Της Στεφανίας Σούκη
Ελλείψει επενδυτών για τη μετατροπή του σε boutique ξενοδοχείο, το Ξενία Κομοτηνής θα μπορούσε να μετατραπεί σε νοσοκομείο.
Η εναλλακτική αυτή πρόταση, στην οποία πάντως θα πρέπει να συμφωνήσει και το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, όπου έχει περιέλθει το εν λόγω ακίνητο όπως και άλλα Ξενία ανά την Ελλάδα, προκύπτει μέσα από τη Διαύγεια: Εκεί δημοσιεύεται η απόφαση, με ημερομηνία στα τέλη Μαρτίου, του διοικητικού συμβουλίου του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής να αναθέσει την τεχνική και οικονομική μελέτη στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας και Θράκης για τη μετατροπή του ξενοδοχείου Ξενία σε λειτουργικούς χώρους του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, ύστερα και από τη σχετική πρόταση του Συλλόγου Φίλων Νοσοκομείου Κομοτηνής.
Το σκεπτικό της απόφασης στηρίζεται στην παραδοχή ότι το υφιστάμενο νοσοκομείο δεν είναι σε θέση πλέον να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες της περιοχής, που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια και δεν ήταν δυνατόν να προβλεφθούν αρχικά: «Οι καινούριες αυτές ανάγκες προέκυψαν καταρχάς από την ίδρυση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και με τη δημιουργία νέων Σχολών, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο πληθυσμός της πόλης κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό. Επιπλέον, ιδρύθηκε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης με έδρα την Κομοτηνή, έγιναν καινούριες υπηρεσίες και εγκαταστάθηκαν αρκετοί υπάλληλοι και στελέχη στην περιοχή, ενώ άνοιξαν και τα σύνορα της Νυμφαίας, Ελλάδας – Βουλγαρίας με σοβαρή αύξηση των τουριστών ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες. Πέραν αυτών, ακόμη και σήμερα αν ξεκινούσε η κατασκευή του νέου νοσοκομείου, θα χρειάζονταν τουλάχιστον πέντε με δέκα χρόνια για την ολοκλήρωσή του», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Επισημαίνεται εδώ ότι το εν λόγω ΞΕΝΙΑ, που γειτνιάζει με το υφιστάμενο νοσοκομείο Κομοτηνής, είχε βγεί προς αξιοποίηση από το ΤΑΙΠΕΔ πριν από σχεδόν δύο χρόνια στο «πακέτο» των 14 ακινήτων- Ξενία και άλλων δημοσίων ακινήτων ανά την Ελλάδα- με στόχο τη δημιουργία τουριστικών μονάδων ιδιαίτερης αισθητικής, ήτοι ως boutique hotel. Ειδικά για το Ξενία Κομοτηνής (έργο του αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη που πρωτολειτούργησε το 1965 ως το πρώτο μεγάλο ξενοδοχείο της πόλης) το μοντέλο αξιοποίησης προέβλεπε την παραχώρησή του για 99 χρόνια με το θεσμό της επιφάνειας, ωστόσο η διαγωνιστική διαδικασία έληξε και στην περίπτωση αυτή χωρίς να βρεθεί επενδυτής.
«Ανεξάρτητα από το αν το ΤΑΙΠΕΔ δώσει τελικά το “πράσινο φως” ώστε να προχωρήσει η η μετατροπή του Ξενία Κομοτηνής σε νοσοκομείο, το μοντέλο αυτό αξιοποίησης δημοσίων ακινήτων, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε περιοχής και σε συνεννόηση με τοπικούς φορείς, θα μπορούσε να λειτουργήσει τη δεδομένη συγκυρία ευρύτερα», αναφέρουν στο Νewmoney.gr στελέχη που παρακολουθούν από κοντά τις διαδικασίες παραχώρησης δημόσιας περιουσίας. «Πολύ περισσότερο, με το σκεπτικό ότι δεν προσφέρονται όλα τα δημόσια ακίνητα για τουριστική αξιοποίηση, όπως προβλέπει το μοντέλο που έχει επιλεγεί μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, για τη συντριπτική πλειονότητα των κτιρίων και των εκτάσεων, τα οποία έχουν περιέλθει στην κυριότητά του».