search icon

Επιχειρήσεις

Μυτιληναίος: Μένει Ελλάδα με το βλέμμα στην αγορά του Xρηματιστηρίου του Λονδίνου

Γιατί η ελληνική πολυεθνική χτίζει θέση στο LSE - Tι σηματοδοτεί η παράλληλη διαπραγμάτευση της μετοχής - Mytilineos: Πώς είδαν οι αναλυτές τα οικονομικά αποτελέσματα και την προοπτική ενός dual listing

Μόνο τυχαία δεν ήταν η εξωστρεφής πολιτική ανάπτυξης της Μυτιληναίος τα τελευταία χρόνια, χτίζοντας μια ελληνική πολυεθνική εταιρεία με παρουσία σε πάνω από 40 χώρες και ένα χαρτοφυλάκιο 280 διεθνών project.

Η χθεσινή ανακοίνωση της εισηγμένης βιομηχανικής και ενεργειακής εταιρείας ότι δρομολογεί την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο του Λονδίνου μέσα στον επόμενο 1 έως 1,5 χρόνο δεν αποτέλεσε έκπληξη. Η προετοιμασία έχει ξεκινήσει από καιρό ώστε η θετική οικονομική συγκυρία, σε συνδυασμό με την  σταθεροποίηση των οικονομικών μεγεθών, με ολοένα ανοδικούς ρυθμούς, να ανοίξουν τα φτερά της Μυτιληναίος σε μια απ’ τις μεγαλύτερες χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.

Η είσοδος στο FTSE 100 θα έχει πολλαπλά οφέλη για την εταιρεία καθώς θα αυξήσει σημαντικά την εμπορευσιμότητά της μετοχής και θα υποστηρίξει επενδύσεις που θα ενδυναμώσουν την παρουσία της στην διεθνή αγορά.

Παραμένει στην Ελλάδα

Η εταιρεία ανακοίνωσε χθες ότι η έξοδος σε ένα διεθνές χρηματιστήριο δεν αλλάζει την πολιτική της για την Ελλάδα. H Mυτιληναίος δεσμεύεται για περαιτέρω διεθνή ανάπτυξη, αξιοποιώντας την παγιωμένη και διαφοροποιημένη γεωγραφικά παρουσία της και στηριζόμενη πάντα στην ελληνική της κληρονομιά, την εφευρετικότητα και το επιχειρηματικό της πνεύμα, στo πλαίσιo ενός ισχυρού περιβάλλοντος εταιρικής διακυβέρνησης, έσπευσε να δηλώσει χθες η εισηγμένη.

Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα αυτής της στρατηγικής αξιολόγησης, επισημαίνει ότι παραμένει προσηλωμένη στη συνεισφορά της στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, με σημαντικές και εύρωστες δραστηριότητες στην Ελλάδα, τη δημιουργία φορολογικών εσόδων και με την προσδοκία να διατηρήσει την παρουσία της στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπου είναι εισηγμένη από το 1995.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πολλές βιομηχανίες και ενεργειακοί όμιλοι, οι οποίοι έχουν κάνει dual listing. Το σίγουρο είναι όμως ότι η Μυτιληναίος θα είναι μία απ’ αυτές, δίνοντας σημαντική αξία σε όλους τους stakeholders και αποτελώντας τον καλύτερο πρεσβευτή της χώρας στο εξωτερικό με μία κερδοφόρα ανάπτυξη και με συνεχείς υψηλούς ρυθμούς σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων της.

Iσχυρός όμιλος

Η Μυτιληναίος αποτελεί πλέον το μεγαλύτερο utility στην Ελλάδα μετά την ΔΕΗ, με δραστηριότητα στον τομέα της θερμικής ενέργειας και ένα δυναμικό χαρτοφυλάκιο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας παγκόσμιας εμβέλειας  που προσεγγίζει τα 14 GW, από τα οποία τα ώριμα έργα φτάνουν τα 4,9 GW.

Στον τομέα αυτό η εταιρεία έχει αναπτύξει μία καταιγιστική στρατηγική διεθνών συμμαχιών τον τελευταίο χρόνο, που ξεκίνησε από τον Καναδά με την εξαγορά 5 φωτοβολταϊκών στην Αλμπέρτα δυναμικότητας 1,4 GW  και κατέληξε στην συμφωνία με την General Electric Vernova, για την κατασκευή έναντι 1 δισ. λιρών της πρώτης υποθαλάσσιας διασύνδεσης υψηλής μεταφορικής ισχύος στην ανατολική ακτή του Ηνωμένου Βασιλείου.

Είναι δε αξιοσημείωτο ότι η εταιρεία στις αρχές του έτους, συμπλήρωσε στο Λονδίνο δέκα χρόνια ενεργής παρουσίας, με συνολικά 82 συμβάσεις EPC (μελέτη-κατασκευή και λειτουργία), περισσότερους από 220 εργαζόμενους και υπεργολάβους καθώς και μεγάλα συμβόλαια με διεθνείς οργανισμούς και εταιρείες.

Στον τομέα της βιομηχανίας, η Μυτιληναίος έχει αναπτύξει μία πλήρως καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής αλουμίνας και αλουμινίου, η οποία προβλέπεται να διευρυνθεί με την ανάπτυξη και άλλων κρίσιμων πρώτων υλών όπως νικέλιο, κοβάλτιο και λίθιο. Πρόσφατα  η εταιρεία ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να επενδύσει 350 εκ. ευρώ για παραγωγή βωξίτη,  γάλλιου και  αλουμινίου. Το τελευταίο διάστημα, η Μυτιληναίος έχει εμπλακεί και σε φήμες για είσοδο και στον τομέα της διύλισης και του upstream μέσω της συμμετοχής 1% στην Helleniq Energy από την ιδιωτική τοποθέτηση που έγινε στα τέλη του προηγούμενου χρόνου. Αν και οι πληροφορίες μιλούν για προσωπική επένδυση του κ. Ευάγγελου Μυτιληναίου στην εταιρεία, εντούτοις αυτό δεν υποβαθμίζει την στρατηγική που δείχνει να αναπτύσσει ο επιχειρηματίας στον τομέα της ενέργειας.

Αποτελέσματα τριμήνου

Ακολουθώντας τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και έχοντας σταθερά και επανειλημμένως υπερβεί τους μεσοπρόθεσμους αλλά και τους στρατηγικούς της στόχους,  ο όμιλος ανακοίνωσε χθες αύξηση κερδών και στο πρώτο τρίμηνο του 2024 με  καθαρά κέρδη ύψους 158 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 10% σε ετήσια βάση και πάνω από την εκτίμησή της για 148 εκατ. ευρώ. Τα EBITDA του ομίλου ανήλθαν σε 252 εκατ. ευρώ έναντι 225 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2023 (+12% σε ετήσια βάση) και πάνω από την πρόβλεψή της (236 εκατ. ευρώ).

Η υπερκάλυψη οφείλεται κυρίως στον τομέα της ενέργειας, ο οποίος συνεισέφερε EBITDA ύψους 184 εκατ. ευρώ έναντι της εκτίμησής της (168 εκατ. ευρώ), λόγω της ισχυρής δυναμικής των Μ Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (εναλλαγή περιουσιακών στοιχείων), καθώς και της συνεισφοράς του νέου εργοστασίου ενέργειας CCGT. Ο καθαρός δανεισμός, σε προσαρμοσμένη βάση, ανήλθε σε 1,59 δισ. ευρώ (εξαιρουμένου του χρέους μη αναγωγής ύψους 0,6 δισ. ευρώ) με τον προσαρμοσμένο καθαρό δανεισμό προς EBITDA να διαμορφώνεται σε περίπου 1,6 φορές.

Διαβάστε ακόμη: 

Χαμηλές οι εισροές νέων «κόκκινων» δανείων – Τα όπλα των τραπεζών και τα σχέδια έως το 2026

Γιατί η Epsilon Net έγινε πολύφερνη νύφη – Τι φέρνει η συμμαχία Ι. Μίχου, ΕΤΕ, General Atlantic

«Πράσινο» στα επενδυτικά σχέδια για τις μαρίνες σε Ελληνικό, Λαύριο και Ρόδο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜA

Exit mobile version