Καθώς διανύουμε ήδη τη δεύτερη βδομάδα του αυστηρού lockdown στην Αττική που στοχεύει στην ανάσχεση του τρίτου κύματος της πανδημίας, το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας τον Μάρτιο, αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα, με τις σχετικές αποφάσεις να αναμένεται να ληφθούν μέσα στην εβδομάδα.
Συγκεκριμένα, μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να αξιολογηθεί εκ νέου η κατάσταση και να συζητηθούν οι ημερομηνίες έναρξης λειτουργίας του λιανικού εμπορίου, το οποίο φαίνεται να είναι πρώτο στη λίστα της κυβέρνησης.
Το βασικό σενάριο προβλέπει σε πρώτη φάση την επιστροφή του click away στις αρχές Μαρτίου (ενδεχομένως με ειδικό κωδικό SMS). Το click in shop θα εφαρμοστεί με διευρυμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων και συγκεκριμένο αριθμό πελατών ανάλογα με τα τετραγωνικά ώστε να μην υπάρξει συνωστισμός.
Δύο είναι οι παράγοντες που θα κρίνουν τις σχετικές αποφάσεις για το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας: η πορεία των κρουσμάτων, αλλά και οι αντοχές του συστήματος υγείας.
Με άλλα λόγια, από τα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων ημερών θα κριθεί το κατά πόσο την επόμενη Δευτέρα μπορεί να γίνει ένα σημαντικό βήμα ανοίγματος.
Ένα πιο αισιόδοξο σενάριο θέλει το πλήρες άνοιγμα του λιανεμπορίου την επόμενη Δευτέρα, 1η Μαρτίου. Αυτό σημαίνει την επιστροφή στη δια ζώσης αγορά προϊόντων από τους καταναλωτές, χωρίς click in shop ή click inside.
Τι λένε οι φορείς της αγοράς
Σχετικές δηλώσεις έκανε προσφάτως ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA.
«Την ερχόμενη Δευτέρα θεωρώ ότι το λιανεμπόριο θα ανοίξει. Έχει αποδείξει ότι μπορεί να λειτουργήσει με οποιοδήποτε τρόπο του έχει προταθεί» σημείωσε ο κ. Καφούνης.
Επιπλέον ανέφερε ότι «το υπουργείο Ανάπτυξης στέκεται στο πλευρό της πραγματικής οικονομίας, και οι προσπάθειες όλων είναι να επαναλειτουργήσουμε με ασφάλεια. Ανάλογα με την πορεία των κρουσμάτων θα προτείνουμε είτε με click away είτε με click inside».
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου, ένας μήνας σκληρού lockdown κοστίζει στο σύνολο της οικονομίας περίπου 2,5 με 3 δισ. ευρώ. Ειδικά για το λιανικό εμπόριο, «λουκέτο» 30 ημερών εκτιμάται πως μπορεί να οδηγήσει σε απώλειες 1,4 δισ. ευρώ.
Γώγος: Πιθανή η παράταση του lockdown
Ανοιχτό το ενδεχόμενο για παράταση του lockdown άφησε ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος.
Όπως είπε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ τσήμερα, βρισκόμαστε σε μία μεταβατική περίοδο στην οποία υπάρχουν και καλά νέα, η κατάσταση δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί, υπάρχουν ωστόσο και δύσκολες περιοχές.
«Είμαστε σε μια μεταβατική περίοδο. Από την εποχή της κυριαρχίας του ιού περνάμε τώρα σε μια φάση που ελπίζουμε να έρθει η κυριαρχία των εμβολίων. Σε αυτή τη φάση πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Έχουμε καλά νέα, έχει σταθεροποιηθεί κάπως η καμπύλη, o RT παραμένει και στην Αττική κάτω από 1, αν και υπάρχουν και πιο δύσκολες περιοχές, όπως η Αχαΐα που είναι λίγο ψηλότερα και τα πράγματα είναι πιο πιεστικά, αλλά σε γενικές γραμμές επιδημιολογικά σε όλη την επικράτεια τα πράγματα έχουν σταθεροποιηθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Γώγο, η ανταπόκριση του συστήματος υγείας, κυρίως στις ΜΕΘ, θα καθυστερήσει λίγο ακόμα. «Δυστυχώς υπάρχει ακόμα η πίεση. Αυτή τη στιγμή καταβάλλεται έντονη προσπάθεια για ν’ ανοίξουν καινούριες κλίνες COVID, κυρίως ΜΕΘ, και θα λειτουργήσουν αν χρειαστεί», πρόσθεσε.
Παράλληλα, δεν απέκλεισε το άνοιγμα του λιανεμπορίου με τη μέθοδο του click away, από την ερχόμενη Δευτέρα 1η Μαρτίου. «Υπάρχει μια βάση συζήτησης για να ανοίξει το λιανεμπόριο από Δευτέρα από την άποψη ότι δε φαίνεται να επηρεάζει πολύ αυτό το σύστημα λειτουργίας, αφού έτσι κι αλλιώς υπάρχει κινητικότητα»
Παρόλα αυτά, ο καθηγητής Παθολογίας σημείωσε ότι το μεγάλο ζητούμενο παραμένει η εκπαίδευση, καθώς τα παιδιά έχουν μείνει πολύ καιρό εκτός σχολείο, ενώ υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και στην τριτοβάθμια. «Η συζήτηση θα γίνει και για τα δύο και θα δούμε ποιο είναι πιο ασφαλές να ξεκινήσει», επισήμανε. Σε ό,τι αφορά στους εμβολιασμούς, ανέφερε ότι «προχωρούν πιο γρήγορα και πιο μαζικά κι ελπίζουμε να έχει μια ανοσοποίηση ώστε να ανοίξουν περισσότερα πράγματα» υπογραμμίζοντας ότι ήδη η θνητότητα είναι χαμηλότερη από αυτή που υπήρχε.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως εκτίμησε ο κ. Γώγος, αυτό ενδέχεται να είναι το τελευταίο σκληρό lockdown, συμπληρώνοντας ότι περιοριστικά μέτρα κατά καιρούς μπορεί να υπάρχουν, αλλά θα είναι σαφώς λιγότερα.
Τέλος, δήλωσε ότι το φετινό Πάσχα για τους Έλληνες θα είναι καλύτερο σε σχέση με πέρυσι, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και για λειτουργία των εκκλησιών με την παρουσία πιστών.
Διαβάστε ακόμη:
Μισό δισ. ευρώ για κάλυψη πάγιων δαπανών επιχειρήσεων
Επιδότηση €5.000 ευρώ για e-shop: Πρεμιέρα για τις αιτήσεις – Ποιοι τη δικαιούνται