search icon

Επιχειρήσεις

ΜΙΝΙΟΝ: Ο δύσκολος δρόμος μέχρι την πώληση στην Dimand και το project αναγέννησης αξίας άνω των 50 εκατ.

Νέα ζωή στο ιστορικό ακίνητο, σε μία επένδυση σε ορίζοντα τριετίας - Η επίσημη ανακοίνωση της Dimand

Ένα κτίριο που παραμένει σε αχρησία εδώ και πολλά χρόνια, βρίσκεται σε μία δύσκολη περιοχή της Αθήνας κι έχει ενταχθεί στο σχέδιο εξυγίανσης της πολύπαθης Folli Follie, η οποία έχει και τη μεγαλύτερη ιδιοκτησία. Ο δρόμος μέχρι τελικά ο διαγωνισμός για το θρυλικό ΜΙΝΙΟΝ να καταλήξει χθες στην Dimand, που ανακηρύχθηκε προσωρινός ανάδοχος με ένα τίμημα κοντά στα 26 εκατ. ευρώ, κάθε άλλο παρά εύκολος ήταν.

Όμως, η συγκυρία του εγχώριου real estate με το αυξανόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον για αυτοτελή κτίρια στο κέντρο της Αθήνας, φαίνεται ότι ευνόησε τώρα την επιτυχή κατάληξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση του ιστορικού ακινήτου, όπου οι δεύτεροι και συγκεκριμένα τα επενδυτικά κεφάλαια που στηρίζουν την ισραηλινή αλυσίδα ξενοδοχείων Brown Hotels προσέφεραν τίμημα, κατά τις πληροφορίες, κοντά στα 25 εκατ. ευρώ με επιπλέον ωστόσο, πιο δύσκολες αιρέσεις για την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Project πάνω από 50 εκατ.

Η ολοκλήρωση των διαδικασιών για την πώληση αναμένεται, πιθανότατα μέχρι το τέλος του έτους, οπότε αναμένεται να καταβληθεί και το μεγαλύτερο μέρος του τιμήματος, ενώ αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι η συνολική αξία της επένδυσης, ήτοι το τίμημα μαζί με τις εργασίες ανάπλασης του ακινήτου, θα ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ.

Το project, με ορίζοντα τριετίας, περιλαμβάνει μικτή χρήση με γραφεία, καταστήματα, χώρους εστίασης κι ενδεχομένως διαμερίσματα. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, το τελικό μίγμα των χρήσεων θα καθοριστεί από τις τελικές μελέτες για το κτίριο που έχει προκύψει από τη συνένωση 5 συνολικά μικρότερων κτιρίων σε αυτό το τμήμα της Πατησίων που γειτνιάζει με την πλατεία Ομονοίας.

Από αυτά, τα τρία αποτελούν πλήρη ιδιοκτησία της Folli Follie και στα άλλα δύο υπάρχουν και άλλοι μικρότεροι ιδιοκτήτες (ακόμη και από την οικογένεια Γεωργακά που ήταν και ο ιδρυτής του ιστορικού πολυκαταστήματος), με τους οποίους θα υπάρξουν οι απαραίτητες συνεννοήσεις. Συνολικά από το ακίνητο των 20.000- 21.000 τ.μ. ανωδομής και υπογείων, τα 16.000 τ.μ. περίπου είναι αυτά που ανήκουν στη Folli Follie.

Από πλευράς της Dimand, η κίνηση αυτή αποτελεί μέρος της κεντρικής της στρατηγικής για αναπλάσεις σε σημαντικά κτίρια της πόλης, ενώ ήδη στην περιοχή της Ομόνοιας η εταιρεία έχει σε εξέλιξη από κοινού με την Prodea Investments ΑΕΕΑΠ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) τις εργασίες για τη μετατροπή του Σαρόγλειου Μεγάρου στο πρώτο ξενοδοχείο «Moxy» της Αθήνας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο project του ΜΙΝΙΟΝ η εταιρεία έχει τη στήριξη των δύο στρατηγικών της εταίρων, της EBRD και της HIG. Επιπλέον, με την επαναλειτουργία του ιστορικού κτιρίου επί της οδού Πατησίων σε συνδυασμό και με όλες τις νέες επενδύσεις που έχουν δρομολογηθεί γύρω από την πλατεία Ομονοίας εκτιμάται ότι μπορεί να δοθεί μία …γερή τονωτική ένεση σε μία περιοχή που μετράει ουκ ολίγες πληγές εδώ και πολλά χρόνια.

Το οριστικό λουκέτο στο ΜΙΝΙΟΝ μπήκε το 1998, ενώ η τελευταία ιδιοκτήτρια, η Folli Follie, είχε επεξεργαστεί κατά το παρελθόν, μέχρι και τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, διάφορα σενάρια αξιοποίησης.

Πριν την παρακμή του, το πολυκατάστημα αποτέλεσε τον προηγούμενο αιώνα σήμα κατατεθέν της Αθήνας και αγαπημένος προορισμός των κατοίκων και των επισκεπτών της, παίρνοντας το όνομά του από το πρώτο περίπτερο που ίδρυσε τη δεκαετία του ’30 με έναν συνέταιρό του ο Γιάννης Γεωργακάς.

Τώρα, στη διαγωνιστική διαδικασία για την πώλησή του είχαν εμφανιστεί αρχικά και άλλοι ενδιαφερόμενοι (σ.σ. το σύνολο των αρχικά ενδιαφερομένων ήταν πέντε) και συγκεκριμένα η ισραηλινή Zoia, η οποία έχει επενδύσει σε ουκ ολίγα κτίρια σε όλη την Αθήνα, ένα μικτό επενδυτικό σχήμα με τη συμμετοχή για τη διαχείριση της ξενοδοχειακής αλυσίδας «Radisson» και τέλος η Prodea Investments ΑΕΕΑΠ, η οποία ωστόσο προτίμησε να μην υποβάλλει δεσμευτική προσφορά.

Όσον αφορά την Dimand, ενισχύει περαιτέρω τη θέση της με ένα δεύτερο, μεγάλο project γύρω από την πλατεία Ομονοίας, δίνοντας ενεργά το «παρών» στον τομέα των αστικών αναπλάσεων. Σημειωτέον ότι το πρώτο μεγάλο project ανάπλασης από την εταιρεία ήταν αυτό για τις πρώην βιομηχανικές εγκαταστάσεις της Παπαστράτος στον Πειραιά και τη μετατροπή τους σε «πράσινους» χώρους γραφείων, ενώ τώρα έχει σε εξέλιξη και τις εργασίες για τη μετασκευή του Πύργου Πειραιά από κοινού με την Prodea Investments και την EBRD.

Διαβάστε ακόμη:

«Κούρεμα» ενοικίων: Επιστρέφουν αποζημιώσεις Covid όσοι τις έλαβαν χωρίς να πρέπει

«Πανδημία ανεμβολίαστων» στην Ευρώπη – Εφιαλτική πρόβλεψη για επιπλέον 700.000 νεκρούς

Σήμερα και αύριο κληρώνει για την Τράπεζα Αττικής, την Dory και τις Γούρνες ενώ ο Δάβαρης ξεφεύγει από το «σφυρί»

Exit mobile version