search icon

Επιχειρήσεις

Μαρκ Ζούκερμπεργκ: Η αποκάλυψη για τη δημιουργία του Facebook και αυτό που ψάχνει στους υποψήφιους υπαλλήλους του

Η στρατηγική και οι προτεραιότητες του Mr. Facebook ρίχνουν φως σε κάποιες από τις πλέον αμφιλεγόμενες αποφάσεις που κλήθηκε να πάρει από τη θέση του επικεφαλής του τεχνολογικού κολοσσού

Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν την ιστορία του Facebook μέσα από την εκδοχή της ταινίας του Ντέιβιντ Φίντσερ «The social Network», σύμφωνα με την οποία το μέσο κοινωνικής δικτύωσης δημιουργήθηκε από έναν φοιτητή του Χάρβαρντ που έψαχνε έναν τρόπο για να προσεγγίσει τα κορίτσια.

Ωστόσο, όπως δηλώνει ο ίδιος ο ιδρυτής του, αυτή δεν είναι η ακριβής εκδοχή της ιστορίας.

Σε ένα πρόσφατο επεισόδιο του «Lex Fridman Podcast», o CEO του Meta είπε ότι το αρχικό ερέθισμα για να ξεκινήσει το Facebook το 2004, δεν προήλθε από το γεγονός ότι παράτησε το κολέγιο ή εγκατέλειψε κάποιο από τα ενδιαφέροντά του. Προέκυψε μάλλον από τις  προσωπικές σχέσεις που δημιούργησε όσο ήταν ακόμη στο σχολείο.

Το με ποιον κάνεις παρέα και περνάς χρόνο στο κολέγιο, είπε ο Ζούκερμπεργκ, είναι «η πιο σημαντική απόφαση» που μπορεί να πάρει ένας φοιτητής στην πανεπιστημιούπολη. «Ταυτίζεσαι με τους  ανθρώπους με τους οποίους συναναστρέφεσαι», εξήγησε. «Πιστεύω ότι οι άνθρωποι επικεντρώνονται κυρίως στους στόχους τους και ίσως δεν ασχολούνται αρκετά με τις σχέσεις τους με τους ανθρώπους που συναναστρέφονται.

Όπως αναφέρει το CNBC, o Ζούκερμπεργκ γνώρισε τους συνιδρυτές του Facebook -τον Εντουάρντο Σάβεριν, τον Ντάστιν Μόσκοβιτς, τον Κρις Χιουζ,  και τον Άντριου ΜακΚόλουμ- όταν και οι πέντε ήταν φοιτητές στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Η επιχείρησή τους έφερε επανάσταση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έγινε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο. Σημειώνεται ότι η κεφαλαιοποίηση της Meta ανέρχεται στα 582,58 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο «γρίφος» της πρόσληψης

Η παρέα τελικά διαλύθηκε όχι και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όπως περιγράφεται γλαφυρά και στην ταινία. Αλλά ο Ζούκερμπεργκ είπε στο podcast ότι εξακολουθεί την προσπάθεια να δίνει προτεραιότητα στις σχέσεις έναντι των στόχων του. Μάλιστα όπως αποκάλυψε αυτό είναι και το κριτήριο με το οποίο επιλέγει το προσωπικό του. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά,  όταν αξιολογεί έναν υποψήφιο υπάλληλο, αντιστρέφει τους ρόλους και φαντάζεται πώς θα ήταν εάν εργάζονταν ο ίδιος για αυτόν, αντί να είναι το αφεντικό του.

«Θα προσλάβω κάποιον να δουλέψει για μένα μόνο αν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου να δουλεύει για αυτόν», είπε.

Ο CEO της Meta είπε ότι με την εν λόγω στρατηγική δημιουργεί ένα περιβάλλον εργασίας που είναι και πιο συνεκτικό και πιο παραγωγικό: Εάν εργάζεστε με ανθρώπους που έχουν τις ίδιες αξίες με εσας σε ανθρώπινο επίπεδο, θα είναι πιο πιθανό να επιτύχετε ευκολότερα και από κοινού  τους εργασιακούς σας στόχους.
Η προτεραιότητα των σχέσεων έναντι των στόχων θα μπορούσε ενδεχομένως  να εξηγήσει μερικές από τις πιο αμφιλεγόμενες αποφάσεις του Ζούκερμπεργκ στο τιμόνι της Meta. Για παράδειγμα, σε ένα σημείωμα που διέρρευσε το 2016, ο Ζούκερμπεργκ υπερασπίστηκε το τότε μέλος του διοικητικού συμβουλίου Πίτερ Τιλ, σημαντικό χορηγό της προεδρικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ το 2016.

Ο Ζούκερμπεργκ ανέφερε ότι η διατήρηση του Τιλ στο διοικητικό συμβούλιο ήταν πιο σημαντική από τις όποιες αρνητικές αντιδράσεις, υποστηρίζοντας ότι το Facebook «δεν μπορεί να να λέει ότι ενδιαφέρεται για τη διαφορετικότητα και στη συνέχεια να αποκλείει σχεδόν τη μισή χώρα επειδή υποστηρίζει έναν συγκεκριμένο πολιτικό υποψήφιο».

Πολλοί από τους επικριτές του πιστεύουν ότι η ψήφος εμπιστοσύνης στον Τιλ, έναν από τους πρώτους επενδυτές του Facebook, μπορεί να επηρέασε τον τρόπο με τον οποίο το Facebook αντιμετώπισε -ή αγνόησε- την παραπληροφόρηση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης πριν από τις εκλογές του 2016 και του 2020.

Το 2019, η Wall Street Journal σε έρευνά της αποκάλυψε ότι ο Τιλ πίεσε τον Ζούκερμπεργκ ώστε να μην πραγματοποιεί ελέγχους στις πολιτικές διαφημίσεις στην πλατφόρμα του. Εκείνη τη χρονιά, τρία μέλη του διοικητικού συμβουλίου αποχώρησαν από την εταιρεία. Τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές επέκριναν τον τρόπο με τον οποίο το Facebook διαχειρίζεται το περιεχόμενο στην πλατφόρμα του.

Διαβάστε ακόμα:

Ελληνική οικονομία: Τι φέρνει και τι σημαίνει η απρόσμενη αναβάθμιση από τη DBRS

Μέτρα στήριξης: 9+2 παρεμβάσεις για τα ευάλωτα νοικοκυριά και τη μεσαία τάξη (vid)

Κωστής Παπαδημητρακόπουλος: Μετά το σκάνδαλο της Globo, μπαίνει στο στόχαστρο των πλειστηριασμών

Exit mobile version