search icon

Επιχειρήσεις

Λάμπρος Παπακωνσταντίνου (Ideal Holdings): «Εξετάζουμε αρκετές περιπτώσεις προς όλες τις κατευθύνσεις» (pic)

Αντίστροφη μέτρηση για νέες εξαγορές στην πληροφορική και απάντηση στις φήμες για την BlueStream Solutions. Το επιχειρηματικό ταξίδι του προέδρου και οι ευκαιρίες σε άλλους κλάδους (retail, F&B, logistcs κ.ά).

Η αντίστροφη μέτρηση για τις ανακοινώσεις των νέων επενδύσεων της Ideal Holdings έχει ξεκινήσει, με τη διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας συμμετοχών να μην προσδιορίζει το timing. Κάτι όχι τυχαίο, αφού ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου απουσίαζε χθες σε επιχειρηματικό ταξίδι, χωρίς αποκαλύψει το «πού» και «γιατί», και μάλιστα έλαβε μέρος μεν στην ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων (σε αίθουσα του Χρηματιστηρίου Αθηνών), όχι με φυσική παρουσία, αλλά συνδέθηκε live διαδικτυακά και προήδρευσε κανονικά, έστω και εξ αποστάσεως.

Η Ideal φέρεται να βρίσκεται ήδη κοντά σε συμφωνία για μια νέα εξαγορά εταιρείας στον ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο της πληροφορικής, αν και το συγκεκριμένο deal αναμένεται να μην είναι το μοναδικό που θα πραγματοποιήσει μέσα τους προσεχείς μήνες.
Αρχικώς, η διοίκηση δήλωσε ότι τα νεότερα θα υπάρξουν από… Σεπτέμβριο, αλλά στη συνέχεια δεν απέκλεισε να ακολουθήσει ένα «καυτό καλοκαίρι», επιβεβαιώνοντας ότι διανύει περίοδο νέων εξελίξεων. (Άλλωστε, η δημόσια πρόταση για την Byte είχε υποβληθεί καλοκαίρι και η εξαγορά ολοκληρώθηκε Σεπτέμβριο του 2022).

«Τα αποτελέσματα του τριμήνου τα είδατε. Οι εταιρείες μας πήγαν πολύ καλά. Βαδίζουμε με βάση το bussiness plan που έχουμε σε όλες τις θυγατρικές και καλύτερα από αυτό. Το 2023 ήταν πολύ καλή και σημαντική χρονιά και ελπίζουμε ότι το 2024 θα είναι ακόμα πιο βελτιωμένο. Προηγήθηκε, πως ξέρετε, η συναλλαγή της πώλησης της συμμετοχής που είχαμε στην Astir Vitogiannis στον βιομηχανικό τομέα (παραγωγή μεταλλικών πωμάτων) και της Coleus, της θυγατρικής της. Η αλήθεια είναι ότι μας προτάθηκε ένα τίμημα, πάνω από τις προσδοκίες μας, για αυτό και προχωρήσαμε σε αυτή τη συναλλαγή.», ανέφερε αρχικά ο κ. Παπακωνσταντίνου και πρόσθεσε ότι το deal για την Astir θα έχει ολοκληρωθεί λογικά μέχρι τέλη Ιουλίου, ή το αργότερο μέσα Αυγούστου, όταν θα αποπληρωθεί το τίμημα των 110-115 εκατ. ευρώ προς την Ideal. (σ.σ. η συμφωνηθείσα εταιρική αξία ανέρχεται σε 136 εκατ. ευρώ)

O αγοραστής, ο ιταλικός όμιλος Guala Closures, αναμένει τις απαραίτητες εγκρίσεις από τις Επιτροπές Ανταγωνισμού σε δυο χώρες, σε Ρουμανία και Ν.Αφρική.

Ο επικεφαλής της Ideal Holdings χαρακτήρισε πολύ καλή τη συμφωνία για την πώληση της Astir, καθώς η απόδοσή της ισούται με τον 3πλασιασμό των κεφαλαίων της αρχικής επένδυσης ύψους 40 εκατ. ευρώ, από την εποχή της Virtus, σε μια 7ετία (2017-2024)

«Τα κεφάλαια που θα εισέλθουν είναι σημαντικά για την περαιτέρω πορεία της εταιρείας και για τις οποιεσδήποτε αποφάσεις λάβει σχετικά με επενδύσεις και τη χρήση αυτών των κεφαλαίων.», συνέχισε ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου και αποκάλυψε, μεταξύ άλλων, ως προς τις προσεχείς εξαγορές της Ideal σε διάφορους κλάδους:
«Ας περιμένουμε να φτάσουμε μέχρι τον Σεπτέμβριο και τι θα προκύψει από τις προσπάθειες και τις αναζητήσεις για νέες επενδύσεις ή τις όποιες συζητήσεις γίνουν στο άμεσο μέλλον. Εξετάζουμε αρκετές περιπτώσεις προς όλες τις κατευθύνσεις και θα επανέλθουμε λογικά μέσα στο επόμενο διάστημα. Είμαστε προσεκτικοί, δεν θέλουμε να κάνουμε περαιτέρω τοποθετήσεις σε αυτή τη φάση. Για το τι θα κάνουμε είναι πολύ συγκεκριμένα τα πράγματα και ότι συμβεί, θα το ανακοινώνουμε.».
H Astir θα ενοποιείται στα αποτελέσματα της εισηγμένης έως 30/6, πλην απροόπτου, ενώ ο κ. Παπακωνσταντίνου σχολίασε αρκετά κερδοφόρες για την εισηγμένη τις δυο μέχρι τώρα αποεπενδύσεις της Ideal Holdings, από την Three Cents και την Astir.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη πουλήθηκε στην Coca Cola HBC με τίμημα 46 εκατ. ευρώ και υπεραξία περίπου 31 εκατ. ευρώ έναντι τις τιμής αγοράς της. Ο πρόεδρος Δ.Σ. της Ideal τόνισε, τέλος, ότι η πορεία των εσόδων συνεχίζεται στους ίδιους καλούς ρυθμούς του πρώτου τριμήνου του 2024 και στο δεύτερο:
«Η εικόνα είναι καλή, είμαστε ευχαριστημένοι από τα αποτελέσματα σε όλες τις εταιρείες.». Εξήγησε ότι η εισήγηση και έγκριση για την επιστροφή κεφαλαίου προς τους μετόχους, ύψους 0,20 ευρώ ανά μετοχή, επικυρώνει μια σταθερή πολιτική, χωρίς να έχουν εισπραχθεί, προς το παρόν, τα κεφάλαια από την πώληση της Astir και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αναθεώρησης του ποσού, λόγω της αυξημένης ρευστότητας, σε συνδυασμό πάντα και με τις χρηματοδοτικές ανάγκες των νέων επενδύσεών της.

Κατέληξε, λέγοντας ότι η εισηγμένη έχει ένα περιθώριο 24 μηνών για να επανεπενδύσει τα κεφάλαια που άντλησε από το κοινό ομολογιακό δάνειο των 100 εκατ. ευρώ.

Πάνος Βασιλειάδης: «Άνοιγμα σε Μ.Ανατολή»

Σε ερώτηση του newmoney αν η Ideal Holdings διαπραγματεύεται την εξαγορά της βορειοελλαδίτικης εταιρείας πληροφορικής BlueStream Solutions, όπως ανέφεραν πληροφορίες, ο CEO της εισηγμένης, Πάνος Βασιλειάδης, σε απάντησή του μετά από την ολοκλήρωση της Γ.Σ., δεν τις επιβεβαίωσε, ούτε τις διέψευσε:
«Δεν θα ήθελα να μιλήσουμε για ονόματα. Είμαστε εισηγμένη και είναι δύσκολη η θέση μας. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι υπάρχει ενδιαφέρον για τον κλάδο. Εξετάζουμε μια, δυο περιπτώσεις ελληνικών εταιρειών πληροφορικής, αυτή τη στιγμή, με πολύ εμβάθυνση. Θα ανακοινωθούν μόλις έχουμε κάτι πιο χειροπιαστό.».
Επανέλαβε ότι η Ideal Holdings θέτει στα επενδυτικά της «ραντάρ» εταιρείες-στόχους για τις νέες εξαγορές της από τους τομείς του software, της κυβερνοασφάλειας και του cloud, ικανές να λειτουργήσουν συμπληρωματικά με τις υπάρχουσες θυγατρικές (Byte, Adacom) και να αποφέρουν συνέργειες.

Το πλάνο της διοίκησης, τόνισε ο κ.Βασιλειάδης, είναι να δημιουργηθεί ένα ισχυρότερο τεχνολογικό σχήμα κάτω από την «ομπρέλα» της holding, όπου θα προστεθούν υπηρεσίες και λύσεις στην πληροφορική και κυβερνοασφάλεια (σ.σ. δεν έκανε σαφές εάν αυτό αφορά και το business software), ικανό να διευρύνει το αποτύπωμα της Ideal στην συγκεκριμένη αγορά, όπου τα έσοδά της ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ, με ανεκτέλεστο παραπλήσιας αξίας.

Μετά από την περσινή είσοδο της στην αγορά του Μπαχρέιν με τη θυγατρική στην κυβερνοασφάλεια Adacom, η ελληνική εισηγμένη εταιρεία συμμετοχών επιδιώκει να επεκταθεί περισσότερο στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με τον Πάνο Βασιλειάδη, αναζητώντας νέες ευκαιρίες σε χώρες όπως το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία.

Ουσιαστικά, επιστρέφει στην περιοχή, καθώς το 2019 είχε αποχωρήσει από τις αντίστοιχες δραστηριότητές της στο Ισραήλ. Εκτός από το έργο των ηλεκτρονικών ταυτοτήτων που ανέλαβε στο Μπαχρέιν, το οποίο βρίσκεται στο μέσο της υλοποίησής του, η Ideal Holdings ίδρυσε πρόσφατα νέα θυγατρική στη χώρα (σ.σ. απέκτησε νομική οντότητα και ετοιμάζει προσλήψεις στελεχών) και έχει μπει δυναμικά σε άλλα 2-3 άλλα έργα που θεωρεί ευκαιρίες.

Η Adacom συμμετείχε μάλιστα στην ολοκλήρωση έργου ψηφιακών ταυτοτήτων στην Κύπρο (στα τέλη του μήνα θα διοργανωθεί ειδικό event για την παρουσίασή του) και παράλληλα, αποκάλυψε ο CEO της Ideal Holdings, συζητά και με την ελληνική κυβέρνηση για αντίστοιχο project, χωρίς να έχει υπάρξει κάποια εξέλιξη.

«Focus στην ελληνική αγορά»

Το προηγούμενο μεγάλο deal για την Ideal ήταν αυτό της εξαγοράς των Αττικών Πολυκαταστημάτων με συνολικό τίμημα 100 εκατ. ευρώ σε μετρητά και μετοχές.
Ο Πάνος Βασιλειάδης μίλησε για μια πολύ καλή πορεία της εισηγμένης και τον κλάδο του retail το πρώτο τρίμηνο του 2024, με αύξηση του αριθμού των επισκεπτών στα πολυκαταστήματα του ομίλου, με καλύτερες προοπτικές από τις περσινές για όλη την τρέχουσα χρήση.

«Κοιτάμε ευκαιρίες για εξαγορές και σε άλλους τομείς. Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις που αξιολογούμε. Αναμένουμε να ολοκληρωθεί η συναλλαγή της πώλησης της Astir, για να μπουν τα διαθέσιμα στα ταμεία μας, όπως είπε και ο πρόεδρος. Το σχέδιό μας είναι να αξιοποιηθούν τα χρήματα για να επενδύσουμε σε νέες εταιρείες, οι οποίες πληρούν τα κριτήρια που έχουμε θέσει. Με σύνεση, όπως έχουμε κάνει μέχρι τώρα, προς όφελος της εταιρείας, και με ένα καλό return on investment. Κάνουμε focus στην ελληνική αγορά, διότι πάει καλά και διαθέτει περιθώρια μεγαλύτερης ανάπτυξης. Μας ενδιαφέρει και η μεσαία αγορά. Εξετάζουμε καλές εταιρείες, όχι κλάδους.», επισήμανε.

Δεν απέκλεισε την πιθανότητα να βρεθούν στο στόχαστρο της Ideal Holdings εταιρείες από τους κλάδους του Food & Beverage (Τροφίμων και Ποτών) μετά το πετυχημένο εγχειρήματα με την Three Cents, των logistics («ενδιαφέρον τομέας»), ενώ διευκρίνισε ότι δεν εξετάζεται επί του παρόντος άλλο exit («κάθε επένδυση κάνει έναν κύκλο»).

Διαβάστε ακόμη  

Lidl: 25 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα με 1,4 δισ ευρώ επενδύσεις και ισχυρό αποτύπωμα

Οι 4 θετικοί οιωνοί και τα 3 αγκάθια για τον ελληνικό τουρισμό το 2024 (γραφήματα)

Ξεκίνησε η αποκλιμάκωση των επιτοκίων – Ποιοι δανειολήπτες θα δουν μείωση στις δόσεις τους

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version