Πρόβλεψη με την οποία ο Ειδικός Διαχειριστής της ΛΑΡΚΟ θα μπορεί να μεταβιβάσει το ενεργητικό της μεταλλουργίας συμπεριλαμβανομένης της επιχείρησης στο σύνολό της, σε κατάσταση παύσης λειτουργίας, όπως είναι σήμερα προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών.
Ο προηγούμενος νόμος με τον οποίο η βιομηχανία τέθηκε σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης στις αρχές του 2020, με απόφαση του νυν υπουργού Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη προέβλεπε ότι η ΛΑΡΚΟ θα έπρεπε να μεταβιβαστεί στον επενδυτή εν λειτουργία. Με την ρύθμιση αυτή ο Ειδικός Διαχειριστής καθίσταται ο κυρίαρχος του παιχνιδιού καθώς έχει τη δυνατότητα να αναθέτει σε ειδικό προσωπικό τη συντήρηση και φύλαξη των εγκαταστάσεων για λόγους ασφαλείας, την διενέργεια πλειοδοτικών διαγωνισμών για την εκποίηση του συνόλου του ενεργητικού (συμπεριλαμβανομένης της ίδιας της επιχείρησης ή μέρους περιουσιακών στοιχείων), την χρήση και διατήρηση της λειτουργικής κατάστασης του λιμένα της Λάρυμνας, την πρόληψη περιβαλλοντικής ζημίας, την διαμονή των εργαζομένων στους οικισμούς της ΛΑΡΚΟ κ.α.
Η τροπολογία ανοίγει επίσης το δρόμο ώστε να κατευθυνθούν στην ΔΕΗ και οφειλές της μεταλλουργίας για την ηλεκτροδότησή της ύψους 7 εκ. ευρώ από ένα συνολικό ποσό εσόδων 25 εκ. Πρόκειται για χρήματα που θα λάβει η ΛΑΡΚΟ από οφειλές του ΔΕΔΔΗΕ και του ΑΔΜΗΕ (π.χ. ποσά που δικαιούνταν η βιομηχανία για τη διακοψιμότητα κλπ,) και τα οποία έως σήμερα δεν μπορούσαν να εξυπηρετήσουν άλλους σκοπούς πλην των υποχρεώσεών της για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας.
Τα έσοδα θα καλύψουν υποχρεώσεις προς τη ΔΕΗ μεταγενέστερων ετών (από το καθεστώς Ειδικής Διαχείρισης και έπειτα) καθώς οι οφειλές που είχε συσσωρεύσει τα προηγούμενα χρόνια η βιομηχανία στην Επιχείρηση και δεν εισπράχθηκαν ποτέ υπολογίζονται σε πάνω από 300 εκ. ευρώ.
Τα τελευταία χρόνια που ο κρατικός προϋπολογισμός ενίσχυσε με ποσά άνω των 100 εκατ. ευρώ την λειτουργία της ΛΑΡΚΟ, η εταιρεία εξυπηρετούσε μέρος από τις οφειλές προς την ΔΕΗ, οι οποίες κάλυπταν την τρέχουσα λειτουργία της μεταλλουργίας και όχι προηγούμενα χρέη.
Τα 18 εκατ. που απομένουν στα ταμεία της ΛΑΡΚΟ (αν αφαιρεθούν τα 7 εκ. προς την ΔΕΗ), ο Διαχειριστής θα εκταμιεύσει με βάση αιτιολογημένα αιτήματα και κατόπιν υπουργικών αποφάσεων.
Η τροπολογία πάντως του υπουργείου Οικονομικών έχει «ηλεκτρίσει» τους εργαζόμενους της βιομηχανίας, οι οποίοι χθες προχώρησαν σε κινητοποιήσεις στο υπουργείο Οικονομικών, ζητώντας την απόσυρσή της, με το σκεπτικό ότι διευκολύνει την απόλυση των εργαζομένων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με χθεσινή απόφαση, το δικαστήριο παρέτεινε την προσωρινή διαταγή με την οποία μπορούν να παραμείνουν οι εργαζόμενοι στις θέσεις εργασίας τους, μέχρι την έκδοση της οριστικής απόφασης επί των ασφαλιστικών μέτρων.
Ωστόσο, μεγάλη εκκρεμότητα για την πορεία της ιδιωτικοποίησης παραμένει η έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).
Στα τέλη Μαρτίου, έπειτα από πολλές αναβολές, εκδικάστηκε η προσφυγή της ιρλανδικής Commodity & Minning Insight Ireland (CMI), κατά της απόφασης να αναδειχθεί προτιμητέος επενδυτής η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ AD Holdings.
Η έκδοση της απόφασης του ΣτΕ και η καθαρογραφή της δεν αναμένεται πριν το φθινόπωρο, γεγονός που παρατείνει το κλίμα αβεβαιότητας με κάποιους να προβλέπουν τον οριστικό ενταφιασμό της μεταλλουργίας.
Διαβάστε ακόμη
Σάιμον Βίνσεντ: Τι σχεδιάζει ο όμιλος Hilton στην Ελλάδα (pics)
Εφορία: Χιλιάδες φορολογούμενοι καλούνται για συμπληρωματική φορολογική δήλωση
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ