Στην αναβίωση του σχεδίου σωτηρίας της ΛΑΡΚΟ που είχε καταρτίσει η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ το 2014 προσανατολίζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος για να προχωρήσει στην εξυγίανση της δεύτερης πιο προβληματικής επιχείρησης μετά τη ΔΕΗ.
Χθες, το απόγευμα το κατώφλι του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη πέρασε η νέα διοίκηση της εταιρείας, με την οποία η κυβέρνηση καλείται να οργανώσει το σχέδιο για την επόμενη μέρα στην σκιά μεγάλων και ανοικτών θεμάτων που έχει προκαλέσει η αδράνεια της προηγούμενης περιόδου.
Η νέα διοίκηση με πρόεδρο τον πρώην αντιπρόεδρο του ΣΕΒ κ. Χάρη Κυριαζή και διευθύνων σύμβουλο τον κ. Σπύρο Τζίτζο, με μεγάλη εμπειρία στον μεταλλευτικό κλάδο βάζει σε άμεση προτεραιότητα το σχέδιο αναδιάρθρωσης.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος στο περιθώριο των ανακοινώσεων για την ΔΕΗ επιβεβαίωσε χθες ότι αυτό που προέχει είναι να αποτυπωθεί η κατάσταση της Επιχείρησης και να αντιμετωπιστούν μία σειρά από ζητήματα που δυσχεραίνουν την λειτουργία της.
Το πρώτο και βασικό είναι ότι για τη ΛΑΡΚΟ παραμένει «αγκάθι» το θέμα της επιστροφής κρατικών ενισχύσεων ύψους 136 εκατ. ευρώ, για τις οποίες η χώρα μας έχει καταδικαστεί με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Το δεύτερο είναι τα χρέη προς την ΔΕΗ τα οποία ξεπερνούν τα 320 εκατ. ευρώ. Εκτιμάται ότι με το καθεστώς λειτουργίας που διέπει για χρόνια τη βιομηχανία λόγω της μη συμμόρφωσης με τους κανόνες της αγοράς για αγορά δικαιωμάτων ρύπων, θα έπρεπε να πληρώσει για δικαιώματα εκπομπών σήμερα ακόμη και 100 ευρώ τον τόνο!
Το μοντέλο στο οποίο προσανατολίζεται η κυβέρνηση είναι η αναβίωση του σχεδίου ιδιωτικοποίησης που ανέστειλε το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού προηγουμένως εξασφαλιστεί η συναίνεση της Κομισιόν.
Κυβερνητικά στελέχη κάνουν λόγο για διαχωρισμό των παγίων (ορυχείων και εργοστασίου) και τη διενέργεια δύο ξεχωριστών διαγωνισμών που θα πραγματοποιηθούν παράλληλα. Όπως αναφέρουν οι 1.200 εργαζόμενοι θα υπογράψουν συμβάσεις με το νέο επενδυτή.
Υπενθυμίζεται ότι η ΛΑΡΚΟ έχει να δημοσιεύσει ισολογισμό από το 2015.