Την ανάγκη να υπάρξουν περισσότερα κίνητρα για τη βιομηχανία και γενικότερα τον μεταποιητικό τομέα για την «πράσινη» και ψηφιακή μετάβαση τους στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης υπογράμμισε ο Μιχάλης Στασινόπουλος προειδοποιώντας πως σήμερα περιορίζονται μόνο στο κομμάτι της «ενεργειακής μετάβασης».
Στην τοποθέτηση του κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που συνδιοργάνωσε η «Ελληνική Παραγωγή», της οποίας είναι Πρόεδρος, με τον ΙΟΒΕ, ο κ. Στασινόπουλος υπογράμμισε πως η έκθεση Πισσαρίδη που υιοθετήθηκε στο σχέδιο ανάκαμψης της χώρας ναι μεν καλεί σε μία πιο εξωστρεφή, πράσινη και πιο ανταγωνιστική οικονομία, το ζητούμενο όμως είναι πως όλα αυτά θα μετουσιωθούν σε πράξη μετασχηματίζοντας τελικά την οικονομία.
«Ο μεταποιητικός κλάδος και η βιομηχανία, παρά τα προβλήματα των διαδοχικών κρίσεων και των χρόνιων αδυναμιών στο επιχειρηματικό περιβάλλον έχουν αποδείξει την αντοχή τους και μπορούν να συνδράμουν στο δρόμο της ανάκαμψης. Ωστόσο πρέπει να καλύψουμε τα κενά που έχουμε σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και τους ανταγωνιστές μας που επιχειρούν να βαδίσουν γοργά στο δρόμο της ψηφιακής και πράσινης ανάπτυξης», σημείωσε ο κ. Στασινόπουλος.
Και πρόσθεσε: «Σήμερα μιλάμε για το πόσο γρήγορα αλλάζει το ευρύτερο περιβάλλον. Ξέρουμε ότι ο κόσμος ως το τέλος της 10ετίας θα είναι πολύ διαφορετικός απ’ ότι σήμερα. Επομένως αντιμετωπίζουμε τις μεγάλες προκλήσεις που είναι μπροστά μας και παράλληλα τις χρόνιες αδυναμίες τις οποίες πρέπει να διορθώσουμε στην Ελλάδα. Γι’ αυτό και ως βιομηχανικός κλάδος περιμένουμε πιο ισχυρά κίνητρα στο σχέδιο ανάκαμψης σε σχέση με την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση», τόνισε ο κ. Στασινόπουλος.
«Σήμερα, στο πλαίσιο του Ταμείου, συζητάμε για κάποιες δανειακές διευκολύνσεις που ναι μεν δημιουργούν κάποια πράγματα αλλά δεν καλύπτουν επαρκώς τις δανειακές ανάγκες όχι μόνο για την απο-ανθρακοποίηση της βιομηχανίας αλλά να προχωρήσουμε στην κυκλική παραγωγή και στην κυκλική κατανάλωση. Όταν μιλάμε για πράσινη οικονομία και πράσινη βιομηχανία δεν μιλάμε μόνο για ενέργεια, αλλά για όλες τις πτυχές της παραγωγής. Επομένως τα κίνητρα για την προσαρμογή πρέπει να καλύπτουν τα πάντα και όχι μόνο την ενεργειακή μετάβαση».
Καταθέτοντας το «αίτημα» περί κινήτρων, επεσήμανε ότι τα κίνητρα θα πρέπει να είναι ίδια σε επίπεδο ΕΕ, ώστε να μην υπάρξουν διχασμοί και χάσματα μεταξύ των χωρών, διευκρινίζοντας ότι αν τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης διοχετευθούν στην πραγματική οικονομία, τότε η Ευρώπη θα είναι οικονομικά και πολιτικά πιο ισχυρή, επεσήμανε ο κ. Στασινόπουλος.
Σύμφωνα με τον κ. Στασινόπουλο, για να μην έχουμε τα προβλήματα του παρελθόντος, η Ελλάδα πρέπει να επενδύσει σε ένα πιο εξωστρεφές μοντέλο ανάπτυξης, με έμφαση στην ενίσχυση του μεριδίου της μεταποίησης στο ΑΕΠ το οποίο είναι χαμηλό.
Διαβάστε ακόμη:
Ισχυρές «συμμαχίες» στον διαγωνισμό για την ψηφιοποίηση στα Yποθηκοφυλακεία (pics)
Εξοικονομώ κατ’ οίκον 2021: Αυτά είναι τα 3 νέα προγράμματα τους επόμενους μήνες – Τι αλλάζει