Σε ένα στρατηγικό κόμβο μεταλλουργίας και κρίσιμων πρώτων υλών στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης μετεξελίσσονται οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις της Metlen στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας.

Στο δρόμο που έχει χαράξει η ελληνική βιομηχανία για να αναπτυχθεί στον τομέα των κρίσιμων μετάλλων, η Metlen δια του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου κ. Βαγγέλη Μυτιληναίου ανακοίνωσε χθες την επέκταση στο Γερμάνιο και το Σκάνδιο που αποτελούν παραπροϊόντα του βωξίτη. Για τα δύο αυτά προιόντα η Metlen σκοπεύει να ξεκινήσει όπως δήλωσε δύο νέα πιλοτικά προγράμματα όπως έκανε αντίστοιχα και με το Γάλλιο.

Την σημασία για την Ευρωπαϊκή επιτροπή της μεγάλης και σημαντικής αυτής επένδυσης που εξασφαλίζει την στρατηγική αυτονομία της σε κρίσιμες πρώτης ύλες επικύρωσε χθες με την επίσκεψη του στο Αλουμινίου της Ελλάδας ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος Ευρωπαΐκής Επιτροπής Στεφάν Σεζουρνέ αρμόδιος για θέματα ευημερίας και βιομηχανικής στρατηγικής. Προχθές έγινε γνωστό ότι η επένδυση της Metlen για την παραγωγή γαλλίου θα ενταχθεί στον κατάλογο των στρατηγικών έργων για τις κρίσιμες πρώτες ύλες (CRMA) της ΕΕ που  αποτελεί την μοναδική ελληνική επένδυση που περιλαμβάνεται στην ευρωπαΐκή λίστα.

Γιατί επιλέξαμε την Metlen

Παρουσία και του υπουργού Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκου, ο κ. Σεζουρνέ μίλησε με πολύ εγκωμιαστικά λόγια για την επένδυση της ελληνικής βιομηχανίας. «Διαλέξαμε αυτό το έργο γιατί έτσι θα μπορούμε να καλύψουμε το 30% της ευρωπαϊκής παραγωγής, των ευρωπαϊκών αναγκών» δήλωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, επισημαίνοντας ότι σήμερα η Ευρώπη εξαρτάται για το Γάλλιο κατά 98% από εξαγωγές εκτός της ηπείρου, σε ότι έχει να κάνει με τα διάφορα προϊόντα εξόρυξης, ενώ για την αλουμίνα εξαρτάται κατά 87% πάλι από ξένες πηγές, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι μεγάλη μας επιθυμία να στηρίξουμε αυτό το έργο, είπε ο κ. Σεζουρνέ και πρόσθεσε ότι σε συνεργασία και με τον Έλληνα Επίτροπο Μεταφορών κ. Απόστολο Τζιτζικώστα επιδιώκει να υποστηρίξει και να εγκρίνει την στήριξη και για τα τρία έργα (Γερμάνιο, Σκάνδιο και Γάλλιο).

Ωστόσο στην βιομηχανία κρατούν μικρό καλάθι. Αρμόδιες πηγές τονίζουν ότι η ευρωπαϊκή πολιτική στον τομέα των επιδοτήσεων είναι περίπλοκη και αφορά κυρίως τη χρηματοδότηση μέσω ταμείων όπως το Innovation Fund, γεγονός που καθιστά δύσκολη την εξασφάλιση των αναγκαίων κεφαλαίων. Η βιομηχανία αντιμετωπίζει το θέμα με την οπτική του αμερικανικού Inflation Reduction Act (IRA), όπου οι επενδύσεις σε κρίσιμες πρώτες ύλες θα κρίνονται κατά προτεραιότητα και θα επιδοτούνται άμεσα.

 

«Δείξτε προσοχή στο ενεργειακό κόστος»

«Έχουν περάσει πάνω από 3 χρόνια που προσπαθούμε να καλέσουμε έναν Επίτροπο από τις Βρυξέλλες να έρθει να επισκεφθεί το εργοστάσιό μας, να του εξηγήσουμε τι κάνουμε εδώ, πώς το κάνουμε και πώς βλέπουμε το μέλλον» επισήμανε  ο κ. Μυτιληναίος καλωσορίζοντας τον ευρωπαίο αξιωματούχο. Όπως είπε, ήρθε στην Ελλάδα για να δει πώς πρόκειται να παραχθεί το Γάλλιο που έχει τόσο μεγάλη ανάγκη η Ευρώπη. «Θέλω να τονίσω ότι σε αυτό το εργοστάσιο βρισκόμαστε πάντα στην πλευρά της καινοτομίας, πάντα στην πρώτη γραμμή της ανταγωνιστικότητας, που είναι ακριβώς και το χαρτοφυλάκιό σας, Επίτροπε: βιωσιμότητα – απανθρακοποίηση και ανταγωνιστικότητα. Αλλά επιτρέψτε μου να σας πω κάτι: ανταγωνιστικότητα για ένα εργοστάσιο μεταλλουργίας στην Ευρώπη σημαίνει ενέργεια. Και η ενέργεια είναι ένα ζήτημα που μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει την προσοχή που του αρμόζει από την Επιτροπή. Γι’ αυτό, με την παρουσία σας εδώ –για την οποία σας ευχαριστώ θερμά– σας ζητώ να χρησιμοποιήσετε όλη σας τη δύναμη και την επιρροή ώστε να αλλάξει η νοοτροπία της Επιτροπής και να αλλάξει η βιομηχανία». Όπως τόνιζαν χθες αρμόδιες πηγές η Κομισιόν συνεχίζει να βλέπει κοντόφθαλμα το φυσικό αέριο θεωρώντας ότι αποτελεί προσωρινή λύση και για αυτό δεν το επιδοτεί. Παρά το γεγονός όπως τονίζουν ότι είναι η μόνη εφικτή επιλογή όταν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας δεν επαρκούν. Η άποψη αυτή όπως λένε κινδυνεύει να διώξει τις ενεργοβόρες μονάδες από την Ευρώπη προς χώρες όπου η ενέργεια προέρχεται από μονάδες άνθρακα, όπως η Ινδία και η Αυστραλία.

Θεσμικό πλαίσιο

Την θέση της κυβέρνησης ότι η παραγωγή γαλλίου είναι μία επένδυση στρατηγικού και εμβληματικού χαρακτήρα για την ελληνική, αλλά και συνολικά για την ευρωπαϊκή οικονομία δήλωσε χθες και ο υπουργός ανάπτυξης. Όπως είπε, ο κ. Θεοδωρικάκος το υπουργείο  Ανάπτυξης υποστηρίζει εμπράκτως αυτή την επένδυση, καθώς το τελευταίο διάστημα νομοθέτησε και δημιούργησε το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο για τις επενδύσεις σε κρίσιμες πρώτες ύλες στη χώρα μας και η αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Ανάπτυξης έχει ήδη χαρακτηρίσει τη συγκεκριμένη επένδυση εμβληματική. Ταυτόχρονα, είναι σε πλήρη εξέλιξη όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για να υποστηριχθεί και με απόφαση της διυπουργικής επιτροπής των στρατηγικών επενδύσεων. «Είναι σαφές ότι η ενίσχυση της βιομηχανίας είναι κρίσιμη προτεραιότητα για τη διαμόρφωση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για την οικονομία μας. Αποτελεί εθνική αναγκαιότητα γιατί μόνο έτσι μπορούμε να επιτύχουμε η οικονομική ανάπτυξη να είναι βιώσιμη και ανθεκτική, να αφορά όλες τις περιοχές της Ελλάδας και να είναι μια ανάπτυξη ισόρροπη».είπε.

Η πρόσφατη ένταξη του καθετοποιημένου έργου της Metlen  – που περιλαμβάνει την εξόρυξη βωξίτη, την επέκταση της μονάδας αλουμίνας και την παραγωγή 50 ΜΤ γαλλίου ετησίως – στον κατάλογο των 47 Στρατηγικών Έργων του CRMA (από τα 170 υποψήφια), καταδεικνύει την κρίσιμη σημασία των υλικών αυτών για την ευρωπαϊκή βιομηχανική αυτάρκεια και την ασφάλεια εφοδιασμού.

Η αναγνώριση αυτή κατά την εταιρεία ανοίγει τον δρόμο για ταχύτερες αδειοδοτήσεις, πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ και ενισχυμένη θεσμική υποστήριξη, καθιστώντας την επένδυση σημείο αναφοράς για τον νέο βιομηχανικό χάρτη της Ευρώπης.

Διαβάστε ακόμη 

Ο πλανήτης προετοιμάζεται για το νέο κύμα δασμών του Τραμπ (γράφημα)

«Παγώνουν» για ένα χρόνο τα επιτόκια για τις ρυθμισμένες δόσεις στην ΑΑΔΕ

ΤΙΤΑΝ: Τα 300 εκατ. των επενδύσεων, τα data centers της AWS και οι προσδοκίες για νέο ρεκόρ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα