Στην κόψη του ξυραφιού βαδίζει ξανά η ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ, με την κυβέρνηση να επεξεργάζεται σχέδια ναυαγίου του διαγωνισμού και τον προσωρινό ανάδοχο που είναι η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AD Holdings να χαρακτηρίζει ορόσημο για την πορεία της διαδικασίας την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Την ώρα που το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κλείδωσαν τη λύση για το εργασιακό μέλλον των περίπου 800 εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, τα σύννεφα πάνω από την ιδιωτικοποίηση της ιστορικής βιομηχανίας πυκνώνουν, σημαίνοντας συναγερμό στα κυβερνητικά κλιμάκια αλλά και στο ΤΑΙΠΕΔ, που έχει διενεργήσει τον έναν από τους δύο παράλληλους διαγωνισμούς για τα μεταλλεία και το εργοστάσιο.
Τα σενάρια να κηρυχθεί άγονη η διαγωνιστική διαδικασία για τη ΛΑΡΚΟ πληθαίνουν τις τελευταίες εβδομάδες και ταυτόχρονα πυκνώνουν οι ζυμώσεις και οι συσκέψεις στα συναρμόδια υπουργεία για τη διαχείριση της πάλαι ποτέ προβληματικής βιομηχανίας.
Τέσσερα ολόκληρα χρόνια μετά τη μετάβαση της βιομηχανίας σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, που ήταν η πρώτη μεγάλη παρέμβαση αναδιάρθρωσης προβληματικής κρατικής εταιρείας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται να γράψει το τελευταίο κεφάλαιο για τη ΛΑΡΚΟ έχοντας ήδη καταβάλει πάνω από 110 εκατ. ευρώ για τις αμοιβές του προσωπικού και τις λειτουργικές της απαιτήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Ωστόσο, ο γόρδιος δεσμός για τη βιομηχανία δεν έχει λυθεί και η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας από την πλευρά της ιρλανδικής εταιρείας CMI αποτέλεσε τη θρυαλλίδα για την κατάληξη του διαγωνισμού που έχει περάσει από 40 κύματα. Αν και επισήμως αρμόδιες πηγές της κοινοπραξίας που έχει ανακηρυχθεί προσωρινός μειοδότης για το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, λέγοντας ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν αφότου εκδοθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η κινητικότητα που παρατηρείται γύρω από τη βιομηχανία αποδεικνύει ότι έχουν ληφθεί αποφάσεις για την τύχη της εταιρείας και μένει πλέον να επικυρωθούν με τις επίσημες ανακοινώσεις μετά τις ευρωεκλογές.
Οι εξελίξεις έχουν προεξοφληθεί και από την αγορά, η οποία εκτιμά ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία έχει εν εξελίξει τεράστια πρότζεκτ υποδομών, σχεδόν σύρθηκε στον διαγωνισμό για τη ΛΑΡΚΟ χωρίς να υπάρχει πραγματικό επενδυτικό ενδιαφέρον, κάτι άλλωστε που αποδείχθηκε και από το χαμηλό τίμημα που πρόσφερε κατά τη διαγωνιστική διαδικασία, όταν έχει τινάξει την… μπάνκα σε όλους τους υπόλοιπους διαγωνισμούς.
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, αν ο διαγωνισμός κηρυχθεί άγονος, θα χρειαστεί να εκκινήσει νέα διαδικασία, η οποία λόγω του ιστορικού της επιχείρησης και των καταδικαστικών αποφάσεων από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, εκτιμάται ότι θα περιοριστεί σε μεταλλευτικά δικαιώματα. Τα πράγματα ίσως να είναι πιο εύκολα αν η δικαστική απόφαση δικαιώσει τον προτιμητέο επενδυτή, εφόσον δεν έχει μεταβληθεί το όποιο επενδυτικό ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί.
Οι εργαζόμενοι
Εκκρεμότητα παραμένουν οι περίπου 800 εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, οι οποίοι πρόσφατα κέρδισαν με προσωρινή διαταγή την παραμονή τους στην επιχείρηση έως τις 18 Ιουνίου, ημερομηνία κατά την οποία πρόκειται να εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν καταθέσει. Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να απαλλαγεί το Δημόσιο από τη μισθοδοσία των εργαζομένων για το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ, το οποίο είναι ανενεργό εδώ και δύο χρόνια, ενώ πάνω στο τραπέζι είναι η τροποποίηση του όρου για την εξυγίανση της βιομηχανίας, σύμφωνα με τον οποίο το εργοστάσιο πρέπει να παραδοθεί στον νέο επενδυτή παρά το γεγονός ότι είναι κλειστό από το 2022.
Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για τις κυβερνητικές τακτικές, λέγοντας ότι έχουν ληφθεί αποφάσεις να κηρυχθεί άγονος ο διαγωνισμός. Το σωματείο μάλιστα των εργαζομένων έχει επικαλεστεί κυβερνητικούς αξιωματούχους, λέγοντας ότι τους έχουν μεταφέρει το κλίμα ότι ο επενδυτής δεν ενδιαφέρεται κατά την παρούσα χρονική περίοδο για την επαναλειτουργία της βιομηχανίας και ότι η ΛΑΡΚΟ θα γίνει σκραπ και κάποια στιγμή, αν οι συνθήκες στην αγορά νικελίου γίνουν ευνοϊκές, θα επενδύσει στην παραγωγή με νέες μεθόδους.
Η προσφυγή
Επισήμως, κυβέρνηση, ΤΑΙΠΕΔ και επενδυτές τελούν εν αναμονή της ετυμηγορίας του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με την αίτηση ακύρωσης που έχει κατατεθεί από τη CMI. Η τελευταία έχει στραφεί κατά της απόφασης των συναρμόδιων υπουργείων για την ανακήρυξη του ελληνοελβετικού σχήματος ως προτιμητέου επενδυτή.
Η υπόθεση σέρνεται επί μήνες, αφού η εκδίκαση στο ΣτΕ είχε προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο του 2023, πήρε νέα αναβολή για τον Δεκέμβριο και στη συνέχεια εκδικάστηκε τον Μάρτιο του 2024, αλλά ακόμη η απόφαση δεν έχει εκδοθεί.
Πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται αν υπάρχει μέλλον για την ελληνική βιομηχανία και το νικέλιο. Σύμφωνα με τον Πέτρο Τζεφέρη, γενικό διευθυντή Ορυκτών Πρώτων Υλών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η ελπίδα των ελληνικών κοιτασμάτων σιδηρονικελίου είναι η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου. «Το νικέλιο για ανοξείδωτο χάλυβα, που η ζήτησή του αυξάνεται συνεχώς στη μετά COVID-19 εποχή, θα μπορούσε -υπό προϋποθέσεις- να διατηρήσει την πυρομεταλλουργική ΛΑΡΚΟ ανοιχτή, ενώ παράλληλα όλες οικονομικές εξελίξεις (ηλεκτροκίνηση, πράσινη ενεργειακή μετάβαση, υποδομές κ.ά.) οδηγούν στην υδρομεταλλουργία, η οποία θα πρέπει να δρομολογηθεί για την περίοδο που οι αγορές θα επανέλθουν στην κερδοφορία». Αυτό κρίνεται ως βέλτιστο σενάριο που μάλλον η δυνατότητα υλοποίησης στο σύνολό του δεν είναι πλέον εφικτή, σημειώνει. «Πάντως, η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου σε υδρομεταλλουργικό, ένα μοντέλο πιο εστιασμένο στην παραγωγή ηλεκτροκίνητων οχημάτων, αλλά και σε ένα βιώσιμο και ασφαλέστερο περιβάλλον αποτελεί μεσοπρόθεσμα μονόδρομο για την επιβίωση της ΛΑΡΚΟ και τη συνέχιση της αξιοποίησης των φτωχών -πλην αρκετών- σιδηρονικελιούχων κοιτασμάτων της χώρας αλλά και της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων», καταλήγει ο κ. Τζεφέρης.
Διαβάστε ακόμη
Τι μπορείτε να κάνετε αν καθυστερούν να σας καταβάλουν το ενοίκιο
Ηλεκτρικό ρεύμα: Από τις πράσινες στις (ξεχασμένες) πορτοκαλί κιλοβατώρες
Πετρέλαιο: Ποιοι και γιατί βλέπουν θερμό καλοκαίρι – Τι θα γίνει με τις τιμές
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ