Εντός του καλοκαιριού, αναμένεται εκτός απροόπτου η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την υπόθεση της ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ που θα καθορίσει το μέλλον της πολύπαθης βιομηχανίας.
Τέσσερα χρόνια μετά το ειδικό καθεστώς διαχείρισης, η βιομηχανία νικελίου συνεχίζει να βρίσκεται σε αδιέξοδο και μαζί μ’ αυτήν οι εκατοντάδες εργαζόμενοι, οι οποίοι με απόφαση της κυβέρνησης μετατάσσονται σε φορείς της δημόσιας διοίκησης, σε δήμους και περιφέρειες προκειμένου να σταματήσει η αιμορραγία για τον κρατικό προϋπολογισμό.
Το βλέμμα είναι στραμμένο στην έκδοση της δικαστικής απόφασης σχετικά με την προσφυγή που έχει καταθέσει η ιρλανδική εταιρεία CMI κατά της απόφασης των συναρμοδίων υπουργών για την ανακήρυξη της κοινοπραξίας ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-AD Holdings ως προτιμητέου επενδυτή των δύο παράλληλων διαγωνισμών που διεξήγαγαν πέρσι το δημόσιο και το ΤΑΙΠΕΔ.
Η δικαστική απόφαση θα κρίνει και την ταχύτητα με την οποία θα κινηθούν οι διαδικασίες καθώς αν το ΣτΕ απορρίψει την προσφυγή της ιρλανδικής εταιρείας, θα προχωρήσουν οι διαδικασίες υπογραφής των συμβάσεων μεταξύ της κοινοπραξίας ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-AD Holdings και ΤΑΙΠΕΔ για τη μίσθωση του εργοστασίου της Λάρυμνας και με την Ειδική Διαχείριση για την πώληση των μεταλλείων. Σε αυτή την περίπτωση η κοινοπραξία των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-AD Holdings θα μπορεί ανενόχλητη να προχωρήσει το σχεδιασμό της, να διευθετήσει τις απαιτήσεις και τις εκκρεμότητές της και να υπογράψει την σύμβαση.
Οι παγίδες
Σε διαφορετική περίπτωση οι διαδικασίες εκτιμάται ότι θα περιπλέξουν τα πράγματα καθώς για τη ΛΑΡΚΟ θα υπάρχουν δύο διαφορετικοί μνηστήρες και όπως προβλέπει ο διαγωνισμός θα χρειαστεί να γίνει η διαδικασία της εκατέρωθεν πλειοδοσίας (shoot out) για να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση και να υπάρξει ένας μνηστήρας.
Μεγάλο στοίχημα για τα συναρμόδια υπουργεία αλλά και για τους επενδυτές που τελούν εν αναμονή της δικαστικής απόφασης για να αναλάβουν τα ινία της εταιρείας είναι να ληφθεί σύντομα η απόφαση του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου, να εξασφαλιστεί η φύλαξη των εγκαταστάσεων και να σχεδιαστεί η επόμενη μέρα. Ο προβληματισμός που υπάρχει είναι ότι οι εργαζόμενοι μετατάσσονται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και εκφράζονται φόβοι ότι για ένα διάστημα (άγνωστο πόσο) οι εγκαταστάσεις της βιομηχανίας θα είναι αφύλακτες. Υπενθυμίζεται ότι τα σωματεία, τα οποία επιμένουν στη δυνατότητα επαναλειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, χωρίς επιβάρυνση του προϋπολογισμού έχουν καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στον Άρειο Πάγο σχετικά με τον κίνδυνο σοβαρού δυστυχήματος στην μεταλλουργία σε περίπτωση που μείνει κλειστή και χωρίς την επίβλεψη των εργαζομένων.
Χθες πάντως με απόφαση του Πρωτοδικείο Αθηνών, παρατάθηκε το υφιστάμενο εργασιακό καθεστώς για τους εργαζομένους (που έληξε στις 12 Μαίου) μέχρι της 18 Ιουνίου οπότε αναμένεται να εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν κατατεθεί.
Κατά του κυβερνητικού σχεδιασμού για την βιομηχανία, τάχθηκαν χθες τα σωματεία εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και στην συνάντηση που είχαν με τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς, οι οποίοι τόνισαν ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις προσπάθειες έτσι ώστε να ξεπεραστούν οι δυσκολίες για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Σε κάθε περίπτωση από την πλευρά του Πρωθυπουργού αλλά και των υπουργών Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη, Επικρατείας Άκη Σκέρτσο και τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας Θάνο Πετραλιά που συμμετείχαν στην συνάντηση αναφέρθηκε ότι η ΛΑΡΚΟ θα επαναλειτουργήσει και κατέστησαν σαφές ότι η επιδίωξη είναι η εξεύρεση βιώσιμης λύσης μέσω αξιόπιστων ιδιωτών επενδυτών.
Τόνισαν επίσης ότι η παράταση του υφιστάμενου καθεστώτος δεν προσφέρει πραγματική προοπτική για τους εργαζόμενους και έρχεται σε αντίθεση τόσο με τις δυνατότητες του προϋπολογισμού, όσο και με αντίστοιχα προγράμματα που έχουν υιοθετηθεί πρόσφατα από την κυβέρνηση για παρόμοιες περιπτώσεις.
Η κυβέρνηση αναφέρθηκε χθες και στα διαχρονικά προβλήματα που σχετίζονται με το αντικείμενο της εταιρείας, την επιβάρυνση του προϋπολογισμού και τις προσπάθειες για την εξεύρεση επενδυτή καθώς και τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων που έχουν ήδη ανακοινωθεί. Πρόκειται για τα προσυνταξιοδοτικά μέτρα για τους άνω των 55 ετών και το πρόγραμμα απασχόλησης έως 2 ετών για όσους είναι κάτω των 55, τα οποία προβλέπονται σε Κοινή Υπουργική Απόφαση που ήδη έχει εκδοθεί.
Διαβάστε ακόμη
Σε ποιους δήμους και περιοχές μειώνονται οι αντικειμενικές αξίες – Δεκτές οι ενστάσεις (πίνακας)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ