Σε τροχιά υλοποίησης του αναπτυξιακού πλάνου της βρίσκεται η Lavipharm προχωρώντας παράλληλα το σχέδιο αναδιάρθρωσης της και την επέκταση της σε νέους χώρους. Κατά τη χθεσινή ενημέρωση που παρείχαν στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών ο Chief Operating Officer του Ομίλου και Country Manager Ελλάδος κ. Παναγιώτης Γιαννουλέας (αριστ. στη φωτ.) και ο Οικονομικός Διευθυντής κ. Βασίλης Μπαλούμης (δεξιά στη φωτ.), σημείωσαν πως η εταιρεία αναπτύχθηκε με ρυθμό 10% κατά το α’ τρίμηνο. Παράλληλα εκτίμησαν ότι στα δύο τελευταία τρίμηνα της χρονιάς θα υπάρξει θεαματική αύξηση πωλήσεων, κυρίως λόγω των νέων σκευασμάτων αλλά και των επιδόσεων της φαρμακευτικής κάνναβης, με το στόχο να έχει τεθεί στα 72,5 εκατ. ευρώ φέτος και στα 86,1 εκατ. ευρώ το 2025.
«Πέραν της δέσμευσης για υλοποίηση του 5ετούς πλάνου, είχαμε να αντιμετωπίσουμε και έναν ευχάριστο πονοκέφαλο. Τη μεγάλη ζήτηση που υπήρχε για κλονιδίνη στο εξωτερικό. Αυτό επίσπευσε τις διαδικασίες για επέκταση της δυναμικότητας του εργοστασίου καθώς έχει εξαντληθεί», σημείωσε ο κ. Γιαννουλέας. Όπως εκτίμησε, η εισηγμένη θα έχει αύξηση φέτος στο σύνολο της χρήσης κοντά σε διψήφιο ποσοστό ενώ η αγορά συνολικά κινείται με ρυθμό +4%.
«Στόχος μας είναι σε σύντομο χρονικό διάστημα το μερίδιο μας, που σήμερα είναι 0,8%, να αυξηθεί στο 1%. Να έχει μία ανάπτυξη 25% δηλαδή. Σήμερα θεωρούμαστε Νο33 εταιρεία επί συνόλου 253 σε μία κατακερματισμένη αγορά όπου ο πρώτος έχει μερίδιο 6%! Η αύξηση του μεριδίου στο 1% θα μας κάνει πιο ισχυρούς στο γιατρό. Το Lonarid και άλλα δυο σκευάσματα θα βοηθήσουν σε αυτό. Όλα αυτά μαζί με την κάνναβη είναι οι βασικοί άξονες που θα μας πάνε στο 1%.
Η διοίκηση της εισηγμένης διαβεβαίωσε ότι ο στόχος για διανομή μερίσματος απ’ το 2025 ισχύει κανονικά. «Ήδη από κινήσεις που είχαμε σχεδιάσει προ της Αύξησης του Μετοχικού Κεφαλαίου, θέλαμε να καθαρίσουμε τον ισολογισμό της μητρικής. Στο «λογαριασμό εις νέο» ήδη σχηματίσαμε 6,1 εκατ. ευρώ. Που σημαίνει ότι με τα κέρδη που θα έχουμε φέτος θα έχουμε δυνατότητα να δώσουμε μέρισμα χωρίς προβληματισμό», τόνισε ο κ. Μπαλούμης.
Το σχέδιο
Νωρίτερα μαζί με τον κ. Γιαννουλέα παρουσίαζαν το πολυεπίπεδο σχέδιο για το νοικοκύρεμα όλου του Ομίλου με κινήσεις εξορθολογισμού και για την την επέκταση δραστηριοτήτων με νέα φάρμακα.
Στο πρώτο κομμάτι οι ειδήσεις που έδωσαν τα στελέχη της διοίκησης της εισηγμένης ήταν ότι η πώληση της φαρμακαποθήκης και των παγίων της τους προηγούμενους μήνες αποτέλεσε την αρχή για έναν ευρύτερο ανασχηματισμό της δομής της εταιρείας. Στο πλαίσιο αυτό πουλήθηκαν τα σήματα Castalia αντί 450 χιλ. ευρώ που θα αποτυπωθεί στα αποτελέσματα α’ τριμήνου.
Πλέον οι εταιρείες του Ομίλου έχουν περιοριστεί σε τέσσερις φέτος με στόχο τελικά εντός τριετίας να ενοποιηθούν σε μία. Παράλληλα αναζητείται η βέλτιστη πρόταση για sale & leaseback του εργοστασίου της εταιρείας στην Παιανία. Ως προς αυτό η διοίκηση έχει συζητήσεις με τράπεζες προκειμένου να εξευρεθεί και η καλύτερη δυνατή λύση με τις λιγότερες επιβαρύνσεις για την ίδια.
Στο αναπτυξιακό κομμάτι η εταιρεία επικεντρώνεται στην αναζήτηση και νέων ευκαιριών για εξαγορά των δικαιωμάτων γνωστών σκευασμάτων που κυρίως μεγάλες εταιρείες του χώρου ξεφορτώνονται καθώς οι πωλήσεις τους σήμερα δεν ξεπερνούν το όριο των 100 εκατ. ευρώ αλλά και φακέλων που επιτρέπουν στη Lavipharm τη σφραγίδα της πάνω σε γενόσημα φάρμακα τα οποία θα αναπτυχθούν. «Πάμε να στρίψουμε απ’ την αντιπροσωπεία στο να κάνουμε δικά μας γενόσημα», σχολίασε ο κ. Γιαννουλέας.
Μάλιστα για όλα τα παραπάνω, η διοίκηση της εταιρείας υπογράμμισε ότι υπάρχει μεγάλη κινητικότητα και ευκαιρίες αυτή την εποχή στην αγορά, κάτι που αναγκαστικά οδήγησε και σε μικροτροποποιήσεις του αρχικού πλάνου, βάζοντας προς το παρόν στον πάγο την ολοκλήρωση της ανάπτυξης νέων σκευασμάτων απ’ την ίδια τη Lavipharm. «Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα μεγαλώσουμε το χαρτοφυλάκιο μας. Ήδη είμαστε πολύ κοντά στην καρδιολογία να αγοράσουμε φακέλους και να βάλουμε την υπογραφή μας σε φάρμακα», σημείωσε ο κ. Γιαννουλέας.
Από εκεί και έπειτα, μαζί με τον κ. Μπαλούμη τόνισαν πως οι προσδοκίες για την ανάπτυξη των πωλήσεων είναι μεγάλες με βάση τις κινήσεις που γίνονται. Η διάθεση του Lonarid και του Lonalgal θα ξεκινήσουν μετά το Πάσχα ενώ το Flagyl θα πάρει λίγο παραπάνω χρόνο πριν κυκλοφορήσει στην αγορά. Την παραγωγή έχει αναλάβει η Famar καθώς το εργοστάσιο της Lavipharm θα επικεντρωθεί περισσότερο στα διαδερμικά.
Μάλιστα, όπως τονίστηκε έχει γίνει παραγγελία δεύτερης μηχανής από τις ΗΠΑ κόστους 2,5 εκατ. ευρώ, αλλά αναμένεται να φτάσει προς το τέλος του έτους. Μετά η παραγωγική δυναμικότητα θα διπλασιαστεί. Μάλιστα για φέτος η διοίκηση εκτιμά ότι το CAPEX θα φθάσει τα 10 εκατ. ευρώ.
Επίσης, για το Catapresan ο κ. Μπαλούμης είπε εξετάζεται η διάθεσή του σε άλλες χώρες, καθώς καταλυτικό ρόλο παίζει το μέγεθος της αγοράς, ο χρόνος που χρειάζεται για τις εγκρίσεις, δεδομένου ότι στη χώρα μας υπάρχουν από τους μεγαλύτερους χρόνους, αλλά και ο συνεργάτης που πρέπει να επιλεγεί. Όπως σημείωσε το συγκεκριμένο σκεύασμα ήδη πέρυσι απέφερε τζίρο 6,6 εκατ. ευρώ στην εταιρεία και 3 εκατ. EBITDA.
Ως προς την κάνναβη ειπώθηκε ότι τα μηνύματα από το πρώτο ενάμιση μήνα της διάθεσης των προϊόντων που παράγει η Tikun Olam είναι ενθαρρυντικά. Η εκτίμηση της Lavipharm για τις πωλήσεις της φαρμακευτικής κάνναβης φέτος ανέρχονται σε 8,5 εκατ. ευρώ και 10,6 εκατ. ευρώ το 2025.
Τέλος το καθαρό χρέος της εισηγμένης στο τέλος του 2023 ήταν 23,4 εκατ. ευρώ.
Διαβάστε ακόμη:
Ελληνικά ομόλογα: Διπλασιάστηκαν σε έξι μήνες οι ποιοτικοί επενδυτές (διάγραμμα)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ