Να ψηφίσουμε ευρωπαϊκού προσανατολισμού κόμματα με καθαρές επιλογές για τον τρόπο της πράσινης μετάβασης στις προσεχείς ευρωεκλογές προέτρεψε ο κ. Eυάγγελος Μυτιληναίος, μιλώντας την Τρίτη στο Hellenic Capital Market Commission Conference, που διοργάνωσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στο πλαίσιο του IOSCO 2024.
Τις εργασίες του Συνεδρίου της Επιτροπής Κεφαλαιγοράς με θέμα Climate in the Center of Economy που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της Ετήσιας Συνόδου του Παγκόσμιου Οργανισμού Εποπτικών Αρχών της Κεφαλαιαγορας (IOSCO) άνοιξε η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγορας, Βασιλική Λαζαράκου, η οποία αναφέρθηκε στη σημασία της κλιματικής αλλαγής αναφεροντας ότι στην Ελλάδα πριν από χιλιάδες χρόνια τέθηκε το θέμα του κλίματος στο επίκεντρο της επιστημονικής ανάλυσης του Αριστοτελη. Το Συνεδριο έχει συμπεριλάβει τις θεματικές αυτές που είναι ιδιαίτερα επίκαιρες σήμερα και αισιοδοξεί να θέσει τα καίρια ερωτήματα ως προς τα θέματα αυτά όπως η πράσινη μετάβαση, το κόστος της, οι προκλησεις, οι τυχόν προσαρμογές που θα έπρεπε να γίνουν στη νομοθεσία ή στις πολιτικές.
H Ελλάδα θα δώσει το παράδειγμα στη Ευρώπη
«Μιλάμε χρόνια για την πράσινη μετάβαση και ένα βιώσιμο μέλλον, προκρίνουμε όμως το πράσινο μη λαμβάνοντας υπόψιν τη βιωσιμότητα και την αυτάρκεια; Η Μυτιληναίος άνοιξε δρόμους γιατί καταφέραμε να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί στις βιομηχανικές μας δραστηριότητες επενδύοντας πολύ μεγάλα ποσά στις πράσινες επενδύσεις μας»μ ανάφγερε στην τοποθέτησή του ο κ. Μυτιληναίος.
O επικεφαλής του ομίλου αναφέρθηκε στην απόφαση της εταιρείας του να παραμείνει στην Eλληνική Kεφαλαιαγορά, παράλληλα με τη διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, σημειώνοντας ότι πιστεύει βαθιά ότι η χώρα βρίσκεται σε ένα θετικό μομέντουμ προσέλκυσης κεφαλαίων και πραγματικών επενδύσεων και επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα δώσει το παράδειγμα στη Ευρώπη και όχι το αντίστροφο,
Ακολούθως έκανε εκτενή αναφορά στις επιλογές της Κομισιόν και στις συνέπειές τους, στην έλλειψη στρατηγικής και τόλμης να χρηματοδοτεί τις πολιτικές της.
«Η Κίνα, όπως είπε, εξελίσσεται σε πρωταθλήτρια στις ΑΠΕ ενώ η Ευρώπη πρώτη ξεκίνησε τη συζήτηση για την πράσινη μετάβαση, στην Κίνα οι πράσινες επενδύσεις το 2030 θα συμβάλουν στο 40% του ΑΕΠ της χώρας».
«Είναι επιτακτικό να προχωρήσουμε με σχέδιο με επενδύσεις πριν μας συνθλίψουν τα άκρα που έρχονται με μεγάλη δυναμική εξαιτίας της διστακτικότητάς μας». Πρέπει να δώσουμε τα παράδειγμα εμείς αντί να παίρνουμε το παράδειγμα από την Ευρώπη, είπε χαρακτηριστικά.
«Χρειάζονται αλλαγές στην Ευρώπη και να αλλάξουμε ταχύτητες. Τα τελευταία χρόνια η Κομισιόν αποδείχθηκε αργή και κοντόφθαλμη“», σημείωσε.
«Πώς μπορούμε να μιλάμε για πράσινη μετάβαση όταν η ίδια η Ευρώπη βάζει προσχόμματα, όταν δαιμονοποιεί το φυσικό αέριο όταν είναι κοινός τόπος ότι είναι το καύσιμο γέφυρα. Πώς λέει ότι θέλει να είναι πρωταγωνιστής στην καινοτομία όταν δε στηρίζει τη βιομηχανία και την επιχειρηματικότητα; Πώς να προχωρήσει η ανάπτυξη ΑΠΕ χωρίς ανάπτυξη στην καινοτομία και την ανάπτυξη δικτύων;»
«Η υπερβολική παραγωγή ενέργειας για κάποιες ώρες που δεν ξέρουμε τι να την κάνουμε, οφείλεται στον κακό σχεδιασμό και την έλλειψη δικτύων. Πλέον στο επίκεντρο μπαίνει η ζήτηση και η έμφαση στον εξηλεκτρισμό. Η βιομηχανική κατανάλωση ηλεκτρισμού θα είναι το game changer για τον τομέα της ζήτησης», τόνισε.
Γρήγορα αλλάζουν όλα στην ενέργεια
«Τα πράγματα αλλάζουν συνεχώς και στο Συμβούλιο Ενέργειας που πραγματοποιούμε κάθε μήνα, αντιμετωπίζουμε μια νέα κατάσταση. Μέχρι να υλοποιήσουμε μια επένδυση που αποφασίζουμε γίνεται αναχρονιστική. Το 2014 αποφασίστηκε η επένδυση της ΔΕΗ στη μονάδα λιγνίτη και το 2024 που είναι έτοιμο να λειτουργήσει δεν μπορεί λόγω κόστους», σημείωσε.
Το χάσμα με τις ΗΠΑ
Το Green Deal δεν θα έχει την επιτυχία που πολλοί ήλπιζαν. Οι ΗΠΑ άργησαν, αλλά όταν μπήκαν στην ενεργειακή μετάβαση, ξεκίνησαν από τα κεφάλαια, είδαν τι θα διαθέσουν και μετά επέλεξαν ποια έργα θα υποστηρίξουν για να πετύχουν το στόχο τους, και πήγαν απρόσμενα καλά.
Η Ευρώπη ξεκίνησε 10 χρόνια νωρίτερα, αλλά για χρηματοδότηση και σχεδιασμό δεν γίνεται συζήτηση. Ξεκίνησαν για παράδειγμα το CRM Act για την αυτονομία της Ευρώπης σε σπάνια μέταλλα που είναι απαραίτητα για την ενεργειακή μετάβαση. Ξέχασαν όμως να πουν αν θα διαθέσουν κεφάλαια για πραγματική υποστήριξη”, σημείωσε.
Η Αμερική λειτουργεί πάντα με επιχειρηματικά κριτήρια ενώ η Ευρώπη με πολιτικά κριτήρια και πρέπει και να συγκεράσει τις απόψεις 27 κρατών, σημείωσε και θύμισε ότι η αποβιομηχάνιση είναι πραγματικό πρόβλημα για την κοινωνία και την οικονομία καθώς σημαίνει μεγάλα κοινωνικά προβλήματα, φεύγει το εργατικό δυναμικό και μειώνεται η ανάπτυξη.
Διαβάστε ακόμη
Intracom Holdings: Deal 47 εκατ. ευρώ για την εξαγορά της Ευρώπη Ασφαλιστική
Από 40 κύματα το κυοφορούμενο deal μεταξύ BHP και Anglo American
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ