search icon

Επιχειρήσεις

ΛΑΡΚΟ: Ξανά στο εδώλιο η υπόθεση των κρατικών ενισχύσεων για την ελληνική βιομηχανία νικελίου

Την Πέμπτη εκδικάζεται η υπόθεση της διαγραφής ή όχι των 30 εκατ. ευρώ που είχε αποφασίσει το ΔΑΑ - Η υπόθεση της νικελοβιομηχανίας παραμένει ανοικτή στις Βρυξέλλες προσθέτοντας ακόμη ένα αγκάθι στην ιδιωτικοποποίηση της πολύπαθης βιομηχανίας

Την προσεχή Πέμπτη 20 Ιανουαρίου προβλέπεται να εκδικαστεί από το  Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η υπόθεση της ΛΑΡΚΟ και ειδικότερα η  αναίρεση που έχει ασκηθεί για ποσό ύψους 30 εκατ. από τις συνολικές παράνομες κρατικές ενισχύσεις που καλείται να καταβάλλει η Ελλάδα για την μη συμμόρφωσή της στην πολυετή διαμάχη με την Κομισιόν.

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής  Ένωσης (ΔΕΕ) από τον Μάρτιο του 2020 έχει αναιρέσει  μέρος της απόφασης του Γενικού Δικαστηρίου της ΕΕ (ΓΔΕΕ), αναφορικά με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου του 2008 σχετικά με δάνειο ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο είχε χορηγηθεί εκείνη την περίοδο από την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος.

Η αρχική απόφαση του ΔΕΕ επέβαλε στην ελληνική νικελοβιομηχανία να επιστρέψει στο Δημόσιο 136 εκατ. ευρώ ποσό που με τους σημερινού τόκους ανέρχεται σε πάνω από 150 εκ. ευρώ. Κατόπιν αυτών θα πρέπει το δικαστήριο να αποφασίσει εάν θα ελαφρύνει ή όχι τον λογαριασμό ώστε να πέσει στα 106 εκατ. ευρώ.

Η υπόθεση της νικελοβιομηχανίας παραμένει ανοικτή στις Βρυξέλλες προσθέτοντας ακόμη ένα αγκάθι στην ιδιωτικοποποίηση της πολύπαθης βιομηχανίας που από την περασμένη Άνοιξη παίρνει την μία μετά την άλλη αναβολή. Η Επιτροπή είχε στραφεί κατά της ΛΑΡΚΟ από τον Μάρτιο του 2014. Τότε η ΕΕ είχε εκδώσει την απόφαση με την οποία έκρινε τον παράνομο και ασύμβατο χαρακτήρα της κρατικής ενίσχυσης που χορήγησε η Ελλάδα στη ΛΑΡΚΟ, με τη μορφή κρατικών εγγυήσεων το 2008, το 2010 και το 2011 και συμμετοχής του Δημοσίου στην αύξηση το κεφαλαίου της εταιρίας το 2009.

Η χώρα μας είχε υποχρέωση να συμμορφωθεί και να εκτελέσει την  απόφαση έως τις 28 Ιουλίου 2014 και να ανακτήσει τις ασυμβίβαστες ενισχύσεις. Καθώς δεν το έκανε, τον Σεπτέμβριο του 2016, η Επιτροπή προσέφυγε κατά της Ελλάδας, υποστηρίζοντας ότι δεν τήρησε τις υποχρεώσεις της και επέβαλλε στην Ελλάδα για την ΛΑΡΚΟ χρηματική ποινή ύψους 26. 697,89 ευρώ ανά ημέρα καθυστέρησης στην εκτέλεση της απόφασης της 9ης Νοεμβρίου 2017.

Επίσης αποφάσισε και ένα κατ’ αποκοπή ποσό, το ύψος του οποίου προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό ενός ημερήσιου ποσού ύψους 3.709,23 ευρώ επί τον αριθμό των ημερών που θα έχουν παρέλθει από την ημέρα έκδοσης της απόφασης (9 Νοεμβρίου 2017) μέχρι την ημέρα που θα εκδοθεί η απόφαση στην παρούσα υπόθεση.

Διαβάστε ακόμη

Αναζητούν προσωπικό και δεν βρίσκουν: 40.000 κενές θέσεις εργασίας πληροφορικάριων και τεχνιτών

Nέο πωλητήριο με χαμηλότερη τιμή στις αποθήκες της Notos Com στο Κρυονέρι

Η Εθνική Τράπεζα βγαίνει στις αγορές, ο Μυτιληναίος κέρδισε την Ιmerys, η United βγάζει ομόλογα και η TUI… πάει Ρόδο

 

 

Exit mobile version