search icon

Επιχειρήσεις

Μαρινόπουλος: Στην κόψη κινείται η συμφωνία διάσωσης

Η καθυστέρηση της Δικαιοσύνης και οι κίνδυνοι που δημιουργούνται

Σε μαρτύριο της σταγόνας για ολόκληρη την αγορά εξελίσσεται το πολύκροτο ντιλ μεταξύ της Σκλαβενίτης και των πιστωτών για τη διάσωση της Μαρινόπουλος, τη μεγαλύτερη που έχει συμφωνηθεί για εταιρεία στην ιστορία του ελληνικού επιχειρείν. Η δικαστική απόφαση αργεί πλέον επικίνδυνα και όλοι προειδοποιούν πως εάν δεν υπάρξει εξέλιξη ως το τέλος του μήνα τότε η συμφωνία κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα την ώρα που ήδη το ποσό της ενδιάμεσης χρηματοδότησης που είχε συμφωνηθεί για να αποφευχθεί ένα «κανόνι» 1,8 δισ ευρώ που θα συμπαρέσυρε ένα μεγάλο κομμάτι της αγοράς και για τις τρέχουσες ανάγκες του ομίλου έχουν σχεδόν εξαντληθεί.

Ήδη οι 10.800 άμεσα εργαζόμενοι της Μαρινόπουλος πληρώθηκαν μόνο ένα μέρος του μισθού τους για το Δεκέμβριο, και αυτό απ’ τις εισπράξεις των καταστημάτων, ενώ ως τότε εξοφλούνταν κανονικά λόγω και των χρημάτων που εξασφάλιζε η ενδιάμεση χρηματοδότηση ύψους 80 εκατ. Ευρώ (55 εκατ. ευρώ οι τράπεζες, 15 εκατ. ευρώ η Σκλαβενίτης και 10 εκατ. ευρώ ο Μαρινόπουλος).

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο εξυγίανσης είχε κατατεθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο, συζητήθηκε στα μέσα Οκτωβρίου και ορίστηκε δικαστικός εισηγητής μόλις το Δεκέμβριο! Ως εκ τούτου η απόφαση ακόμα αναμένεται αν και ο αρχικός σχεδιασμός έλεγε για πριν τα Χριστούγεννα…Την ίδια ώρα όμως το σχέδιο που έχει υπογραφεί μεταξύ των μερών ορίζει την 14η Φεβρουαρίου 2017 ως την ημερομηνία που θα πρέπει να έχουν ρυθμιστεί όλες οι λεπτομέρειες ώστε να ξεκινήσει και ο μετασχηματισμός και η αναδιάρθρωση του ομίλου. Και ο χρόνος πλέον μετρά επικίνδυνα αντίστροφα!

Η οικογένεια Σκλαβενίτη

Κύκλοι της οικογένειας Σκλαβενίτη εκτιμούν ότι η δικαστική απόφαση μπορεί να βγει εντός του μήνα και άρα έστω και στο παρά πέντε να κλείσει η συμφωνία. Θεωρούν σίγουροι δε πως παρά τη σημερινή εικόνα εγκατάλειψης και τις μεγάλες ζημιές που συνεχίζουν και «γράφονται» κάθε μήνα (περίπου 25 εκατ. ευρώ το μήνα) το στοίχημα της ανάκαμψης της Μαρινόπουλος δεν έχει χαθεί και ότι η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί όταν εκδοθεί η δικαστική απόφαση και δρομολογηθεί η υλοποίηση της συμφωνίας με ένταξη του δικτύου στη Σκλαβενίτης.

Στο μεταξύ τα περισσότερα καταστήματα του δικτύου παρουσιάζουν εικόνα ερήμωσης και εγκατάλειψης: ελάχιστα προϊόντα στα ράφια, ελάχιστοι υπάλληλοι και καθόλου πελάτες. Στα κεντρικά καταστήματα δε, που εφοδιάζονται από τον Σκλαβενίτη, γίνονται διαχειριστικές κινήσεις ώστε η τροφοδοσία να γίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

«Κανένας δεν θέλει, μεταξύ αυτών και η κυβέρνηση, να σκάσει ένα τέτοιο κανόνι στην αγορά, όταν η κατάσταση στην ελληνική οικονομίας είναι ήδη ρευστή. Όλοι θα προσπαθήσουν να κάνουν τα πάντα για να κλείσει η συμφωνία και να μην προκληθεί επιπλέον ζημιά 1,8 δισ. ευρώ» σημειώνουν αναλυτές.

Το σχέδιο

Με βάση το αρχικό business plan που έχουν καταστρώσει οι πιστώτριες τράπεζες με τη διοίκηση της Σκλαβενίτης, προβλέπεται ότι μέσα στην επόμενη διετία το δίκτυο της θα ξεπεράσει σε πωλήσεις το 1 δισ. ευρώ, ανακτώντας το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων που έκανε στο τέλος του 2015. Επιπλέον, μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας έχει συμφωνηθεί μεταξύ Σκλαβενίτη και τραπεζών να γίνει αναδιάρθρωση του υφιστάμενου τραπεζικού δανεισμού της νέας εταιρείας, όπως θα έχει προκύψει από τη μεταφορά των υποχρεώσεων. Επιπλέον, η νέα εταιρεία θα ενισχυθεί με 362 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες με εγγύση του Σκλαβενίτη και παράλληλα θα λάβει ακόμη 125 εκατ. ευρώ από τον ίδιο τον Σκλαβενίτη, προκειμένου να εξοφληθουν οι προμηθευτές.

Exit mobile version