Την αντίθεση τους στο δικαίωμα που δίδεται στο ΤΕΕ να έχει Υπηρεσία ΓΕΜΗ εκφράζουν οι Πρόεδροι του ΕΒΕΑ και ΒΕΑ αντίστοιχα κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος και Παύλος Ραβάνης ζητώντας την απόσυρση των σχετικών διατάξεων απ’ το νομοσχέδιο του υπ. Ανάπτυξης για τις δημόσιες συμβάσεις που συζητείται στη Βουλή.
Σύμφωνα με τις διατάξεις που έχουν περιληφθεί στα άρθρα 189 και 190 του νομοσχεδίου, το ΤΕΕ θα μπορεί να διαθέτει Υπηρεσία Μίας Στάσης και Υπηρεσίας ΓΕΜΗ για τα μέλη του, δηλαδή τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που ασκούν τεχνικό έργο ή δραστηριότητα ορισμένων ΚΑΔ και φυσικών προσώπων, που είναι εγγραπτέα στο Μητρώο Συντελεστών Παραγωγής Δημοσίων και Ιδιωτικών Έργων.
Για τα δύο Επιμελητήρια αυτό θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα απ’ ότι θα λύσει στις επιχειρήσεις. Κατά την τοποθέτηση του στη Βουλή ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος σημείωσε χαρακτηριστικά:
«Η ίδρυση και λειτουργία Υπηρεσίας Μίας Στάσης (ΥΜΣ) και Υπηρεσίας ΓΕΜΗ (Υ.ΓΕΜΗ) στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), θα έχει αρνητικές συνέπειες στην λειτουργία του ΓΕΜΗ και θα οδηγήσει σε:
1. Πολυδιάσταση του ΓΕΜΗ, με αποτέλεσμα τη σύγχυση στον επιχειρηματικό κόσμο, προκειμένου να απευθυνθούν στην αρμόδια ΥΓΕΜΗ.
2. Δυσχέρειες διαχωρισμού των αρμοδιοτήτων των ΥΓΕΜΗ και κατάταξης σε αυτές των επιχειρήσεων, λόγω μεικτών δραστηριοτήτων επιχειρήσεων (συνύπαρξη τεχνικών και εμπορικών δραστηριοτήτων στην ίδια επιχείρηση).
3. Πλημμελή εξυπηρέτηση των τεχνικών επιχειρήσεων, λόγω απουσίας οργανωμένων δομών/υπηρεσιών του ΤΕΕ σε όλες τις πρωτεύουσες των περιφερειακών ενοτήτων (πρώην Νομών).
4. Δημιουργία προστριβών στις σχέσεις μεταξύ των Εμποροβιομηχανικών Επιμελητηρίων και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και
5. Απαξίωση της αποκτηθείσας μέχρι σήμερα τεχνογνωσίας των Εμποροβιομηχανικών Επιμελητηρίων για θέματα ΓΕΜΗ και ΥΜΣ»
Για τους λόγους αυτούς πιστεύουμε ότι τα Άρθρα 189 + 190 του Ν/Σ πρέπει να αποσυρθούν».
Αντίστοιχα σε ανακοίνωση του ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Παύλος Ραβάνης, υπογραμμίζει τον αιφνιδιασμό των Επιμελητηρίων και προειδοποιεί ότι θα προκύψουν «σημαντικά προβλήματα και αρνητικές συνέπειες στην εύρυθμη και καθολική λειτουργία του Εμπορικού Μητρώου».
Απευθυνόμενος στον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Άδ. Γεωργιάδη, ο κ. Ραβάνης εκ μέρους του ΒΕΑ ζητεί «την άμεση απόσυρση των επίμαχων άρθρων, για να αποφευχθεί:
• η πολυδιάσπαση του Γ.Ε.ΜΗ,
• η επικάλυψη αρμοδιοτήτων μεταξύ των συναρμόδιων Υπηρεσιών Γ.Ε.ΜΗ
• η πλημμελής εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων και
• η δυσχέρεια στην κατάταξη των μικτών επιχειρήσεων κατά ΚΑΔ».
Διαβάστε ακόμη:
Χρηματιστήριο: Με «οδηγό» την Alpha Bank ξανά πάνω από τις 800 μονάδες
Θεοχάρης: Το άνοιγμα του τουρισμού απαιτεί κοινό πλαίσιο κανονισμών
Άννα Διαμαντοπούλου: Γιατί αποσύρθηκε από τη διεκδίκηση της ηγεσίας του ΟΟΣΑ