια αύξηση στα EBITDA. Το πλέον άμεσο σχέδιο στον τομέα αυτό φαίνεται ότι θα είναι μια νέα εξαγορά στον τομέα των μεταλλικών κατασκευών με την απόκτηση ενός τρίτου εργοστασίου στον Βόλο για την ΜΕΤΚΑ. Τον περασμένο Φεβρουάριο, η ΜΕΤLΕΝ ανακοίνωσε την δημιουργία στην περιοχή της Μαγνησίας μιας νέας μονάδας παραγωγής προηγμένων μεταλλικών κατασκευών συνολικού ύψους 60 εκατ. ευρώ όπου η παραγωγή του, η οποία θα ξεκινήσει το β΄εξάμηνο του 2026 θα εξάγεται κατά 100%.

Παρά το γεγονός ότι χθες ο κ. Μυτιληναίος δεν έκλεισε την πόρτα για την επέκταση στον πετρελαϊκό τομέα, χαρακτηρίζοντας ως πρώιμη την συζήτηση για μεγαλύτερη μετοχική συμμετοχή στα πρώην ΕΛΠΕ, είπε ότι στην Ελλάδα δεν είναι πολλές οι εταιρείες που θα μπορούσε να εξαγοράσει η MΕΤLΕΝ. Μίλησε για 4 έως 5 πρότζεκτ πιθανών εξαγορών, δηλώνοντας ότι η εταιρεία έχει παράδοση σε αυτόν τον τομέα, καθώς ξέρει να κάνει εξαγορές «αλλά τσάμπα λεφτά δεν πληρώνει».

Να κοιμάστε ήσυχοι για την Αλουμίνιον

Ο κ. Μυτιληναίος δέχτηκε χθες ερωτήσεις από αναλυτές και για την Αλουμίνιον, την οποία χαρακτήρισε το «διαμάντι του στέμματος» που άνοιξε το δρόμο για τη δραστηριότητα στον ενεργειακό τομέα. Προέβλεψε μάλιστα άνοδο της αγοράς της αλουμίνας καθώς όπως είπε η διαθεσιμότητα του βωξίτη μειώνεται παγκοσμίως και η ΜΕΤLΕΝ έχει κάνει ήδη κινήσεις για τη διασφάλιση αποθεμάτων τόσο με την εξαγορά της Imerys όσο και με τη συμφωνία για 300 εκατ τόνους βωξίτη από την Γκάνα.

Αναφερόμενος στα υψηλά επίπεδα τιμών στο LME σημείωσε ότι δίνουν την ευκαιρία να κλειδώσουν μελλοντικές συμφωνίες σε υψηλές τιμές κάτι που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για υψηλές αποδώσεις τα επόμενα χρόνια και απευθυνόμενους στους μετόχους δήλωσε: «Εάν σας ενδιαφέρει το αλουμίνιο να κοιμάστε ήσυχοι σε ότι αφορά το μέλλον της Αλουμίνιον της Ελλάδος».

Διαβάστε ακόμη

Χρέος: Νέα μεγάλη βουτιά από το 2025 – Γιατί βλέπουν μείωση οι οίκοι αξιολόγησης

Πύργος Πειραιά: Τα λαμπερά εγκαίνια του εμβληματικού «πράσινου» τοπόσημου στο λιμάνι

Κατήγγειλαν μέχρι και το… «Σύνταγμα» ως αυθαίρετη παραλία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ