Οι συνεργασίες μεταξύ ελληνικών και αμερικανικών επιχειρήσεων μπορούν να πρωταγωνιστήσουν στην αξιοποίηση του «ελατηρίου» ανάκαμψης που αναμένουμε στην Ελλάδα, μετά την πανδημία.
Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος σε Virtual Forum μεταξύ του ΕΒΕΑ και του Εμπορικού Επιμελητήριου της Ουάσιγκτον ΗΠΑ (Washington DC), που πραγματοποιήθηκε χθες, με σκοπό να γνωρίσουν οι ελληνικές και αμερικανικές εταιρείες το ευρύτερο επιχειρηματικό περιβάλλον της κάθε χώρας και να ενημερωθούν για τις δυνατότητες συνεργασίας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του επιμελητηρίου, οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν ανήκαν στους εξής κλάδους: Real Estate, Hospitality / Tourism, Professional Services, Energy and Clean Tech, Healthcare / Life Science, Agribusiness / Food.
Χαιρετισμό εκ μέρους του ΕΒΕΑ, απηύθυνε ο κ.Μίχαλος, τονίζοντας: «Συμμετέχουμε με χαρά στη σημερινή virtual επιχειρηματική αποστολή, ηοποία έχει στόχο να αναδείξει νέες ευκαιρίες συνεργασίας, μεταξύ επιχειρήσεων από την Ελλάδα και την Washington DC, στην εποχή μετά την πανδημία. […]
Σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε από κοινού νέες ευκαιρίες, τόσο σε καθιερωμένους όσο και σε αναδυόμενους τομείς.
Σε αυτούς συγκαταλέγεται η ενέργεια με έμφαση στις ανανεώσιμες και τις εναλλακτικές πηγές. Επίσης, ο αγροτοδιατροφικός τομέας, στον οποίο η Ελλάδα επίσης διαθέτει σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα, καθώς αυξάνεται διαρκώς η ζήτηση για ποιοτικά, υψηλής διατροφικής αξίας προϊόντα.
Βεβαίως και ο τουρισμός παραμένει ένας τομέας στον οποίο η Ελλάδα υπερέχει συγκριτικά. Η χώρα μας εξακολουθεί να είναι ένας από τους κορυφαίους προορισμούς στον κόσμο και αναμένει ταχεία ανάκαμψη της τουριστικής κίνησης, μετά το τέλος αυτής της κρίσης.
Η υλοποίηση εμβληματικών επενδύσεων, όπως αυτή που ξεκίνησε στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, το σχέδιο αναβάθμισης της Αθηναϊκής Ριβιέρας, αλλά και μια σειρά από αντίστοιχα project σε τουριστικές περιοχές της χώρας, δημιουργούν νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες. Ευκαιρίες, που αφορούν τόσο τον τουρισμό, όσο και τον τομέα του real estate.
Τέλος, σήμερα αναπτύσσονται ταχύτατα στην Ελλάδα, οι τομείς της υψηλής τεχνολογίας, των επαγγελματικών υπηρεσιών, καθώς και της καινοτομίας στο χώρο της υγείας.
Αξιοποιώντας την υψηλή συγκέντρωση ταλέντου που διαθέτει η χώρα μας, ήδη μια σειρά από διεθνείς εταιρίες υλοποιούν μεγάλες επενδύσεις. Μεταξύ αυτών είναι η Microsoft, η Cisco και η Pfizer.
Πρέπει, επίσης, να αναφερθώ στη δυναμική φαρμακοβιομηχανία της Ελλάδας. Μια βιομηχανία που εξάγει ποιοτικά προϊόντα σε περισσότερες από 85 χώρες. Μια βιομηχανία που επενδύει συστηματικά στην καινοτομία, διαθέτοντας πάνω από 30 εκατ. ευρώ ετησίως σε προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης. […]
Οι επιχειρηματικές κοινότητες της Ελλάδας και των ΗΠΑ έχουν αποδείξει ότι μπορούν να ανταποκριθούν δημιουργικά σε αυτή την πρόκληση. Έχουν ήδη αναπτύξει συνεργασίες που δοκιμάστηκαν και πέτυχαν στην πράξη. Έχουν – κυρίως – χτίσει σχέσεις που βασίζονται στην εμπιστοσύνη και την αμοιβαία καλή θέληση.
Είμαι βέβαιος, λοιπόν, ότι θα πρωταγωνιστήσουν στην αξιοποίηση του “ελατηρίου” ανάκαμψης που αναμένουμε στην Ελλάδα, μετά την πανδημία. Από την πλευρά μας, ως Επιμελητήριο, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε ενεργά αυτή την προσπάθεια, παρέχοντας αξιόπιστη πληροφόρηση και υποστήριξη σε όλους τους ενδιαφερόμενους».
Επιπλέον, ο δρ. Χάρης Λαμπρόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων ΑΕ. και μέλος Δ.Σ. ΕΒΕΑ και ο Τάσος Ιωσηφίδης, partner της E&Y Ελλάδας και μέλος Δ.Σ. ΕΒΕΑ, παρουσίασαν τους κλάδους Healthcare /Life Science και Professional Services στην Ελλάδα, αντίστοιχα.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν πάνω από 100 συμμετέχοντες, ενώ απηύθυναν ομιλία από την ελληνική πλευρά επίσης o Γιώργος Φιλιόπουλος, CEO του Οργανισμού Enterprise Greece, ο Παναγιώτης Δερμετζόγλου, εμπορικός ακόλουθος, γραφείο ΟΕΥ στην Ουάσιγκτον και ο Ηλίας Σπιρτούνιας, γενικός διευθυντής του Ελληνο-Αμερικάνικου Επιμελητηρίου.
Διαβάστε ακόμα
Α. Πελώνη: Ελευθερία δεν σημαίνει ασυδοσία – Έρχονται σαρωτικοί έλεγχοι
«Ανταρσία» αεροπορικών κατά Τζόνσον – Πτήσεις στην Ελλάδα με 5 λίρες από την Ryanair
Φορολογικές δηλώσεις: Παράταση για την υποβολή τους ζητά το ΟΕΕ