Νέα οργάνωση που επικεντρώνεται στον πυρήνα της επιχειρηματικής στρατηγικής της που είναι ο κλάδος της ενέργειας και της μεταλλουργίας, κάνοντας όμως και ένα μεγάλο άνοιγμα στον τομέα των κατασκευών και των παραχωρήσεων προβλέπει η νέα εταιρική δομή με την οποία γυρίζει σελίδα από την νέα χρονιά η Μυτιληναίος.
Πέντε χρόνια μετά τον μετασχηματισμό του 2017 που οδήγησε στην απορρόφηση των βασικών θυγατρικών της (ΜΕΤΚΑ, Protergia, Aλουμίνιο της Ελλάδος), η Μυτιληναίος με τους 5.000 εργαζόμενους και την παρουσία στις 5 ηπείρους, χτίζει τα ισχυρά θεμέλια μιας πολυεθνικής εταιρείας για τα επόμενα χρόνια, έχοντας ως στόχο σε επόμενο στάδιο την είσοδο στο χρηματιστήριο του Λονδίνου.
Στόχος όπως δήλωσε χθες ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος κατά την παρουσίαση της νέας δομής είναι να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία και να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις της νέας εποχής: Την ενεργειακή μετάβαση, το πρασίνισμα της βιομηχανίας, την μετατόπιση της παγκόσμιας ανάπτυξης σε αναδυόμενες αγορές, την αυξημένη ζήτηση ενέργειας. Και ταυτόχρονα να ξεκλειδώσει την κρυμμένη αξία για τους μετόχους και να αξιοποιήσει και να αναδείξει ταλέντα και δεξιότητες αλλά και τη νέα ηγετική ομάδα.
«..Δεν θα φύγω», δήλωσε παρουσιάζοντας το νέο μοντέλο εταιρικής διακυβέρνησης που προβλέπει σημαντικές οργανωτικές αλλαγές στην ηγεσία της εταιρείας. «Θα υπάρξει μια μεγάλη ομάδα η οποία θα δουλέψει και θα βοηθήσει στην διαδοχή με μετρήσιμα και αξιοκρατικά κριτήρια» ανέφερε ο επικεφαλής της εταιρείας. Υπάρχουν όπως είπε παιδιά, τα οποία ενδιαφέρονται -να είναι στην εταιρία- «και τα δικά μου τα παιδιά, και παιδιά άλλων στελεχών, όλους αυτούς θέλουμε να τους δούμε να προοδεύουνε». Όμως η επόμενη γενιά, τόνισε δεν θα είναι αυτά τα παιδιά, που είναι ακόμη μικρά. Υπάρχει μια άλλη γενιά από σαραντάρηδες-που αναλαμβάνει τώρα- δράση στην εταιρεία με ηλικίες από 40 ως 52 ετών. «Αυτή είναι η νέα γενιά που με το μετασχηματισμό έρχεται μπροστά».
Δύο νέες θυγατρικές
Με χειμαρρώδη λόγο, αναφορές στο ξεκίνημα και την πορεία του, στον πατέρα και τον αδερφό του (με τον οποίο χώρισαν βελούδινα πριν λίγα χρόνια τις επιχειρηματικές δραστηριότητες), ο κ. Μυτιληναίος παρουσίασε τον νέο μετασχηματισμό της εταιρείας που επιφύλαξε εκπλήξεις και για πολύ στενούς του συνεργάτες. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η τοποθέτηση του κ. Ντίνου Μπενρουμπή στην διοίκηση του τομέα των κατασκευών, μετά από πολύχρονη θητεία στο τιμόνι της Protergia. O τελευταίος «αποστρατεύεται» από τον ενεργειακό πυρήνα του ομίλου και μετακινείται στον κλάδο της κατασκευής και της νέας θυγατρικής ΜΕΤΚΑ ΑΤΕ. Μαζί με την δεύτερη θυγατρική στις παραχωρήσεις (Μ Παραχωρήσεις) που ανακοινώθηκε χθες, η Μυτιληναίος προικίζει τις εταιρείες με ένα ανεκτέλεστο υπόλοιπο 1,5 δις αλλά και με κεφάλαια συνολικού ύψους 1 δις, από τα οποία τα 300 εκ. είναι για μετοχικό κεφάλαιο και τα υπόλοιπα 700 εκ. για εγγυητικές.
Γιατί spin off
«Η spin off είναι μια στρατηγική κίνηση καθώς θέλουμε να δώσουμε στον κλάδο την αυτονομία να αναρριχηθεί» δήλωσε ο κ. Μυτιληναίος και επισήμανε ότι με ένα τζιρο 1 δις. και σημαντικά κέρδη είναι κρίμα να χάνεται μέσα σε άλλες δραστηριότητες. Απέκλεισε την αποεπένδυση από την κατασκευή αλλά έδωσε έμφαση στην ομαλή εκτέλεση των έργων.
«Η Πολιτεία έχει δώσει κάποια δείγματα γραφής και ελπίζουμε αυτά να συνεχιστούν. Αν δεν συνεχιστούν αυτό δεν σημαίνει ότι θα το κλείσουμε το μαγαζί αλλά κι εμείς θα πάμε πιο χαλαρά» είπε. Ο κ. Μυτιληναίος έδωσε και μια εικόνα της πραγματικότητας του κλάδου, των δυσκολιών αλλά και των εμποδίων που δημιουργούν καθυστερήσεις αναφερόμενος στην εργολαβία Άκτιο –Αμβρακία.
«Όταν ήρθε ο πρωθυπουργός να το εγκαινιάσει, έμαθε ότι τελείωσε πέντε μήνες νωρίτερα. Τελείωσε νωρίτερα γιατί ενώ μας χρωστούσε το δημόσιο το 80% των αμοιβών, εμείς βάλαμε το χέρι στην τσέπη και τα λεφτά, θεωρώντας ότι δεν θα τα χάσουμε και επιπλέον θα πάρουμε και μπόνους γρήγορης εκτέλεσης 5%. «Αν αυτό επικρατούσε σε όλο τον κλάδο θα είχαμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα από αυτά που έχουμε σήμερα στις κατασκευές».
Η χώρα έχει ανάγκη από υποδομές
Η διοίκηση της εταιρείας αναφέρθηκε στην ανάγκη της χώρας για υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων σε όλο το φάσμα των υποδομών αλλά και στην ανανέωση / συντήρηση υφιστάμενων.
Όπως σημείωσε projects πλέον των 20 δισ. θα τρέξουν στο άμεσο μέλλον, τα οποία θα δημοπρατηθούν είτε ως δημόσια έργα, χρηματοδοτούμενα μέσω του δημοσίου προγράμματος επενδύσεων ή/και του RRF, είτε μέσω σύμπραξης Δημόσιου – ιδιωτικού τομέα και μακροχρόνιων παραχωρήσεων. Ενδιαφέρον έδειξε και για την υλοποίηση έργων μέσω των Unsolicited Proposals (καινοτόμων προτάσεων) αλλά και σε περιβαλλοντικά έργα και σε έργα διαχείρισης πόρων, που στοχεύουν στη Βιώσιμη Ανάπτυξη.
Με τις νέες θυγατρικές, «η εταιρεία εστιάζει στις δραστηριότητες αυτές, βελτιώνει την λειτουργική τους αποτελεσματικότητα ως ξεχωριστές πλέον εταιρείες και ενισχύει τη διαφάνεια στην αποτύπωση των οικονομικών μεγεθών».
Τα παράδοξα της πράσινης μετάβασης
«Η πράσινη μετάβαση έγινε ανοργάνωτα, άτσαλα, χωρίς να υπολογιστεί το κόστος και αν είναι οι κοινωνίες έτοιμες να ακολουθήσουν» δήλωσε χθες ο επικεφαλής του ομίλου. Σημείωσε ότι είναι εύκολο να κατηγορούμε για τα πάντα τον Πούτιν και τον πόλεμο της Ουκρανίας, αλλά όλα είχαν ξεκινήσουν νωρίτερα.
Μίλησε μάλιστα για την περίπτωση της EBRD, λέγοντας ότι ενημέρωσε από πολύ νωρίς ότι η μονάδα φυσικού αερίου της εταιρείας ήταν η τελευταία που θα χρηματοδοτούσε. “Το πρασίνισμα της οικονομίας είναι απαραίτητο, αλλά πρέπει να γίνει σωστά, στο χρόνο του”, σημείωσε.
Μέχρι σήμερα, η εταιρία δραστηριοποιούνταν σε όλο το φάσμα της ενέργειας, από την ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία θερμικών μονάδων και έργων ΑΠΕ, την προμήθεια λιανικής σε ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο, την προμήθεια και εμπορία Φ/Α, το σχεδιασμό και κατασκευή έργων ηλεκτρικών υποδομών κλπ.
Μπέρδευαν οι δραστηριότητες
«Τα ανωτέρω γίνονταν μέσω 3 ξεχωριστών business units, P&G, RSD και SES με πολλές επικαλυπτόμενες δραστηριότητες που πολλές φορές μπέρδευαν τόσο τα μέρη με τα οποία καλούμασταν να συναλλαχθούμε όσο και την ευρύτερη επενδυτική κοινότητα, μη επιτρέποντας τη βελτιστοποίηση του επιχειρησιακού αποτελέσματος, τη σωστή αποκρυστάλλωση της πραγματικής αξίας».
Για το σκοπό αυτό ενοποιούνται τα τρία προηγούμενα business units κάτω από ένα ενιαίο κλάδο ενέργειας με πέντε διευθύνσεις:
-Μ Ανανεώσιμες κάτω από την οποία ενσωματώνεται το σύνολο του χαρτοφυλακίου των έργων ΑΠΕ (όλων των τεχνολογιών) και αποθήκευσης σε Ελλάδα και εξωτερικό, που όπως ανάφερα είναι της τάξεως των 8,5 GW, καθώς και η δραστηριότητα κατασκευής έργων ΑΠΕ για τρίτους.
-M Energy Generation & Management, η οποία αναλαμβάνει τη διαχείριση και λειτουργία των θερμικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 2GW, τη διαχείριση της παραγόμενης ενέργειας από δικά της θερμικά έργα και ΑΠΕ καθώς και 3rd parties PPAs, ΦΟΣΕ κ.α
-M Energy Customer Solutions που ενσωματώνει τη δραστηριοποίηση στη λιανική, σε προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, καθώς και παροχή νέων προϊόντων & υπηρεσιών λιανικής (ενεργειακή απόδοση, έξυπνες πόλεις, διαχείριση εγκαταστάσεων, υπηρεσίες Internet of Things /digital, κ.α.)
-M Integrated Supply & Trading που αφορά την προμήθεια και διαχείριση φυσικού αερίου καθώς και άλλων ενεργειακών προϊόντων αλλά και την παροχή καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών για Β2Β μεγάλους εταιρικούς πελάτες σε Ελλάδα και εξωτερικό, και την
-M Power Projects στην οποία ενσωματώνονται τα συμβατικά έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, έργα energy transition (π.χ δίκτυα διανομής, υδρογόνο κλπ), έργα εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας, ψηφιακής μετάβασης, smart cities & IoT platforms.
«Κάθε τομέας από αυτούς έχει ένα τζίρο μίνιμουμ 1 δις. Ο κάθε τομέας θα μπορούσε να είναι μια εταιρεία από μόνη της» επισήμανε ο κ. Μυτιληναίος.
Το ραντεβού με την Ούρσουλα και το τέλος χρόνου με την ΔΕΗ
Από όσα ανέφερε χθες ο επιχειρηματίας ενδιαφέρον παρουσιάζει η περιγραφή για την συνάντηση που είχε πρόσφατα με κορυφαίους εκπροσώπους της ευρωπαικής βιομηχανίας και την Πρόεδρο της ΕΕ Ούρσουλα Φον ντε Λάιερ. «Επί 40 λεπτά μας μιλούσε για Ουκρανία εγώ πήγα να της πω ότι τα μισά εργοστάσια έχουν κλείσει στην Ευρώπη λόγω της ενεργειακής κρίσης αλλά εκείνη ήθελε να μας πει ότι ο πόλεμος έχει κόστος και ότι η βιομηχανία χρειάζεται να βάλλει το χέρι στη τσέπη», επισημαίνοντας ότι οι Βρυξέλλες είναι ένας άλλος πλανήτης.
Σε άλλη αναφορά του ο κ. Μυτιληναίος προειδοποίησε ότι το ενεργειακό κόστος θα εκτιναχτεί και αναφέρθηκε στην λήξη των συμβάσεων μεγάλης μερίδας της βιομηχανίας στο τέλος του χρόνου με την ΔΕΗ. Μην σας ξεγελά, σημείωσε η μειωμένη κατανάλωση της ζήτησης είναι για λόγους καιρού και τιμών. Η ζήτηση θα επανέλθει και με διάφορους τρόπους η διάρκεια ζωής του φυσικού αερίου θα είναι 20 έτη αλλά και το πετρέλαιο προέβλεψε θα έχει ρόλο ύπαρξης και τα επόμενα χρόνια.
Διαβάστε ακόμη
Φόρος και ΦΠΑ σε συναλλαγές με κρυπτονομίσματα
Σε πλήρη λειτουργία το Retail Park του Ομίλου Fourlis (pics)