search icon

Επιχειρήσεις

Μυτιληναίος – Παπαλεξόπουλος: Χρειαζόμαστε μια στιβαρή ηγεσία που θα πάει μπροστά την Ευρώπη (vid)

Ηχηρά μηνύματα έστειλαν οι δύο εκπρόσωποι της ελληνικής βιομηχανίας στην εκδήλωση του ΣΕΒ «Ευρωεκλογές 2024: Ο κόσμος αλλάζει. Η Ευρώπη μπορεί;» - Μυτιληναίος: Πρόκειται για τη χειρότερη Επιτροπή που υπήρξε ποτέ στην Ευρώπη - Προϋπόθεση για ισχυρή Ευρώπη είναι η ανάπτυξη, σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ

Στην ανάγκη για την ανάδειξη μιας στιβαρής ηγεσίας στην Ευρώπη που θα ιεραρχίσει τις προτεραιότητες και θα γεφυρώσει τις μεγάλες διαφορές που χωρίζουν τα 27 κράτη μέλη, αναφέρθηκαν από το βήμα του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ) ο Πρόεδρος κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Μυτιληναίος και Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Μιλώντας στην εκδήλωση με θέμα «Ευρωεκλογές 2024: Ο κόσμος αλλάζει. Η Ευρώπη μπορεί;» οι δύο εκπρόσωποι της ελληνικής βιομηχανίας συμφώνησαν ότι χρειαζόμαστε περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη, αξιολογώντας ως μεγάλο βαρίδι την γραφειοκρατία και την δομή της ΕΕ.

«Πάω κάθε μήνα στις Βρυξέλλες με την ιδιότητα του Προέδρου της και μπαινοβγαίνω στην Κομισιόν και διαπιστώνεται ότι ο τρόπος με τον οποίο είναι δομημένη η Ευρωπαϊκή ένωση ήταν καλός για τη Λισσαβόνα του 2007. Όμως έχουμε 2024 και έχουμε μια Κομισιόν που δεν έχει καμιά λογοδοσία, έχουμε μια ενιαία αγορά που αποσυντίθεται, γιατί οι χώρες βλέποντας ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να ανταποκριθεί κάνει κάθε μία ό,τι θέλει. Το Βέλγιο αποφάσισε να δώσει μια επιχορήγηση 500 εκατ. στην Arcelor Mittal χωρίς να ενδιαφέρεται για την αντίδραση της Κομισιόν και την εσωτερική αγορά», είπε ο κ. Μυτιληναίος.

Πρόκειται, όπως δήλωσε, για τη χειρότερη Επιτροπή που υπήρξε ποτέ στην Ευρώπη που είχε ως μοναδικό θέμα την πράσινη μετάβαση, αλλά τα έκανε μαντάρα. «Στο νέο πρόγραμμα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρώτο θέμα είναι η άμυνα και δεύτερο η ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας. Όλα τα αντίθετα δηλαδή».

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος τόνισε πως «πριν τρία χρόνια είχα την αίσθηση ότι κανείς στις Βρυξέλλες δεν καταλάβαινε τι λέγαμε, τώρα άρχισαν να το κατανοούν». Επεσήμανε δε ότι η εξουσία της Κομισιόν είναι αρκετά περιορισμένη, γιατί «υπάρχουν 27 ηγέτες με το δικό τους μπαϊράκι».

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίoς αναφέρθηκε στο θέμα της ενέργειας. Γιατί η Ευρώπη είναι δομικά ακριβή στην ενέργεια; αναρωτήθηκε. «Βρήκαμε ίδιους πόρους, έχουμε άφθονο ήλιο και ανέμους στην Ευρώπη. Μπορούμε να έχουμε αυτονομία στην ενέργεια; Η απάντηση είναι όχι. Φύγαμε από τη Ρωσία (σ.σ. για το φυσικό αέριο) και έχουμε πάει στη Νορβηγία. Πάλι εξαρτημένοι είμαστε». Αναφερόμενος στην Ελλάδα θύμισε ότι οι διαχειριστές σβήνουν μονάδες γιατί δεν έχουν τι να κάνουν την ενέργεια που παράγεται. «Ο λόγος είναι ότι δεν υπάρχουν δίκτυα για να τη μεταφέρουν».

«Η Ευρώπη είναι το σπίτι μας»

Στην τοποθέτησή του ο κ. Παπαλεξόπουλος τόνισε ότι η Ευρώπη είναι το σπίτι μας. Η αλήθεια όμως είναι ότι σ’ έναν κόσμο που αλλάζει γρήγορα, πασχίζει να βρει το δρόμο της. Στη σημερινή πραγματικότητα, χάνει σταθερά ανταγωνιστικότητα, αναπτύσσεται πολύ αργά, δεν έχει τεχνολογικό πλεονέκτημα στον κόσμο και έχει αδυνατίσει γεωπολιτικά.

Χρειαζόμαστε όπως τόνισε μία ευρωπαϊκή επανεκκίνηση, με πολύ μεγαλύτερη έμφαση στην ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να έχουμε μια Ευρώπη ισχυρή και ανεξάρτητη, για να μπορέσουμε να επενδύσουμε αυτά που χρειάζονται στο κοινωνικό κράτος, στο περιβάλλον, στον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής. Θεωρούμε σημαντικό, αυτό το μήνυμα να μην χαθεί σ’ αυτή την εκλογική χρονιά που θα επιλέξουμε την ευρωπαϊκή ηγεσία για το υπόλοιπο της κρίσιμης αυτής δεκαετίας. Αυτή είναι και η έννοια της σημερινής εκδήλωσης του ΣΕΒ, με τίτλο «Ο κόσμος αλλάζει. Η Ευρώπη μπορεί;».

Από την πλευρά του ο κ. Μυτιληναίος σημείωσε ότι η συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης κλονίζεται από την άνοδο αντισυστημικών κομμάτων και ομάδων. Το γεωπολιτικό σκηνικό είναι απειλητικό όσο δεν υπήρξε ποτέ τις πολλές τελευταίες δεκαετίες. Τα οικονομικά προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης εντείνονται λόγω της έλλειψης ανταγωνιστικότητας για την οποία μίλησε και ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, Δ. Παπαλεξόπουλος. Επειδή λοιπόν το διακύβευμα είναι τόσο μεγάλο, ο ΣΕΒ αποφάσισε να κάνει αυτή την εκδήλωση για να συζητηθούν τα πραγματικά προβλήματα και να δώσουμε έναν άλλο τόνο, ουσίας, σ’ αυτή την εκλογική μάχη, η οποία δεν είναι μόνο ευρωπαϊκή, αλλά και εθνική, υπό την έννοια ότι πολλά συμφέροντα της χώρας μας διακυβεύονται μαζί με τα συμφέροντα της Ευρώπης.»

«Η Ευρώπη για την Ελλάδα είναι το σπίτι της, και δεν διανοούμαστε τι θα συμβεί αν απειληθεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Κάνουμε κριτική για να βελτιωθεί και να γίνει πιο ανταγωνιστικό», σημείωσε ο κ. Μυτιληναίος. Όπως επισήμανε, το πρόβλημα ξεκινάει από το Ευρωκοινοβούλιο. Είναι λάθος να γίνεται επιλογή με σταυρό και με βάση τη δημοφιλία, αλλά χρειάζεται ένα Ευρωκοινοβούλιο των αρίστων. Σε ερώτηση μάλιστα του Αλεξη Παπαχελά που συντόνιζε το πάνελ ποιο είναι το σπουδαιότερο πράγμα, που θα συμβεί στην ΕΕ το επόμενο διάστημα σημείωσε ότι “είναι οι αμερικάνικες εκλογές”.

Ελληνική αμυντική βιομηχανία

Στην συζήτηση μπήκαν και τα θέματα της αμυντικής βιομηχανίας. «Αν τα ελληνικά αμυντικά συστήματα δούλευαν τώρα θα μπορούσαν να λειτουργούν σε 3 βάρδιες», σημείωσε ο κ. Μυτιληναίος. Σήμερα η άμυνα είναι προτεραιότητα για τον προϋπολογισμό της Ευρώπης και πλέον μιλάμε για ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική εξοπλισμών αλλά και η Ελλάδα πρέπει να βγει μπροστά και να βάλει σε προτεραιότητα και τη δική της αμυντική βιομηχανία.

Σχετικά με την οικονομία στην Ελλάδα, εξέφρασε την αισιοδοξία του και επανέλαβε ότι πιστεύει στην χώρα, δεν πιστεύει στην Ευρώπη. Το στοίχημα όπως είπε είναι πως ετερόκλητες δυνάμεις των 27 θα συνεννοηθούν σε ένα τόσο δύσκολο περιβάλλον που συνεχίζει να έχει στη γειτονιά του ένα τεράστιο πόλεμο. “Η Ελλάδα είναι μια όαση και αυτό πρέπει να το πιστέψουμε”

Διαβάστε ακόμη 

Bloomberg: Μητσοτάκης -Τουσκ ζητούν από την ΕΕ τη δημιουργία κοινής ευρωπαϊκής αντιαεροπορικής ασπίδας (tweet)

ΕΚΤ: Οι μισθοί απειλούν στο παρά 5′ τις αποφάσεις για μείωση επιτοκίων (γράφημα)

Kομισιόν: «Καμπάνα» 337,5 εκατ. ευρώ στη Mondelēz

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version