search icon

Επιχειρήσεις

«Μαγνήτης» για τις εταιρείες πληροφορικής ο διαγωνισμός ψηφιοποίησης των υποθηκοφυλακείων (pics)

Τα πρώτα «ναι» δυο εβδομάδες πριν από την καταληκτική ημερομηνία παραλαβής των προσφορών για το project των 309,8 εκατ. ευρώ. Η «πανστρατιά» και οι…μικροεκπλήξεις. Τι συμβαίνει με το έργο των νέων ταυτοτήτων

«Επί ποδός» βρίσκονται τα επιτελεία αρκετών εταιρειών της πληροφορικής για το mega project της μετατροπής των έγχαρτων αρχείων 390 υποθηκοφυλακείων της χώρας σε ψηφιακή μορφή.

Ο διαγωνισμός των 309,8 εκατ. ευρώ προκηρύχθηκε από την Ελληνικό Κτηματολόγιο στις 12 Νοεμβρίου και η διαδικασία υποβολής των προσφορών από τους ενδιαφερόμενους «τρέχει» με καταληκτική ημερομηνία παραλαβής τους την Τετάρτη στις 15/12/2021 και ώρα 13.00.

Οι αποφάσεις έχουν, ήδη, ληφθεί από ορισμένους εκ των υποψηφίων αναδόχων για την συμμετοχή τους σε αυτόν -έστω και αν δεν θεωρούνται ανακοινώσιμες τέτοιες πληροφορίες- και από ότι φαίνεται, εύλογα, το μεγαλύτερο έργο ψηφιοποίησης στην Ελλάδα λειτουργεί ως «μαγνήτης» για τους «πληροφορικάριους» – και όχι μόνο για αυτούς.

Οι τηλεπικοινωνιακοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά (ΟΤΕ, Vodafone, Wind), αλλά πιθανότατα και ξένοι τεχνολογικοί «κολοσσοί» (π.χ. Google), φέρονται να εξετάζουν την εμπλοκή τους στο mega project της ψηφιοποίησης έγχαρτων αρχείων άνω των 600 εκατ. σελίδων, που περιλαμβάνει τόσο τη σάρωση των διαφόρων τύπων εγγράφων όσο και την καταχώρηση τους σε ειδικό πληροφοριακό σύστημα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι πηγές της αγοράς δεν αποκλείουν και… μικροεκπλήξεις –αν μπορεί να σταθεί η λέξη- δηλαδή την υποβολή προτάσεων ή την παρουσία τους σε κοινοπραξίες που θα διεκδικήσουν τα 5 μέρη του διαγωνισμού – όσες και οι γεωγραφικές ενότητες τις οποίες αφορούν- από ισχυρούς «παίκτες» της πληροφορικής με διαφορετικό core αντικείμενο, π.χ. το χρηματοοικονομικό λογισμικό, αλλά με υψηλή τεχνογνωσία…

Η Uni Systems, από τα «γερά χαρτιά» του ομίλου Quest με ιδιαίτερα μεγάλη έκταση δραστηριοτήτων, ανήκει στις «σίγουρες» υποψηφιότητες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κύκλων της αγοράς, αν και δεν επιβεβαιώνεται –προς το παρόν- το αν θα συμμετάσχει ή όχι σε κοινοπραξία με κορυφαίο όμιλο των τηλεπικοινωνιών, όπως είχε ακουστεί.

Η πιο διεθνοποιημένη, ίσως, ελληνική εταιρεία πληροφορικής με παρουσία σε 45 χώρες, η Profile Software (ηγέτιδα στην ανάπτυξη λογισμικού για τον διεθνή χρηματοοικονομικό τομέα, προσφέροντας λύσεις σε Banking, Treasury και Investment Management) εμφανίζεται, επίσης, να προσανατολίζεται προς την απόφαση να ασχοληθεί (και) με τον διαγωνισμό ψηφιοποίησης των υποθηκοφυλακείων.

Η Space Hellas (κορυφαίος Digital Integrator και Value Added Solutions Provider στο χώρο των τηλεπικοινωνιών, της πληροφορικής και της ασφάλειας) εξετάζει ως όμιλος όλα τα ενδεχόμενα σχετικά με το mega project, όπως αναφέρουν άλλες πηγές, που πιθανολογούν και την συμμετοχή της Byte Computer.

Αντίθετα, δεν διαπιστώνεται ενδιαφέρον από άλλες ελληνικές εταιρείες της πληροφορικής για την ψηφιοποίηση αρχείων των υποθηκοφυλακείων αναλόγως και των βασικών αντικειμένων τους ενδεικτικά π.χ. την Entersoft, η οποία πρωταγωνιστεί στον κλάδο του λογισμικού για επιχειρήσεις, κάτι που ισχύει –μέχρι στιγμής- και για την Performance Technologies κ.α.

Τα πάντα θα ξεκαθαρίσουν σε απόλυτο βαθμό, ως προς τις συμμετοχές στον συγκεκριμένο διαγωνισμό, όταν υποβληθούν όλοι οι φάκελοι και αποσφραγισθούν για να κριθούν σε τεχνικό και οικονομικό επίπεδο…

Η ευρεία «γκάμα» των διαγωνισμών ψηφιοποίησης περιλαμβάνει έργα με προϋπολογισμούς από μερικές δεκάδα χιλιάδες ευρώ, μέχρι… εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και δύσκολα θα μείνουν «έξω» οι περισσότερες από τις εταιρίες του κλάδου, μικρότερες σε μέγεθος ή μεγαλύτερες.

Η επόμενη προκήρυξη που αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον είναι αυτή του διαγωνισμού των 226,1 εκατ. ευρώ για την ψηφιοποίηση των φακέλων των οικοδομικών αδειών των e-πολεοδομιών.

Στη διαδικασία των ενστάσεων (ακόμα) οι ταυτότητες

Ένας άλλος διαγωνισμός – μαμούθ, αυτός για τις νέες ταυτότητες, τα νέα διαβατήρια και άλλα έντυπα ασφαλείας προϋπολογισμού 515 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ) εξακολουθεί να έχει «κολλήσει», κατά άλλες πληροφορίες, στην διαδικασία των προσφυγών και ως εκ τούτου οι εταιρείες δεν έχουν – ως τώρα- κάποια νεότερη ενημέρωση γύρω από αυτόν.

Υπενθυμίζεται ότι στον «τελικό» έχουν περάσει 3 κοινοπραξίες –με την συμμετοχή ισάριθμων «παικτών» από τον κλάδο της πληροφορικής-, οι: Thales Dis France – Uni Systems, Veridos Ματσούκης –ΟΤΕ– Byte – ΙNCM και Zetes Industries – Zetes – Space Hellas – ANY.

Διαβάστε ακόμη:

Μεγάλα deals αλλάζουν ξανά το «χάρτη» της ποδοσφαιρικής βιομηχανίας (pics)

ΔΑΑ: Διαγωνισμός €10 εκατ. για το νέο μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο

Πώς η μετάλλαξη «Όμικρον» ανατρέπει τα σχέδια της παγκόσμιας βιομηχανίας κρουαζιέρας

Exit mobile version