Ισχυρά θεμέλια σε ένα διεθνές περιβάλλον μέσω οργανικής ανάπτυξης και εξαγορών και με  «καύσιμο» τις ανοικτές πιστωτικές  γραμμές συνολικού ύψους 10 δισ. ευρώ, βάζει η Metlen, ανοίγοντας τα φτερά της και για το χρηματιστήριο του Λονδίνου μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2025.

Διαγράφοντας μια εντυπωσιακή αναπτυξιακή πορεία από το 2017 μέχρι σήμερα με ραγδαία αύξηση της κερδοφορίας που στόχος είναι να σταθεροποιηθεί στην περιοχή του 1 δις. η Metlen επιλέγει ένα μεγάλο βήμα εισόδου στην Ιταλία, αντιγράφοντας το καθετοποιημένο μοντέλο ανάπτυξης που εφαρμόζει  στην Ελλάδα.

Την συγκεκριμένη αγορά όπως αποκαλύπτουν στελέχη της, η πρώην Μυτιληναίος την έχει χαρτογραφήσει και έχει  στοχεύσει σε αυτήν εξαιτίας του μεγάλου μεγέθους της, της αναπτυγμένης ενεργειακά αγοράς που διαθέτει αλλά και της ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Ελλάδα.

Όπως αναφέρθηκε χθες κατά την διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης με δημοσιογράφους από τον κ. Γιάννη Καλαφατά, επικεφαλής του τομέα ενέργειας, η Ιταλία είναι η μεγαλύτερη σε όγκο απευθείας διασυνδεδεμένη αγορά με την Ελλάδα. Για να γίνει κατανοητό, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στην χώρα μας είναι σήμερα 48 με 49 τεραβατώρες ενώ η Ιταλική αγορά έχει  250 με 300 τεραβατώρες. «Είναι μια αγορά με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά την οποία η Μetlen μελετάει εδώ και πολύ καιρό και ως προς τα θεμελιώδη μεγέθη αλλά και ως προς το περιβάλλον των διαφόρων παικτών που βρίσκονται στην ενέργεια» για να κάνει το επόμενο βήμα και να αποφασίσει το σημείο εισόδου. Η εταιρεία έχει αναπτύξει ευρέως στην γειτονική χώρα των τομέα των ΑΠΕ αναζητώντας πλέον επέκταση και στον τομέα της προμήθειας κυρίως για εμπορικούς και βιομηχανικούς πελάτες.

Το γεωγραφικό τόξο

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες αγορές στα ραντάρ της Metlen βρίσκονται η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία, η  Αυστρία και η  Κροατία, αγορές οι οποίες παρουσιάζουν ενδιαφέρον για δύο κύριους λόγους. Ο πρώτος είναι ότι υπάρχει ήδη παρουσία της εταιρείας σε αυτές καθώς διαθέτει δικά της γραφεία που είναι πλήρως στελεχωμένα για να υποστηρίξουν την επέκταση των δραστηριοτήτων της και πρόκειται επίσης για αγορές που έχουν ενδιαφέρον για τον τρόπο που είναι διασυνδεδεμένες με την Ελλάδα τόσο σε επίπεδο φυσικής διασύνδεσης όσο και σε επίπεδο τιμών. Ο δεύτερος λόγος είναι γιατί σε αυτές τις χώρες δραστηριοποιείται και στον τομέα του φυσικού αερίου οπότε μπορεί να πουλάει και ηλεκτρική ενέργεια.

Όπως διευκρινίστηκε χθες από στελέχη της Μetlen, η εταιρεία διαθέτει δραστηριότητα και στην Ελβετία από καιρό. Ωστόσο, σήμερα το ενδιαφέρον επικεντρώνεται κυρίως στην αγορά του supply trading καθώς η αγορά της Ελβετίας διαθέτει μεγάλα ταλέντα από πλευράς προσωπικού στον τομέα αυτό.

Πώς θα μπει στο LSE

Τα στελέχη της Metlen περιέγραψαν χθες αναλυτικά και το road map της εισόδου της εταιρείας στο χρηματιστήριο, η οποία προγραμματίζεται να γίνει το πρώτο εξάμηνο του 2025. Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή Στρατηγικής Συγχωνεύσεων και Εξαγορών κ. Έλενο Καραίνδρο, η Metlen θα ακολουθήσει για το dual listing το πρότυπο της 3Ε και του ΤΙΤΑΝΑ. Σε πρώτη φάση θα δημιουργηθεί μια νέα εταιρεία που θα έχει ένα μίνιμουμ μετοχικό κεφάλαιο.

Η εταιρεία αυτή θα αιτηθεί είσοδο στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και της Αθήνας, υπό τον όρο ότι θα γίνει 100% μέτοχος της Metlen SA που είναι σήμερα εισηγμένη στο Χ.Α.

Ακόμη και μετά την συναλλαγή, τα ποσοστά των μετόχων στη Metlen θα είναι αυτά που έχει σήμερα η  εισηγμένη  δηλαδή 22% ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος και 78% οι  υπόλοιποι μέτοχοι.

Όπως τονίστηκε χθες μέσα στο επόμενο 12μηνο η εταιρεία θα πάρει Επενδυτική Βαθμίδα (Investment Grade).

Η Metlen με κεφαλαιοποίηση 5 δισ. ευρώ, που ισούται με το 5% της κεφαλαιοποίησης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου,  έχει στο μετοχικό της κεφάλαιο θεσμικούς επενδυτές που κατέχουν το 52% των μετοχών της, ενώ το 78% των μετοχών της διαπραγματεύεται καθημερινά με τη ρευστότητά της να ανέρχεται στο 10% των  ημερησίων συναλλαγών.

Σημειώθηκε ότι με βάση τη σημερινή της κεφαλαιοποίηση, η εταιρεία βρίσκεται στη θέση 80 του δείκτη FTSE 100 του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, ενώ με βάση την κερδοφορία της, η θέση που της αντιστοιχεί είναι περίπου στο 50. Όπως τονίστηκε, σήμερα το P/E της Metlen στο ελληνικό Χρηματιστήριο είναι 8 ενώ το P/E στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου είναι 12, κάτι που δίνει στην εταιρεία περιθώριο αύξησης της μετοχής της κατά 50%.

Η μεταβλητότητα του ΤΤF

Σε ό,τι αφορά την πορεία του φυσικού αερίου αλλά και τις τιμές του  ΤΤF, στελέχη της Μυτιληναίος δήλωσαν χθες ότι είναι αυτοκτονικό να προσπαθεί κανείς να κάνει δουλειά με βάση τις διακυμάνσεις στον διεθνή κόμβο συναλλαγών. Όπως ειπώθηκε το TTF κινείται άλλοτε ανοδικά κι άλλοτε καθοδικά χωρίς να μπορεί κανείς να κάνει μια ασφαλή πρόβλεψη για το μέλλον. Όπως αναφέρθηκε η Metlen έχει επιλέξει το μοντέλο της καθετοποίησης ακριβώς για να αντιμετωπίσει τις αβεβαιότητες των τιμών. «Το χαρακτηριστικό της εποχής,  είναι η επιστροφή στα θεμελιώδη, δηλαδή να είσαι καθετοποιημένος και να έχεις πελατειακή βάση.  Σε εποχές αβεβαιότητας για να μείνεις στην αγορά απαιτείται ανταγωνιστικότητα ως προς το κόστος και ευελιξία».

Εκτίμησε ότι το φυσικό αέριο θα παραμένει ως βασικός πυλώνας της αγοράς ηλεκτρισμού τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη για πολλά χρόνια, εξασφαλίζοντας στην ευστάθεια του συστήματος, την ενεργειακή ασφάλεια και τις εφεδρείες και σημείωσε ότι ακόμη και η αποθήκευση δεν μπορεί να κάνει τίποτα σε ένα σύστημα που είναι γεμάτο από στοχαστικές ΑΠΕ.

Η αγορά προμήθειας θα ανοίξει

Μιλώντας για την ελληνική αγορά ο κ. Καλαφατάς άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για νέες εξαγορές δεδομένου ότι η εταιρεία επιδιώκει έως το 2026 ένα μερίδιο αγοράς 30%. Όπως εξήγησε οι ιδιώτες πάροχοι μπήκαν στην αγορά πριν λίγα χρόνια και πήραν το 30% «σχετικά» (όπως τόνισε) εύκολα. Για να φτάσει η αγορά σε αυτά τα επίπεδα και να συνεχίσει να  ανακυκλώνει αυτό το ποσοστό κάτι σημαίνει, αποδίδοντας την στασιμότητα και στην αδράνεια που  υπήρξε όλα αυτά τα χρόνια από την πλευρά των παρόχων. «Τώρα έχουμε ξυπνήσει και ξέρουμε τί πρέπει να κάνουμε. Αργά ή γρήγορα η αγορά θα ανοίξει και οι προμηθευτές θα δουν μια μεγαλύτερη πίτα της αγοράς». Εκεί όπως ανέφερε θα πέσεις μοιραία στο μεγάλο παίκτη της αγοράς τη ΔΕΗ, η οποία εσχάτως κάνει και εμπορικά σωστές κινήσεις για να θωρακίσει την θέση της, έχοντας όμως ένα μερίδιο 70%. Όπως μάλιστα επισήμανε το στέλεχος της Metlen δεν υπάρχει καμία άλλη αγορά παγκοσμίως που ο κυρίαρχος παίκτης να κατάφερε να μείνει για πάντα με αυτό το ποσοστό. «Αυτό δεν σημαίνει αυτοδίκαια ότι θα γίνει κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα αλλά ούτε και ότι μπορούμε να είμαστε για πάντα το ίδιο φωτεινό παράδειγμα» είπε και πρόσθεσε. «Το μερίδιο αυτό μπορεί να ανατραπεί και οι πάροχοι να κάνουμε αυτά που πρέπει για να φτάσουμε εκεί».

Έξυπνους μετρητές

Για  τους έξυπνους μετρητές η Metlen έχει ξεκινήσει ήδη το πιλοτικό πρόγραμμα με στόχο να είναι έτοιμη να προσφέρει τους πρώτους 1.000 έως 1.500 μετρητές μέχρι το τέλος τους έτους με στόχο το 2025 οι έξυπνοι μετρητές να είναι σε πλήρη λειτουργία και η εταιρεία να μπορεί να προσφέρει στους καταναλωτές τις ανάλογες υπηρεσίες.

Τα ντεσού των αιολικών

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε χθες η  τοποθέτηση που έκανε ο επικεφαλής της ενέργειας σε σχέση με την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας. Όπως είπε τα αιολικά είναι μία τεχνολογία που υπάρχει σήμερα αλλά είναι δύσκολη περίπτωση σε σχέση με τα Solar. Από τις μελέτες και τις μετρήσεις που πρέπει να κάνει ο επενδυτής μέχρι το χωροταξικό  και τις κατάλληλες τοποθεσίες που πρέπει να επιλέξει κανείς  για να εγκαταστήσει ανεμογεννήτριες. Το δεύτερο που έχει να κάνει με την αιολική ενέργεια συνδέεται με το κόστος. Μια τελευταία εξέλιξη που έχει αγορά της αιολικής ενέργειας είναι η είσοδος στο παιχνίδι της Κίνας στον τομέα της κατασκευής ανεμογεννητριών, παράγοντας εξοπλισμό πολύ καλής ποιότητας με πολύ ανταγωνιστικό κόστος. «Αν στον τομέα αυτό δούμε ριζικές αλλαγές ως προς το κόστος προμήθειας,  τότε τα αιολικά πάρκα μπορούν να ξαναμπούν στην αγορά ως εξαιρετικά ανταγωνιστική τεχνολογία» λένε στα στελέχη της Metlen.

Ειδική αναφορά έκαναν χθες τα στελέχη της εταιρείας στην περίπτωση του Καναδά στην οποία η Metlen έχει μπει πολύ δυναμικά και είναι μια αγορά που έχει αναπτύξει σε πολύ μεγάλο βαθμό την υδροηλεκτρική ενέργεια η οποία καλύπτει πάνω από το 65% της ζήτησης με τα φωτοβολταϊκά να καταλαμβάνουν με τα βίας το 1% σε επίπεδο διείσδυσης. Όπως αναφέρθηκε ο Καναδάς έχει την πολυτέλεια να ελέγχει των αριθμό των ηλιακών πάρκων για να μη διαλύσει την αγορά.

Διαβάστε ακόμη 

Airbnb: Αφήνουν «φέσια» 3.500 ευρώ για… τηλεφωνικές κλήσεις στο εξωτερικό

Οικογένεια Βάρδη: Στο σφυρί το «κτήμα» των 8 στρεμμάτων στην Κηφισιά (pics)

Μέσω «εξωτερικού» η ανάπτυξη των ελληνικών τραπεζών

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ