Η εξαγορά της Νοτιοαφρικανικής Coleus Packaging Proprietary Limited πριν από μερικά 24ωρα αποτελεί, ουσιαστικά, την …επενδυτική «αφετηρία» της «νέας Ideal», δέκα περίπου μήνες μετά από το deal της 14ης Μαΐου του 2021 που χάραξε μια νέα πορεία για μια εταιρεία με ιστορία 50 ετών.
Από την συμφωνία με την Virtus International Partners, η οποία περιλάμβανε την ενσωμάτωση των Astir Vitogiannis και Three Cents και την επέκταση της Ideal στους κλάδους της συσκευασίας καταναλωτικών αγαθών και της παραγωγής και διάθεσης premium mixers & tonics, μεσολάβησαν πολλά γεγονότα, μεταξύ των οποίων η ΑΜΚ των 56,1 εκατ. ευρώ, η υποχρεωτική δημόσια πρόταση και οι μετοχικές ανακατατάξεις που ακολούθησαν.
Από τον περασμένο Σεπτέμβριο, άρχισε η προετοιμασία των επόμενων κινήσεων του ομίλου Ideal, πριν ακόμα μετονομασθεί σε Ideal Holdings και ενώ ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου είχε δώσει το «στίγμα» προαναγγέλλοντας το καλοκαίρι την «προσπάθεια μεγέθυνσής της» με «επενδύσεις είτε σε εταιρείες, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε κλάδους που ήδη είμαστε, είτε σε νέους».
Από το φθινόπωρο επικρατεί η αίσθηση ότι πραγματοποιούνται επαφές για νέα deals σε διάφορα μέτωπα, με την απαραίτητη εχεμύθεια και μυστικότητα.
Η εξαγορά της Coleus Packaging προφανώς δεν θα είναι η μόνη και πιθανόν το δεύτερο επενδυτικό «χτύπημα» δεν θα αργήσει.
«Στην Ideal Holdings, καινοτομούμε και επενδύουμε στην δημιουργία αξίας για τις θυγατρικές και τους μετόχους μας.
Τον Σεπτέμβριο του 2017 επενδύσαμε στην Astir Vitogiannis (σ.σ. με την Virtus) και μέσα σε μόλις 4,5 χρόνια – και εν μέσω πανδημίας – το επιτυχημένο management της εταιρείας, με την βοήθειά μας, διπλασίασε τα μεγέθη της και παράλληλα πραγματοποίησε μια εξαγορά ισάξιου μεγέθους σε μια ενδιαφέρουσα αγορά – αυτή της Νότιας Αφρικής», δηλώνει ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, προέδρος Δ.Σ. της εισηγμένης, στο newmoney, εξηγώντας την φιλοσοφία η οποία διέπει την Ideal στη νέα της εποχή.
Με εμπειρία τριών σχεδόν δεκαετιών στην αγορά, άλλοτε ανώτατο στέλεχος σε τράπεζες και χρηματιστηριακές εταιρίες, το 2017 ίδρυσε την Virtus International Partners (διαχειρίστρια του fund που συμμετείχε στην συναλλαγή της Ideal) και τους τελευταίους μήνες έχει θέσει το νέο «στοίχημα» της καριέρας του.
Την εδραίωση μιας ισχυρής εταιρείας συμμετοχών, που θα επεκτείνει τις δραστηριότητες της σε νέα επιχειρηματικά πεδία, έχοντας τους κατάλληλους ανθρώπους στο πλευρό του :
«Ο συνδυασμός της ικανότητας του Στέλιου Βυτόγιαννη με την τεχνογνωσία και την εμπειρία μας, οδήγησε σε αυτή την επιτυχημένη κίνηση. Αυτό αποτελεί ίσως την πρώτη συμφωνία τέτοιου είδους στην Ελλάδα και συμβαδίζει απόλυτα με τις αξίες του επιχειρηματικού τρόπου σκέψης και της ευελιξίας που μας διακατέχουν στην Ideal Holdings», προσθέτει.
Κι όπως, επίσης, τόνισε «…το 2022 είναι μια απαιτητική χρονιά με τα γεγονότα που συμβαίνουν σε διεθνές επίπεδο, αλλά πιστεύουμε ότι είμαστε προετοιμασμένοι για να το αντιμετωπίσουμε και να ενισχύσουμε τις οικονομικές μας επιδόσεις».
Τι έπεται για τη «νέα Ideal»; Ο χρόνος θα δείξει…
Με πορεία 50 ετών
Η υλοποίηση του νέου σχεδιασμού της Ideal Holdings βρίσκεται πλέον σε εξέλιξη και η πρόσφατη ανακοίνωση των Pro forma αποτελεσμάτων της για το 2021 αναδεικνύει την δυναμική της, με αυξημένα έσοδα και τζίρο.
Διαχρονικά, η Ideal έχει αποδείξει ότι διαθέτει τον μετασχηματισμό στο DNA της.
Το 1972 ιδρύθηκε ως Ιντεάλ Στάνταρ Πυρίμαχα Α.Β.Τ.Ε.Ε. είχε ως κύρια δραστηριότητα την παραγωγή και εμπορία βιομηχανικών πυρίμαχων υλικών, το 1987 ανέλαβε την αντιπροσώπευση φωτοτυπικών μηχανημάτων (Toshiba), εισήλθε μεταξύ άλλων στον τομέα των τηλεπικοινωνιών πριν απεμπλακεί από αυτόν και εξελιχθεί σε πρωταγωνιστή του ευρύτερου κλάδου της πληροφορικής- τομέα «αιχμής» για την εποχή- και σήμερα σε μια holdings.
Κεφαλαιακά ενισχυμένη και με core αντικείμενα της την εμπορία, προϊόντων πληροφορικής και ψηφιακής τεχνολογίας και λευκών συσκευών καθώς και την παροχή υπηρεσιών εμπιστοσύνης, κυβερνοασφάλειας, λογισμικού και λύσεων πληροφορικής, ανοίγει πλέον και νέους επιχειρηματικούς «ορίζοντες».
Στη μετοχική σύνθεσή της μετέχουν οι Olympia Group συμφερόντων του Πάνου Γερμανού, το family fund του φαρμακοβιομήχανου Βασίλη Κάτσου και της αδελφής του Νέλλης Κάτσου VNK Capital (με 5,23% έκαστος), ο Στέλιος Βυτόγιαννης, η Thrush Investments Holdings Limited, η Τράπεζα Πειραιώς και Λοιποί Μέτοχοι.
Στο ενεργητικό του Λάμπρου Παπακωνσταντίνου έχουν καταγραφεί επενδυτικές και επιχειρηματικές κινήσεις στο παρελθόν με το Virtus International Partners, όπως η εξαγορά του 51% της Astir-Vitogiannis το 2017, το 2019 πρωταγωνίστησε στη μεγάλη συμφωνία για τα Αττικά Πολυκαταστήματα στον κλάδο του λιανικού εμπορίου (με την είσοδο σημαντικών επενδυτών σε νέο επιχειρηματικό σχήμα, ανάμεσα στους οποίους εφοπλιστές, όμιλοι, θεσμικά χαρτοφυλάκια και το Ίδρυμα Ωνάση), το 2020 αποκτήθηκε το 51% της Three Cents και τον Μάιο του 2021 ήρθε το εγχείρημα για την Ideal.
Οι προοπτικές
Το deal της κατά 100% θυγατρικής της Ideal Holdings, Astir Vitogiannis S.A. με την The South African Breweries Proprietary Limited, η οποία ανήκει στην AB InBev, για την εξαγορά της πλειοψηφικής συμμετοχής της SAB στην Coleus Packaging Proprietary Limited δημιουργεί νέες προοπτικές.
Δίνει πρόσβαση σε μια αγορά με μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης, σε μια χώρα με 60 εκατ. πληθυσμό, με υψηλές εξαγωγικές δυνατότητες σε 7 ή 8 γειτονικές χώρες και σε μια περιοχή όπου οι ελληνικές επενδύσεις είναι ελάχιστες…
Η Coleus διαθέτει παραγωγικές εγκαταστάσεις στη Δημοκρατία της Νότιας Αφρικής και προμηθεύει μεταλλικά πώματα σε ζυθοποιίες και εταιρείες ποτών και αναψυκτικών στην Υποσαχάρια Αφρική.
Το 2021 πούλησε περισσότερα από 6,2 δισεκατομμύρια πώματα στους πελάτες της, συμπεριλαμβανομένων των AB InBev Group, Heineken, Distell, Diageo και Coca Cola.
Με 140 εργαζόμενους, το 2021 είχε πωλήσεις 31,4 εκατ. ευρώ, EBITDA 3,6 εκατ. ευρώ και καθαρό δανεισμό 7,2 εκατ. ευρώ
Το 2021 η Astir και η Coleus εμφάνισαν συνολικές πωλήσεις 12,5 δισεκατομμυρίων πωμάτων και η συμφωνία θα επιτρέψει συνέργειες τόσο στα έσοδα και στο κόστος, καθώς και στην εξυπηρέτηση πελατών σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές.
Διαβάστε ακόμη
Σε ποιους κλάδους ανέβηκαν οι μισθοί – Έρχονται και νέες αυξήσεις
Η άνοδος και η πτώση της ΤΕΞΑΠΡΕΤ: Ξανά στο σφυρί με «σκόντο» 35%
Όμιλος Χαραγκιώνη: Βγαίνει στο σφυρί το μεγάλο πάρκινγκ αυτοκινήτων στον Πειραιά