Ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων ύψους 1,5 δισ. ευρώ και επιπλέον μισό δισ. με έργα σε προχωρημένο στάδιο υπογραφής παρουσιάζουν οι τομείς βιώσιμων υποδομών και ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών της Μυτιληναίος.
Στο διεθνοποιημένο χαρτοφυλάκιο του ομίλου, το οποίο κατανέμεται σε έξι χώρες περιλαμβάνονται συμβόλαια υποδομών, κατασκευή συμβατικών μονάδων, περιβαλλοντικά έργα και βιομηχανικά κατασκευαστικά έργα σε Ελλάδα, Λιβύη, Ηνωμένο Βασίλειο, Σλοβενία, Γερμανία και Αλγερία. Συνολικά ο τομέας των υποδομών, στον οποίο η εταιρεία ρίχνει σημαντικό βάρος το τελευταίο διάστημα έχει ένα επιδείξει ένα χαρτοφυλάκιο ύψους 320 εκατ. ευρώ.
Παρά την επίδραση της πανδημίας, η οποία έπληξε την ανάπτυξη των ΑΠΕ και της αποθήκευσης ενέργειας, η εταιρεία κατάφερε να επωφεληθεί από το «γύρισμα» της αγοράς τους τελευταίους μήνες της περσινής χρονιάς ολοκληρώνοντας την υπογραφή μιας σειράς συμβάσεων.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σήμερα, η εταιρεία να έχει ένα pipeline έργων EPC ύψους σχεδόν 600 εκατ. ευρώ από τα οποία συμβασιοποιημένα είναι τα 141 εκατ. ευρώ και επιπλέον έργα ΒΟΤ 642 εκατ. από τα οποία υπογεγραμμένα είναι 354 εκατ. ευρώ.
Αναφορικά με την ανάπτυξη της ίδιας της Μυτιληναίος στην πράσινη ενέργεια, όπως δήλωσε χθες στους αναλυτές ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του 2020, στόχος είναι έως το 2030 ένα χαρτοφυλάκιο ηλιακών έργων δυναμικότητας 3 GW.
Αναφερόμενος μάλιστα στον σχεδιασμό, σημείωσε ότι το 2022 θα τεθούν σε λειτουργία έργα 650 έως 700 MW. Σήμερα στα αιολικά πάρκα, η εταιρία έχει σε λειτουργία 217 MW και υπό κατασκευή άλλα 44 MW. Για το 2021 τονίστηκε ότι θα βρίσκονται σε παραγωγή έργα συνολικής ισχύος 260 MW. Δεν έχει ληφθεί ακόμη επενδυτική απόφαση για αιολικά 96 MW. Στα ηλιακά πάρκα, φέτος υπολογίζεται να τεθούν σε λειτουργία φωτοβολταϊκά έργα δυναμικότητας 350 MW.
Συνολικά η Μυτιληναίος το 2020 κατασκεύασε στο εξωτερικό έργα ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας 740 MW.
Mεταξύ αυτών ήταν η κατασκευή δύο μεγάλων έργων στην Ισπανία και τη Χιλή, 300 MW και 170 MW αντίστοιχα, καθώς και τεσσάρων έργων αποθήκευσης ενέργειας ισχύος 135 MW στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Επίσης το «Talasol» στην Ισπανία που ήταν ένα από τα μεγαλύτερα που κατασκευάστηκαν στην Ευρώπη τον τελευταίο χρόνο και το «Atacama Solar Project» στη Χιλή που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στη χώρα.
Παράλληλα, έγινε ανάληψη νέων έργων στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο ενώ σε προχωρημένο στάδιο υπογραφής συμβάσεων βρίσκονται αντίστοιχα νέα έργα στην Χιλή, Ισπανία, Ουζμπεκιστάν αλλά και στην Ελλάδα.
Στα τέλη του 2020 η εταιρεία αναδείχτηκε και προσωρινός ανάδοχος για την κατασκευή του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου των 200 MW της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, στην Κοζάνη.
Στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου, η Μυτιληναίος συνεχίζει με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα την κατασκευή της νέας μονάδας συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο και δυναμικότητας 826 MW. Το νέο εργοστάσιο υπολογίζεται να τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία στα τέλη του 2021.
Σε ό,τι αφορά το retail η Protergia αύξησε το μερίδιό της στο 7,7% στο τέλος του 2020 από 5,5% στα τέλη του 2019, εκπροσωπώντας πλέον πάνω από 285.000 πελάτες στον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο.
Στην παρουσίαση στους αναλυτές, ο κ. Μυτιληναίος μίλησε επίσης για την αυξημένη ρευστότητα της εταιρείας ύψους 1,3 δισ. ευρώ και τη δυνατότητα άντλησης νέων κεφαλαίων, η οποία της επιτρέπει νέες εξαγορές. Ωστόσο κράτησε κλειστά τα χαρτιά του ως προς την στάση που θα κρατήσει στην ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ.
Όπως είπε, για την βιομηχανία δεν μπορούν να ειπωθούν πολλά, υπογράμμισε όμως ότι η κατάσταση ήταν διαφορετική πριν χρόνια και διαφορετική σήμερα. «Η ΛΑΡΚΟ παράγει σιδηρονικέλιο. Άλλο το σιδηρονικέλιο κι άλλο το κοβάλτιο» είπε, απαντώντας εμμέσως σε όσους τελευταία έχουν ανακαλύψει «θησαυρό» στο μετάλλευμα της βιομηχανίας.
Για τον διαγωνισμό της ΔΕΠΑ Εμπορίας, στον οποίο επίσης συμμετέχει είπε πως θα προχωρήσει.
Ο κ. Μυτιληναίος εκφράστηκε επίσης αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την ΔΕΗ για τα βιομηχανικά τιμολόγια ενώ για το target model υποστήριξε ότι σε άλλες χώρες που έχει εφαρμοστεί είναι πετυχημένο αλλά στην Ελλάδα χρειάζεται ακόμη χρόνος για να ωριμάσει και να είναι λειτουργικό.
Διαβάστε ακόμη:
Επίδομα €534: Ποιοι πάνε σήμερα «ταμείο» – Τέλος χρόνου για τις αναστολές Φεβρουαρίου
Σε λιγότερο από έναν μήνα η εθνική σύνταξη για όσους κάνουν στο εξής αίτηση συνταξιοδότησης