Πονοκέφαλος για τους traders του γαλλικού ομίλου πολυτελών ειδών LVMH η αναιμική ζήτηση στην Κίνα, οι οποίοι εναποθέτουν τις ελπίδες τους στα νέα δημοσιονομικά μέτρα τόνωσης της οικονομίας, με τους πλούσιους αγοραστές αλλά και τη μεσαία τάξη να βάζουν βαθιά το χέρι στη τσέπη και να ξοδέψουν για δερμάτινες τσάντες σχεδιαστών αξίας 4.300 δολαρίων ενόψει της Singles Day, του μεγαλύτερου ετήσιου shopping spree της Κίνας.

Ο παγκόσμιος κολοσσός της πολυτέλειας, του οποίου το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει τη μόδα και τα αξεσουάρ Louis Vuitton και Dior, τα κοσμήματα Tiffany & Co και τα καλλυντικά Sephora, ανακοινώνει τα έσοδα τρίτου τριμήνου την Τρίτη.

Οι παγκόσμιες πωλήσεις προσωπικών προϊόντων υψηλής ποιότητας – που καλύπτουν είδη ένδυσης, αξεσουάρ και προϊόντα ομορφιάς – θα είναι φέτος από σταθερές έως 4% υψηλότερες σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σε σταθερές τιμές, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Bain. Η παγκόσμια επιβράδυνση είναι πιο αισθητή στην Κίνα, καθώς η οικονομική αβεβαιότητα επιβαρύνει τους αγοραστές της μεσαίας τάξης και κάνει όσους μπορούν ακόμα να αντέξουν οικονομικά την πολυτέλεια να είναι επιφυλακτικοί ως προς την επίδειξη, σύμφωνα με το Reuters.

Οι μετοχές της LVMH, μαζί με τις ομοειδείς της Gucci-ιδιοκτήτριας Kering, Hermes, ανοίγει νέα καρτέλα και Richemont (CFR.S), ιδιοκτήτρια της Cartier, έχουν διανύσει φέτος ένα τρενάκι του λούνα παρκ. «Ο καταναλωτής πολυτελών ειδών έχει ψωνίσει», δήλωσαν οι αναλυτές της Bank of America, αναφέροντας ιδιαίτερα την επιδείνωση των πωλήσεων προς τους Κινέζους, οι οποίοι ήταν ο κύριος μοχλός ανάπτυξης το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Προβλέποντας ότι το τρίτο τρίμηνο θα είναι το χειρότερο για τον κλάδο εδώ και τέσσερα χρόνια, με μείωση των οργανικών πωλήσεων κατά 1% σε ετήσια βάση, μείωσαν επίσης τις εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή για το επόμενο έτος κατά 17% κατά μέσο όρο.

Ο Μάρκους Χάνσεν, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Vontobel, η οποία κατέχει μετοχές των LVMH, Hermes και Richemont, δήλωσε ότι η «έλλειψη εμπιστοσύνης» μεταξύ των Κινέζων αγοραστών εξακολουθεί να υφίσταται μετά τις μειώσεις στην αγορά ακινήτων της χώρας. Εάν η εμπιστοσύνη επανέλθει, έστω και ελαφρώς, οι δαπάνες για είδη πολυτελείας στην Κίνα θα μπορούσαν να γίνουν και πάλι «αρκετά ισχυρές», δήλωσε ο Χάνσεν.

Διαβάστε ακόμη

Στους οικονομολόγους Ντάρον Ατζέμογλου, Σάιμον Τζόνσον και Τζειμς Ρόμπινσον το Νόμπελ Οικονομίας 2024

PIMCO για ΕΚΤ: «Βλέπει» νέα μείωση επιτοκίων – Θα παραμείνει περιοριστική η νομισματική πολιτική

ΔΥΠΑ: Λήγει η προθεσμία για αιτήσεις στις πειραματικές επαγγελματικές σχολές τουρισμού – φιλοξενίας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα