Τον στόχο του ΟΤΕ να συνεχίζει να αποτελεί τη ψηφιακή ραχοκοκαλιά πάνω στην οποία χτίζεται το μέλλον της χώρας, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, επανέλαβε από το βήμα της 71ης τακτικής γενικής συνέλευσης του ΟΤΕ ο επικεφαλής του Ομίλου, Μιχάλη Τσαμάζ.
Παράλληλα, κατέστησε σαφές πως με τον ανταγωνισμό να γίνεται εντονότερος, «δεν πρέπει να επαναπαυθούμε και κοιτώντας μπροστά, διατηρούμε τις επενδύσεις μας σε υψηλό επίπεδο, και συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε την ξεκάθαρη στρατηγική μας».
Στην εναρκτήρια ομιλία του προς τους μετόχους, ο κ. Τσαμάζ πραγματοποίησε έναν απολογισμό του 2022 υπογραμμίζοντας πως ο Όμιλος πέτυχε στην περυσινή χρήση εξαιρετικά οικονομικά αποτελέσματα (σ.σ. τα έσοδα και η κερδοφορία EBITDA ενισχύθηκαν κατά 4%, ενώ και οι ταμειακές ροές αυξήθηκαν κατά 24%), επίδοση την οποία χαρακτήρισε ως επίτευγμα, καθώς ο τηλεπικοινωνιακός κλάδος συνολικά επηρεάστηκε από το ιδιαίτερα αυξημένο ενεργειακό κόστος, αλλά και από τον εντεινόμενο ανταγωνισμό.
«Οι τηλεπικοινωνίες ήταν ένας από τους πολλούς κλάδους που «χτυπήθηκαν» από τις αυξήσεις στην ενέργεια και στα κόστη. Παράλληλα, ο ανταγωνισμός συνέχισε να εντείνεται, με τους πελάτες να αναζητούν όλο και περισσότερο εξατομικευμένες λύσεις για τις ανάγκες τους», σημείωσε.
Οπως σημείωσε, το επενδυτικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη δικτύου οπτικής ίνας στη χώρα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Πέρυσι ο ΟΤΕ έδωσε πρόσβαση στην οπτική ίνα σε επιπλέον 350 χιλιάδες σπίτια, ενώ στο τέλος του 2023 θα φτάσει σχεδόν τα 1,4 εκατομμύρια. Στόχος είναι να ο ΟΤΕ να καλύψει τα 2/3 των συνολικών γραμμών της χώρας, ή 3 εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις, έως το 2027.
Παράλληλα, στην κινητή τηλεφωνία στόχος είναι η κάλυψη σε 5G στο 90% της χώρας μέσα στο 2023 και πάνω από το 90% στις μεγάλες πόλεις.
Ο κ. Τσαμάζ συμπλήρωσε πως τα τα έσοδα του Ομίλου από έργα ICT θα συνεχίσουν να αυξάνονται ως αποτέλεσμα της απορρόφησης κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ αναφερόμενος στις άλλες δραστηριότητες τόνισε πως η υπηρεσία ηλεκτρονικών πληρωμών payzy ξεπέρασε τους 110.000 πελάτες και η πλατφόρμα delivery ΒΟΧ έφθασε τους 11.000 συνεργάτες σε 70 πόλεις.
Παράλληλα, έκανε λόγο για το brand «Τ» της DT και την πρόθεση ο ΟΤΕ να συνδεθεί περισσότερο με αυτό. «Ήρθε η στιγμή να αξιοποιήσουμε αυτό το brand, ενσωματώνοντας σταδιακά το σήμα «T» στις επικοινωνίες μας. Αξιοποιώντας τη δύναμη της μάρκας Cosmote στην εγχώρια αγορά και ένα εμπορικό σήμα που αναγνωρίζουν εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως, θα ενισχύσουμε περαιτέρω τη θέση μας», ανέφερε.
Κατέληξε, δε, εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως «όλα όσα κάνουμε για να επεκτείνουμε τα δίκτυά μας, να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη των πελατών μας, να περιορίσουμε τα κόστη μας, να δώσουμε κίνητρα στους ανθρώπους μας, και να επιχειρούμε βιώσιμα, θα αποδώσουν φέτος και στο μέλλον, παρά τη παγκόσμια αβεβαιότητα και τον εγχώριο ανταγωνισμό».
«Θα συνεχίσουμε να εστιάζουμε στη βελτίωση της εμπειρίας του πελάτη και πάνω σε αυτό, μαζί με την υπεροχή του δικτύου μας, θα επενδύσουμε τα επόμενα χρόνια», συμπλήρωσε. Ερωτηθείς για την πώληση της θυγατρικής στη κινητή τηλεφωνία στη Ρουμανία, επανέλαβε πως στόχος είναι η εξυγίανση της και εφόσον βρεθεί το κατάλληλο τίμημα, θα πουληθεί.
Στο πλαίσιο της ΓΣ υπερψηφίστηκαν όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, με το ΔΣ να έχει προτείνει τη διανομή μερίσματος 0,57 ευρώ ανά μετοχή.
Οι αποφάσεις της ΓΣ
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΟΤΕ Α.Ε., πραγματοποιήθηκε σήμερα η 71η Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων, με υβριδικό τρόπο, ήτοι με φυσική παρουσία των μετόχων στην έδρα της Εταιρείας και με τη συμμετοχή των μετόχων από απόσταση με τηλεδιάσκεψη, με συμμετοχή μετόχων που εκπροσωπούσαν το 81,93% επί του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου (μετά την αφαίρεση των ιδίων μετοχών που κατέχει η Εταιρεία, οι οποίες δεν υπολογίζονται για τον σχηματισμό απαρτίας).
Κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης συζητήθηκαν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, τα οποία η Συνέλευση ενέκρινε κατά πλειοψηφία. Ειδικότερα η Γενική Συνέλευση ενέκρινε:
• Τις χρηματοοικονομικές Καταστάσεις της ΟΤΕ Α.Ε. σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (Εταιρικών και Ενοποιημένων) της χρήσης 2022 (1/1/2022- 31/12/2022) με τις σχετικές Εκθέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και των Ελεγκτών και έγκριση διάθεσης κερδών.
• Τη συνολική διαχείριση της Εταιρείας από το Διοικητικό Συμβούλιο κατά τη χρήση 2022 (1/1/2022- 31/12/2022) και απαλλαγή των Ελεγκτών για τη χρήση 2022 (1/1/2022-31/12/2022), σύμφωνα με το άρθρο 117 παρ. 1 περίπτωση (γ) του Ν.4548/2018.
• Τον διορισμό Ελεγκτικής Εταιρείας για τον υποχρεωτικό έλεγχο των Χρηματοοικονομικών Καταστάσεων (Εταιρικών και Ενοποιημένων) της ΟΤΕ Α.Ε., σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς, της χρήσης 2023 (1/1/2023-31/12/2023).
• Τις αποζημιώσεις και έξοδα των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου για τη συμμετοχή τους στις εργασίες του Διοικητικού Συμβουλίου και των Επιτροπών του κατά τη χρήση 2022 (1/1/2022- 31/12/2022), τον καθορισμό αποζημιώσεων και εξόδων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου για τη συμμετοχή τους στις εργασίες του Διοικητικού Συμβουλίου και των Επιτροπών του κατά τη χρήση 2023 και προέγκριση καταβολής αυτών μέχρι την Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων που θα πραγματοποιηθεί εντός του έτους 2024 και θα προβεί στον οριστικό καθορισμό τους.
• Τις μεταβλητές αμοιβές των εκτελεστικών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου για τη χρήση 2022 (1/1/2022-31/12/2022).
• Την Έκθεση Αποδοχών των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου για τη χρήση 2022 σύμφωνα με το άρθρο 112 του Ν.4548/2018.
• Την έγκριση αναθεώρησης της Πολιτικής Αποδοχών για τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΤΕ Α.Ε. σύμφωνα με τα άρθρα 110 και 111 του Ν. 4548/2018.
• Τη χορήγηση ειδικής άδειας, σύμφωνα με τα άρθρα 97 παρ.3, 99 παρ. 1,2 και 100 παρ.2 του Ν.4548/2018, για τη συνέχιση, κατά την περίοδο από 31/12/2023 έως 31/12/2024, της ασφαλιστικής κάλυψης της αστικής ευθύνης των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθυντικών Στελεχών της ΟΤΕ Α.Ε. και συνδεδεμένων με αυτήν εταιρειών, κατά την άσκηση των πάσης φύσεως αρμοδιοτήτων, υποχρεώσεων ή εξουσιών τους.
• Την έγκριση ακύρωσης επτά εκατομμυρίων, τετρακοσίων δεκαεπτά χιλιάδων, σαράντα εννέα (7.417.049) ιδίων μετοχών που έχει αποκτήσει η Εταιρεία στο πλαίσιο του εγκεκριμένου προγράμματος απόκτησης ιδίων μετοχών με σκοπό την ακύρωσή τους, με αντίστοιχη μείωση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά το ποσό των είκοσι εκατομμυρίων, εννιακοσίων ενενήντα χιλιάδων, διακοσίων σαράντα οκτώ ευρώ και εξήντα επτά λεπτών (€20.990.248,67), σύμφωνα με το άρθρο 49 του Ν. 4548/2018 και σχετική τροποποίηση του άρθρου 5 (Μετοχικό Κεφάλαιο) του Καταστατικού της Εταιρείας.
• Την ανακοίνωση της εκλογής μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας ως προσωρινού ανεξάρτητου μη εκτελεστικού μέλους, σε αντικατάσταση παραιτηθέντος ανεξάρτητου μη εκτελεστικού μέλους – Λήψη απόφασης περί οριστικής απόδοσης ιδιότητας ανεξάρτητου μέλους (ορισμού) σε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.
Επίσης, τέθηκαν υπόψη της Γενικής Συνέλευσης (α) η Έκθεση Πεπραγμένων της Επιτροπής Ελέγχου OTE για το έτος 2022, (β) η εκλογή από το Διοικητικό Συμβούλιο νέων μη εκτελεστικών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου σε αντικατάσταση παραιτηθέντων μη εκτελεστικών μελών, (γ) οι περιπτώσεις σύγκρουσης συμφερόντων και συμβάσεων χρήσης 2022 που εμπίπτουν στο άρθρο 99 του Ν. 4548/2018 (συναλλαγές με συνδεδεμένα μέρη), σύμφωνα με το άρθρο 97 παρ. 1 περ. β του Ν.4548/2018, καθώς και (δ) η Αναφορά των ανεξάρτητων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου προς τη Γενική Συνέλευση των Μετόχων σύμφωνα με την παρ. 5, του άρθρου 9, του Ν.4706/2020.
Τα αναλυτικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης θα δημοσιευτούν εντός πέντε (5) ημερών, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
Διαβάστε ακόμα
Μεγάλου στο Reuters: Επίκεντρο στην επιχειρηματική στρατηγική της Τράπεζας Πειραιώς η βιωσιμότητα
Επενδυτικό comeback ετοιμάζει ο Τζον Κουδούνης με «κλειδί» τον Αντετοκούνμπο (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ