«Οι φούρνοι δεν έκλεισαν ούτε στον πόλεμο και κλείνουν τώρα με την ενεργειακή κρίση. Τα πράγματα είναι δύσκολα γιατί η ενέργεια μας έχει κατατροπώσει», είπε η πρόεδρος του σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης, «Ο Προφήτης Ηλείας, κ. Έλσα Κουκουμέρια.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1», η πρόεδρος του σωματείου ανέφερε ότι πλέον ένα αρτοποιείο πληρώνει 3.000 ευρώ τον μήνα για λογαριασμούς ρεύματος και αν ισχύσουν τα μέτρα για τον Οκτώβριο θα πληρώνει 5.000 ευρώ από τα 1.000 ευρώ τον μήνα που πλήρωνε προηγουμένως.
«Το Σεπτέμβριο δόθηκε επιδότηση 60 λεπτά, για τον Οκτώβριο με την επιδότηση που δίνεται μέχρι 2.000 κιλοβατώρες είναι 40 λεπτά αυτό το 2000 κιλοβατώρες για το αρτοποιείο είναι αστείο νούμερο. Το μέσο αρτοποιείο έχει 10.000 κιλοβατώρες. Είμαστε ενεργοβόρες επιχειρήσεις χρειαζόμαστε την ενέργεια κάθε μέρα γιατί παράγουμε κάτι φρέσκο», ανέφερε η κ. Κουκουμέρια.
Πρόβλημα για το 15% των αρτοποιών
Εκτός από τα αρτοποιεία που κλείσανε στο σύνολο των αρτοποιών, «ένα 15% παρουσιάζει πρόβλημα δηλαδή θα είναι οι επόμενοι», προειδοποίησε η πρόεδρος. Πέρα από το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι των εν λόγω επιχειρήσεων οδηγούνται στην ανεργία η πρόεδρος του σωματείου επισημαίνει ότι με αυτόν τον τρόπο, δημιουργείται μία «παραίνεση» στους καταναλωτές να πάνε στα super market όπου υπάρχουν κατεψυγμένα και προψημένα ψωμιά και η τιμή ξεκινάει πάνω από 4 €.
Τι ζητούν οι αρτοποιοί
Όπως τόνισε η κ. Κουκουμέρια προκειμένου οι επαγγελματίες να καλύψουν το κόστος της ενέργειας θα πρέπει η τιμή του ψωμιού να διπλασιαστεί, προσθέτοντας ότι «αυτό είναι ανέφικτο». Όπως σημείωσε «ζητούμε κάποια πράγματα να γίνει η κιλοβατώρα 16 λεπτά, τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, τη μείωση του ΦΠΑ στο 6% και μέσα από όλα αυτά να μπορέσουμε να αναχαιτίσουμε την όποια αύξηση ή να γίνει πάρα πολύ μικρή».
Σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου που έδωσε η Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος δόθηκαν στη δημοσιότητα στοιχεία της Ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα οποία ξεπερνούν τα 200 τα αρτοποιεία που έχουν βάλει λουκέτο για οικονομικούς λόγους, λόγω συνταξιοδότησης ή λόγω μη διάδοχης κατάστασης.
Επιπλέον, γύρω στο 15% συσσωρεύει ζημιές και χρέη και αρκετοί είναι αυτοί που σκέφτονται, ως διέξοδο, να αναστείλουν τη λειτουργία τους ή να βάλουν οριστικό λουκέτο.
«Από τον Οκτώβριο κι έπειτα, υπολογίζεται ότι ο λογαριασμός ρεύματος για κάθε αρτοποιείο θα ανέρχεται περίπου στα 6.000 ευρώ τον μήνα. Ένας φούρνος καταναλώνει μηνιαίως από 8.000 έως 20.000 κιλοβατώρες…Και φυσικά, μιλάμε μόνο για το ρεύμα. Αν βάλουμε και τις αυξήσεις στο φυσικό αέριο η κατάσταση ξεφεύγει» ανέφερε ο κ. Μούσιος, πρόεδρος της ομοσπονδίας.
Διαβάστε ακόμα:
Μετ’ επαίνων και με «δόση» 750 εκατ. ευρώ η πρώτη «κανονική» αξιολόγηση των θεσμών
Το βαθύ πουγκί των Μπάκων, ο Πέτρος-Εμπαπέ, ο «απέθαντος» και η μονοκρατορία του Μάνεση
Nομοθετική «θωράκιση» του «καλαθιού του νοικοκυριού» ετοιμάζει το Υπ. Ανάπτυξης