Συνέδριο με θέμα «Εθνικό Παρατηρητήριο: Δημόσιες πολιτικές με αξιόπιστα δεδομένα για τις ΜμΕ» διοργανώνει η γενική γραμματεία Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης στις 1 και 2 Νοεμβρίου, στο Αμφιθέατρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί παρουσία της υφυπουργού Ανάπτυξης, ‘Αννας – Μάνη Παπαδημητρίου, και της γενικής γραμματέως Βιομηχανίας, Θέμιδος Ευτυχίδου ενώ χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων – ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος, ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ και ΤΣ Γεώργιος Ζερβός και εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων και κοινωνικών εταίρων.

Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της Συγχρηματοδοτούμενης Πράξης «Προσαρμογή του Εθνικού Παρατηρητηρίου για τις ΜμΕ στις ανάγκες της νέας Αναπτυξιακής/Βιομηχανικής Πολιτικής 2020-2030 και της πολιτικής για τις ΜμΕ – Ανάπτυξη υπηρεσιών και εργαλείων παρακολούθησης και πληροφόρησης», ΕΠΑνΕκ, ΕΣΠΑ 2014 – 2020, η οποία περιλαμβάνει τη συστηματική παρακολούθηση και ανάλυση δεδομένων για τις ΜμΕ στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι το Εθνικό Παρατηρητήριο για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ) είναι ο θεσμοθετημένος μηχανισμός της πολιτείας για τη συστηματική παρακολούθηση και ανάλυση δεδομένων και στοιχείων που αφορούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα με σκοπό την ποιοτική αναβάθμιση του σχεδιασμού δημόσιων πολιτικών και καλύπτει ευρύ φάσμα θεματικών πεδίων και δραστηριοτήτων που αφορούν τον επιχειρηματικό τομέα.

Οι άμεσοι στόχοι του είναι:

  • Παροχή αξιόπιστων και επεξεργασμένων στατιστικών στοιχείων που προκύπτουν από μελέτες και έρευνες σχετικά με τις τάσεις και τις προοπτικές των ΜμΕ σε όλους τους κλάδους της οικονομίας.
  • Βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχονται από τη γενική γραμματεία Βιομηχανίας προς τις ΜμΕ.
  • Συντονισμός των υφιστάμενων φορέων στήριξης των ΜμΕ σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο.
  • Ανάλυση της επιχειρηματικής δημογραφίας των ΜμΕ για τη διαμόρφωση στοχευμένων προτάσεων πολιτικής.
  • Αξιοποίηση δεδομένων και πληροφοριών για τη διαμόρφωση προτάσεων και νομοθετικών πρωτοβουλιών για τη θεσμική στήριξη και διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας.
  • Προώθηση της διάχυσης της πληροφορίας και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα των υποέργων της Συγχρηματοδοτούμενης Πράξης και συγκεκριμένα:

Υποέργο 1: «Ετήσιες εκθέσεις ανταγωνιστικότητας των ΜμΕ για τα έτη 2013 – 2022 με θέμα: Η κατάσταση και οι προοπτικές των ΜμΕ στην Ελλάδα»

Υποέργο 2: «Έρευνα – Μελέτη για την ενίσχυση της ρευστότητας των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων με σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία»

Υποέργο 3: «Μελέτη για τη χαρτογράφηση του τομέα της Χειροτεχνίας Καλλιτεχνικής Βιοτεχνίας ανά κλάδο»

Υποέργο 4: «Ανάπτυξη οικονομετρικών υποδειγμάτων για τη συνεισφορά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της μεταποίησης στα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας».

Βραβεύσεις

Επιπλέον, την Τετάρτη 1η Νοεμβρίου, θα απονεμηθεί η τιμητική διάκριση της «Εύφημης Μνείας» στο Επιμελητήριο Πιερίας, ως ενός από τους νικητές, μαζί με την Ελληνική Αστυνομία, και του Δήμου Αθηναίων, του Εθνικού Διαγωνισμού για τα «Ευρωπαϊκά Βραβεία Προώθησης της Επιχειρηματικότητας 2023» του υπουργείου Ανάπτυξης.

Το Επιμελητήριο Πιερίας βραβεύεται για την πρωτοβουλία του «Ισχυροποίηση της εξωστρέφειας και υποστήριξη της Διεθνοποίησης των επιχειρήσεων» που αφορά στην αναβάθμιση της προβολής, εξωστρέφειας και προώθησης των τοπικών προϊόντων αγροδιατροφής του Νομού Πιερίας, με βασικό σημείο αναφοράς τα κεράσια και τα μύδια Πιερίας.

Παράλληλος στόχος της πρωτοβουλίας είναι, η δημιουργία θέσεων απασχόλησης στις ημιορεινές και ορεινές περιοχές της Πιερίας, ώστε οι εργαζόμενοι, νέοι, γυναίκες και μη προνομιούχες ομάδες του πληθυσμού να αποκτήσουν ικανό εισόδημα, που να τους επιτρέπει τη μόνιμη διαμονή τους στην αγροτική περιφέρεια.

Διαβάστε ακόμη

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Ποιοι γλιτώνουν από τα νέα μέτρα – Τι ισχύει για τα «μπλοκάκια»

Αναδρομικά η αμοιβή έως €3.000 για όσους έχουν ήδη εντοπίσει «μαϊμού» αποδείξεις

Υπεράκτια αιολικά πάρκα στην Ελλάδα: Σε ποιες περιοχές θα έχουν αναπτυχθεί πριν από το 2030

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ