search icon

Επιχειρήσεις

Mε Άκτωρ και Τέρνα οι πρώτες κατεδαφίσεις 72 κόκκινων σπιτιών στις πυρόπληκτες περιοχές

Στις δωρεές δύο μεγάλων τεχνικών εταιρειών, θα στηριχθεί σε πρώτη φάση το υπουργείο Υποδομών για να υλοποιήσει το δύσκολο έργο της κατεδάφισης

της Μαριάννας Τζάννε

Στις δωρεές δύο μεγάλων τεχνικών εταιρειών, θα στηριχθεί σε πρώτη φάση το υπουργείο Υποδομών για να υλοποιήσει το δύσκολο έργο της κατεδάφισης των κτιρίων που έχουν χαρακτηριστεί ακατάλληλα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Ιουλίου. Με απόφαση που αναρτήθηκε στην Διαύγεια, η εταιρεία Άκτωρ ΑΤΕ θα υλοποιήσει τις κατεδαφίσεις στην Ανατολική Αττική (δήμους Μαραθώνα, Νέας Μάκρης και Ραφήνας-Πικερμίου ) ενώ με δεύτερη απόφαση που θα δημοσιευτεί τις επόμενες μέρες την Δυτική Αττική (Κινέτα, Άγιοι Θεόδωροι) θα αναλάβει η εταιρεία Τέρνα.

Το υπουργείο έχει απευθυνθεί και σε άλλες τεχνικές εταιρείες και αναμένει τις προσφορές τους.

Οι πρώτες κατεδαφίσεις παρουσία του υπουργού Υποδομών Χρίστου Σπίρτζη και του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου κ. Θάνου Βούρδα, ξεκίνησαν χθες από το Κόκκινο Λιμανάκι στο Μάτι και προβλέπουν σε πρώτη φάση στην Ανατολική Αττική την κατεδάφιση 72 κατεστραμμένων κτιρίων. Πρόκειται για κτίρια με οριστικά πρωτόκολλα επικινδύνως ετοιμόρροπων κτισμάτων, τα οποία έχουν και την συναίνεση των ιδιοκτητών τους για να γκρεμιστούν. Οι σχετικές αποφάσεις έχουν κοινοποιηθεί στις αρμόδιες πολεοδομίες ενώ έχουν ενημερωθεί και οι αστυνομικές αρχές.

Ο συνολικός αριθμός των κόκκινων κτιρίων αναμένεται να οριστικοποιηθεί προς το τέλος του μήνα, καθώς μέχρι τότε προβλέπεται να ολοκληρωθεί ο τρίτος και τελευταίος έλεγχος των κτισμάτων που καταστράφηκαν από την φωτιά από τριμελή Επιτροπή μηχανικών της Διεύθυνσης Φυσικών Καταστροφών του υπουργείου. Κατά τον αρχικό έλεγχο κόκκινα είχαν χαρτατηριστεί 1.200 σπίτια σε Κινέτα, Μάτι, Ραφήνα, Μαραθώνα, Ωρωπό, Πεντέλη και Αγίους Θεοδώρους. Όμως κάποια από τα σπίτια που αρχικά ήταν κόκκινα στην πορεία των ελέγχων βγήκαν κίτρινα και αντίστοιχα κάποια που χαρακτηρίστηκαν κίτρινα, βγήκαν κόκκινα. Η οριστική επομένως λίστα είναι υπό διαμόρφωση.

Το έργο το συνεργείων, όπως εξηγεί στο newmoney ο κ. Βούρδας δεν είναι εύκολο καθώς υπάρχουν τριώροφα κτίρια, στα οποία έχει καταστραφεί μόνο ο τρίτος όροφος και σε αυτή την περίπτωση οι παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν μόνο με κομπρεσέρ ενώ δυσκολίες υπάρχουν και για τα κτίσματα με αμίαντο. Σε όσα έχει καεί το επικίνδυνο υλικό, τα μπάζα θα συγκεντρωθούν σε ειδικούς κλοβούς και θα φύγουν για επεξεργασία σε εξειδικευμένους χώρους στο εξωτερικό. Σε όσα κτίσματα δεν έχει καεί ο αμύαντος θα πρέπει πρώτα να αποξηλωθεί και στην συνέχεια να γίνει η κατεδάφιση. Για παράδειγμα, στο Κόκκινο Λιμανάκι από τα 12 σπίτια που είναι προς κατεδάφιση, τα 8 είναι με αμύαντο. Όλα τα υλικά κατεδάφισης προβλέπεται να μεταφερθούν σε κέντρα διαλογής αδρανών υλικών.

Οι εργασίες κατεδάφισης επικίνδυνων κτιρίων, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Ιουλίου και για λόγους δημόσιας ασφάλειας, υλοποιούνται από το υπουργείο Υποδομών.

Με βάση την υπουργική απόφαση Σπίρτζη που υπογράφτηκε την προοηγούμενη εβδομάδα, οι εργολαβίες περιλαμβάνουν τις εργασίες κατεδάφισης, συλλογής, απομάκρυνσης και εναλλακτικής διαχείρισης των προϊόντων κατεδαφίσεων των χαρακτηρισθέντων, από τις αρμόδιες υπηρεσίες, επικινδύνως ετοιμόρροπων κτισμάτων στις πληγείσες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας της Ανατολικής Αττικής. Θα ακολουθήσει αντίστοιχη απόφαση και για την Δυτική Αττική.

Exit mobile version