search icon

Επιχειρήσεις

MBC Group: Ποιος ισχυρός άνδρας βρίσκεται πίσω από τον όμιλο που επένδυσε στον ΑΝΤΕΝΝΑ (pics)

Τα τελευταία τριάντα χρόνια, ο όμιλος MBC λειτουργεί πάνω από 17 δορυφορικά τηλεοπτικά κανάλια ελεύθερης εμβέλειας και μια on demand υπηρεσία online streaming - Ο Όμιλος MBC αποκτά το 30% του ΑΝΤΕΝΝΑ – Επενδύσεις ύψους €225 εκατ. στην Ελλάδα

O κολοσσός των μέσων μαζικής ενημέρωσης, ο οποίος εισήλθε μέσω της εξαγοράς του 30% του μετοχικού κεφαλαίου του ομίλου Αντέννα είναι ένας κορυφαίος μιντιακός όμιλος, ο οποίος έχει ισχυρό μετοχικό μέτωπο στην κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας.

Το ταξίδι της εταιρείας αυτής ξεκίνησε πριν από περίπου 30 χρόνια στο Λονδίνο, το 1991, ενώ πριν από είκοσι χρόνια μετέφερε την έδρα της στο Ντουμπάι (Dubai Media City).

Τα τελευταία τριάντα χρόνια, ο όμιλος MBC λειτουργεί πάνω από 17 δορυφορικά τηλεοπτικά κανάλια ελεύθερης εμβέλειας και μια on demand υπηρεσία online streaming. Ο τηλεοπτικός βραχίονας της MBC, MBC TV, εκπέμπει μέσω των δορυφόρων Arabsat και Nilesat, με την εταιρεία να απασχολεί περισσότερα από 1.800 μέλη του προσωπικού της παγκοσμίως.

Ο δισεκατομμυριούχος CEO και η σχέση του με τον πρώην βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Φαχντ ιμπ Αμπντ Αλ-Αζίζ

Γεννημένος το 1962, ο Γουαλίντ μπιν Ιμπραήμ αλ Ιμπραήμ, μεγάλωσε σε μια πλούσια και σημαντική αραβική οικογένεια, ενώ η αδελφή του, Ζανχάρα μπιν Ιμπραήμ αλ Ιμπραήμ, υπήρξε η μοναδική σύζυγος του αείμνηστου βασιλιά Φαχντ ιμπ Αμπντ Αλ-Αζίζ.

Σύμφωνα με το Forbes, η καθαρή αξία του Γουαλίντ μπιν Ιμπραήμ αλ Ιμπραήμ ανερχόταν σε 2,9 δισ. δολάρια το 2009, κέρδη που έχουν αποκτηθεί κυρίως από επενδύσεις σε διάφορα ενημερωτικά δίκτυα, συμπεριλαμβανομένου και του ομίλου του MBC.

Το 1991, μαζί με τον Σαλέχ Καμάλ, εγκαινίασαν τον πρώτο ανεξάρτητο αραβικό δορυφορικό τηλεοπτικό σταθμό MBC, του οποίου σκοπός ήταν να εκφράζει τις απόψεις της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας. Έναν χρόνο αργότερα, το MBC εξαγόρασε την United Press International, όταν κήρυξε  χρεοκοπία εξαγοράζοντάς την για το αστρονομικό ποσό εκείνης της εποχής των 3,95 εκατ. δολαρίων, προκειμένου να ενισχύσει το εύρος της αναμετάδοσης των ειδήσεων.

Ο Αλ Ιμπραήμ ξεκίνησε επίσης το διεθνές αραβικό τηλεοπτικό κανάλι ειδήσεων, Al Arabiya, τον Φεβρουάριο του 2003, με στόχο να αποτελέσει μια εναλλακτική λύση του δικτύου Al Jazeera. Δήλωσε ότι ο στόχος του για το Al Arabiya ήταν να μετουσιωθεί ως το CNN του Al Jazeera. Μέσω αυτής της θέσης, το Al Arabiya θεωρήθηκε ότι θα ήταν ένα τηλεοπτικό κανάλι που θα ήταν ψύχραιμο, επαγγελματικό, παρέχοντας αντικειμενικό ρεπορτάζ.

Το 2018, η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας κανόνισε να αποκτήσει το 60% του MBC, αφήνοντας το υπόλοιπο 40% της εταιρείας στα χέρια του Αλ Ιμπραήμ. Ο όμιλος MBC ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι ο Αλ Ιμπραήμ θα διατηρήσει το μερίδιό του ως πρόεδρος.

Την τελευταία πενταετία, ο σταθμός εισήγαγε διάφορα κανάλια κινηματογραφικών ταινιών και αραβικών τηλεοπτικών σειρών, συμπεριλαμβανομένων των MBC 2, MBC 3 και MBC 4, ενώ το 2019  εγκαινιάστηκαν δύο ακόμη κανάλια. Το ένα από αυτά είναι το MBC Persia, το οποίο μεταδίδει ταινίες του Χόλιγουντ με περσικούς υπότιτλους, και το άλλο είναι το MBC Action, το οποίο προβάλλει ταινίες δράσης.

Παρά το γεγονός ότι ο Αλ Ιμπραήμ είναι ευρέως γνωστός ως ιδιοκτήτης του MBC, διεθνή μέσα αναφέρουν ότι το 50%  των κερδών του MBC ανήκε στον νεότερο γιο του αείμνηστου βασιλιά Φαχντ και ανιψιό του, Αμπντουλαζίζ μπιν Φαχντ, ενώ φέρεται να είναι εκείνος βάσει του οποίου λειτουργεί ο σταθμός, τόσο διεκπεραιωτικά όσο και ιδεολογικά.

Διαβάστε ακόμα:

Ο πυρηνικός συναγερμός γκρεμίζει τις ευρωαγορές, σε κλοιό πωλητών το Χρηματιστήριο της Αθήνας (upd)

JP Morgan: Κόλαφος οι κυρώσεις για τη ρωσική οικονομία

Μπαίνει στις ράγες από τον όμιλο Κοπελούζου το πρότζεκτ-μαμούθ της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας- Αιγύπτου ύψους 3,5 δισ.

Exit mobile version