search icon

Επιχειρήσεις

Μία σειρά διαλέξεων για τα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα

Έχει μέλλον η Δημοκρατία;

Σε μια εποχή γεμάτη μεγάλα και σημαντικά ερωτήματα, η Εθνική Τράπεζα, μέσω του Μορφωτικού της Ιδρύματος (ΜΙΕΤ), εγκαινιάζει μια νέα σειρά ετήσιων διαλέξεων στη μνήμη του Γεωργίου Ι. Μαύρου απαντώντας στην ανάγκη για αμερόληπτες και έγκυρες τοποθετήσεις. Η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει στην ενίσχυση του δημόσιου διαλόγου με σκέψεις και τοποθετήσεις κορυφαίων ομιλητών από όλο τον κόσμο, προσφέροντας σήμερα σημαντικές προοπτικές και αναλύσεις για την κοινωνία, την οικονομία και πολλούς άλλους τομείς.

Σε αυτό το πλαίσιο, η πρώτη διάλεξη είχε θέμα το Μέλλον της Δημοκρατίας, με κεντρικό ομιλητή τον Martin Wolf. Ο κορυφαίος οικονομικός αναλυτής των Financial Times, στην ομιλία του «Has Democracy a Future?», έθεσε καίρια ερωτήματα, με τα οποία καταπιάνεται και το βιβλίο του “The crisis of Democratic Capitalism” και ανέλυσε τη σημερινή κατάσταση του θεσμού της δημοκρατίας, παραθέτοντας παράλληλα χρήσιμες αναδρομές και στοιχεία γύρω από φαινόμενα όπως η δημοκρατική ύφεση, η γέννηση του δημοκρατικού καπιταλισμού, οι «δυστυχισμένες», όπως τις αναφέρει, δημοκρατίες υψηλού εισοδήματος κ.ά.

Αναφέρθηκαν εκτενώς οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο θεσμός της δημοκρατίας, ενώ εξηγήθηκε πώς η ιστορική σύζευξη δημοκρατίας και καπιταλισμού βρίσκεται σε κρίση, καθώς και πώς η παγκοσμιοποίηση και η τεχνολογική πρόοδος, παρά την ευημερία που έχουν φέρει, έχουν ταυτόχρονα ενισχύσει την κοινωνική και οικονομική ανισότητα, ευνοώντας την ανάδυση πολιτικών ανισορροπιών και λαϊκιστικών κινημάτων. Σύμφωνα με τον Wolf, η αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων απαιτεί νέες πολιτικές προσεγγίσεις και ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών για να διατηρηθούν οι ισορροπίες ανάμεσα στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Wolf ανέλυσε διεξοδικά γιατί η ισότητα και η ανεξαρτησία, τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, είναι ουσιώδεις για τη διατήρηση ενός υγιούς δημοκρατικού πολιτεύματος. Κλείνοντας την ομιλία του, ανέδειξε την ανάγκη ανανέωσης του δημοκρατικού καπιταλισμού μέσα από μια προσέγγιση που θα δίνει έμφαση στην κοινή ιδιότητα του πολίτη. Η αίσθηση ευθύνης και αλληλεγγύης μεταξύ των πολιτών αποτελεί, κατά τη γνώμη του, τη βάση για την επιβίωση και την ανάπτυξη της δημοκρατίας σε έναν ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο.

Με τη διοργάνωση και πραγματοποίηση διαλέξεων όπως η συγκεκριμένη και με ομιλητές τέτοιου βεληνεκούς, η Εθνική Τράπεζα και το Μορφωτικό της Ίδρυμα (ΜΙΕΤ), επιβεβαιώνουν και σήμερα τον ενεργό κοινωνικό τους ρόλο και τη δέσμευσή τους για συνεχή ενίσχυση του διαλόγου σε θεμελιώδη ζητήματα που επηρεάζουν τη σύγχρονη κοινωνία. Παράλληλα, φιλοδοξούν να αναδείξουν αξιόπιστες τοποθετήσεις και εκτιμήσεις, προσφέροντας στο κοινό έγκυρες απόψεις σε καίρια θέματα της εποχής.

Exit mobile version